Opravdu nikdo neví.DPH při změně režimu

• (neregistrovaný)

21. 1. 2006 8:37

Dobrý den,můžete mi poradit všichni zkušenější?
    1)
    S.r.o. se stala dobrovolně plátcem DPH dle registrace k 19.10.2005.(čtvrtletní)Staví penziony, mají zatím jenom souhlas k předběžnému užívají, ale už tam byli lidé ubytovaní po tomto schválení.Celou dobu se účtovalo na 042 nedokončené investice. Kdy mohu převést majetek do užívání a kdy mohu začít odepisovat.Předběžné užívání měli schválené začátkem prosince 2005.

2) Od jaké doby se může uplatnit DPH za posledních 12měsíců počínaje dnem registrace (19.10.2005). Jedna kolegyně účetní mi říkala,že si myslí, že si můžou uplatnit DPH na investice i za fakturu s DUZP 5.10.2004(prý se to počítá za celé čtvrtletí). Já si myslím, že ne,ale nemám s tím zkušenosti,ale dle výkladu zákona je to posledních 12měsíců od registrace.Pokud je to tak najdu to někde v zákoně ?
    Moc děkuji, blíží se DPH a já si nevím rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2006 11:17

bdm (neregistrovaný)

Re: opravdu nikdo neví.DPH při změně re
      1) Pokud je to předběžné užívání v rámci kolaudačního řízení, pak podle mě byste měli počkat až na kolaudaci. Je to můj názor - já bych počkala - ale ruku za to nedám - ještě počkejte na ostatní
      2) §74 = 12 měsíců

• 22. 1. 2006 0:52

V.V. (neregistrovaný)

§26 ZDP odst.5
      vedete účetnictví, takže bych vycházela ze znění předběžného souhlasu - Patrně je penzion způsobilý obvyklému užívání-jinak by asi předběžný souhlas k užívání nedali - tudíž odepisování zahájím po uvedení do satvu zbůsobilého obvyklému užívání.

Krásný den!
      VV.

• 22. 1. 2006 0:55

V.V. (neregistrovaný)

Oprava: satvu=stavu
      jdu chrnět jsem už asi v K.O.satvu :-))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).