Re: prosím potřetí a sand i naposled
Máte dvě možnosti:
1/ paragon rozdělíte na dva řádky
1. řádek - 51% daňový výdaj a nárok na odpočet DPH
2. řádek . nedaňový výdaj celého zůstatku jako osobní spotřebu
tj.bez nároku na DPH
nebo:
2/ celý paragon dáte do daňových výdajů, uplatníte DPH a pak
v rámci zdaňovacího období vyhotovíte doklad o použití, kam dáte těch 49% , tj.základ + DPH.
Tím se Vám sníží základ daně a vyrovná DPH v daňovém přiznání.
Re: doklad o použití
Pochopila jsem myslím co mám dělat. Jen mi pořád není jasné, jak má vypadat ten doklad o použití. V programu mám např. interní doklady , kam bych to jednoduše zapsala? Už jsem myslela, že půjdu DP odevzdávat a včera jsem si všimla té nešťastné záležitosti. Stalo by se moc, kdybych nechala vše "při starém" a celou částku ponechala v odd.III nárok na odpočet daně z plnění, v peněžním deníku je vidět, že DPH bylo kráceno v poměrné výši. Ještě jednou moc děkuji všem ochotným. Nevím co bych si bez vás počala! Už nejednou se mi dostalo cenné rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 1. 2006 20:54
ještě jednou moc prosím a přetiskuji své dotazy i s odpovědí.
U auta v OM uplatňuji DPH za
benzin v poměrné výši (služební/soukromé 51:49), vedu
DE a jednotlivé pokladní doklady-paragony jsem "sázela" do programu už v poměrné výši tj 51% daňový
výdaj a přijatá zdanitelná plnění v tuzemsku. Mohu výslednou cifru napsat v DP k DPH rovnou do III.oddílu Nárok na odpočet daně z plnění na ř. 310 , jak mi to generuje
program (viz pokladní doklady v poměrné výši) nebo musím rozepisovat na řádcích 550-580? Znamenalo by to pak přeúčtovat včechny položky v peněžním deníku (členění DPH). pracuji v programu Money S310.033 , jaký byste prosím zvolili postup vy chytřejší? děkuji moc a přeju hezký večer
A není lepší dávat všechny paragony do nákladů a pak měsíčně nebo čtvrtletně, jak jse plátce DPH, vystavit doklad o použití
s vypočteným poměrem služebně/soukromě? Tím se Vám úpraví jak základ daně, tak i DPH na ř. 444,445 automaticky.
;
A jak ten doklad o použití má vypadat? To mám celý rok (nárok na odpočet DPH uplatňuji u PHM jednou ročně k 31.12., plátcem DPH jsme od 1.6.05 a ještě jsem to vlastně nedělala) účtovat např. jako výdaj bez nároku na odpočet, ale co potom dál? nyní jsem to udělala tak, že jsem u každé 51%položky (pokladního dokladu) v deníku připsala poznámku, že jde o krácený výdaj a zaúčtovala jako přijatá zdanitelná plnění v tuzemsku- tím se mi to automaticky dostalo na řádek 310 DP. nejde o velkou částku cca 1.500Kč, ale nerada bych udělala chybu. Nevím jak na to!Děkuji