Re: Zdr.poj.OSVČ a přeruš.živnost CO S T
Díky za názor. Když to tedy domyslím dál, tak pokud by neměl přerušenou živnost a měl by taky jen tu fakturu za 11+12/2005 (na celkem 10 tisíc), tak byste mu dala do daňově uznatelných výdajů zdr.poj. na celý rok 2005?
Nehádám se!!! Jen přemýšlím, jestli je to dobře nebo ne :-)
Abychom si rozuměli(y), já si zrovna nejsem moc jistá, že zdr.poj. za dobu, kdy člověk fakticky nevyvíjí žádné aktivity, se skutečně dá považovat za "výdaje (náklady) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů" dle §24 odst.1 zákona o dani z příjmů. Mám pocit, že to má spíš charakter osobních (soukromých) výdajů... Těším se na další názory!
Platit ZP musel, to je jasné, to je ze zákona, za každého musí být nějak placeno ZP. Mně jde o to, co zahrnout jako daňový výdaj do přiznání a co zahrnout jako zúčtovatelnou zálohu na přehled ZP.
Jsem ráda, že se mnou diskutujete, snad se k něčemu dobereme.
Ano, v tom pripade bych mu dala ZP za cely rok - ale je to muj laicky nazor - kde hledat podporu v zakone, nevim. Ale za ten rok mohl vykonavat podnikatelskou cinnost (shanet zakazniky, pripravovat zakazky atd.), jen nedoslo na fakturaci :-)
Jestli je to dobre nebo ne, tak to nesoudim, ale predstavte si pripad, kdy cely rok "podnika" a necha si svoji cinnost vyfakturovat treba v prosinci - to by pak platil ZP jen za prosinec? To se mi nejak nezda...
Pokud by to byl neplátce, tak by mohl fakturovat třeba až v prosinci a na fakturu by napsal, že účtuje za práce za celý rok 2005 a nějakou přiměřenou částku. Pak bych o tom vůbec nepřemýšlela a jasně bych mu dala do výdajů zdr.poj. za celý rok. Ale u toho člověka, na nějž se ptám, jsou to služby skutečně jen za ty dva měsíce a ještě za každý měsíc jen 5000 Kč.
Škoda, mohlo to být jedušší. Zálohy na pojistné 09, 10, 11 a 12/05 bych určitě dala do výdajů. živnost měl obnovenou. A že nemá ani žádný náklad? On mohl mít stohy paragonů, ale někdo mu vykradl auto, někde zapomněl kufřík, zničilo mu je prasklé vodovodní potrubí, nebo domácí mazlíček /máte někdo tušení, co dokáže takový křeček během několika vteřin?/, zkrátka si může vymyslet cokoliv.
Přehledy pro pojišťovny vyplňte tak, jak opravdu platil bez ohledu na to, zda podnikal. Jen se zaměřte na případné přeplatky či nedoplatky abyste věděli, zda je zařadíte jako daňové, nebo nedaňové a v jakém poměru.
Tyhle případy (nemyslím křečka :-)) řeším tak, že jako základ beru měsíce, kdy je nahlášená činnost na FÚ. S tím by mělo souhlasit sociální a zdravotní. Ostatní měsíce placené zdravotní by mělo být z titulu osoby bez zdanitelných příjmů (nebo pokud neměl povinnost platit a platil, tak si nechat vrátit), ale to se do přehledu nedává - to je jen můj názor. J.F.
Máte pravdu, to mi tak úplně nedocvaklo. Přehledy se podávají jen za dobu, kdy byl OSVČ.
Záleží také na tom, zda se od pojištění OSVČ odhlásil. Podle původního dotazu to tak nevypadá. To by bylo asi na delší debaty. Zdravotka by mu něco málo vrátila. U sociálky by si musel rozmyslet, zda chce mít započtený rok do důchodu. Jestli ano, tak by se u nich měl tvářit jako OSVČ po celou dobu - dobrovolné důchod. pojištění je drahé. Povinnost platit pojistné za r. 2005 mu při jeho deseti tisících určitě nevznikne a jak jinak z nich dostat zálohy zpátky, když ne přehledem?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
24. 1. 2006 11:05
Prosím o názory. FO přerušil živnost na dobu 1.1.-14.9.2005. První a jediný příjem dle §7 má za své služby vykonávané v 11+12/2005 - to je na té faktuře výslovně napsáno. Zálohy na zdr.poj. si platil celý rok - měsíčně trvalým příkazem. Které zálohy byste dali do daňových výdajů a do "přehledu" OSVČ?
Zálohy za 1-8 ne.. nepodnikal.
Zálohy za 11+12 určitě ano.
Ale jak se díváte na zálohy za 9+10? Tehdy už neměl přerušenou živnost, ale fakticky žádné aktivity nevyvíjel (nemá ani paragony na nákupy čehosi, natožpak příjmy).
Díky za odpovědi :-)