Re: Společné zdanění manželů
Ahoj,
každopádně se Vám to vyplatí. Společné zdanění manželů(SZM) je právě pro takové případy jaký uvádíš. Podmínku narození dítěte jste splnili, a navíc tvé příjmy se nezahrnují do zdanitelných příjmů, tudíž manžel bude mít nárok ještě na odečitatelnou položku za manželku.
Pokud budeš chtít poradit více, ozvi se na mail.
Ale pozor, nemocenská a mateřská se do příjmu počítá stále!!!
Mateřská nepodléhá daním. Už je zdaněná státem.
To mě je tak nějak jasný,teď se omlouvám, ale nevím, jaké si mám z této věty vzít ponaučení. Právě proto se mi zdá zvláštní, že bych já mohla dělat daňové přiznání, a právě proto se ptám.Nemocenská a mateřská je každopádně větší než 38040(i když jen o trochu).To jsem ani nepředpokládala, že by si na mě mohl ještě tuto částku odečíst. I když mě napadá ještě jedna otázka.Tuto částku si může odečíst až za celý rok mého pobírání rodičovského příspěvku? Tento rok totiž budu brát "mateřskou" asi čtyři měsíce a pak už rodičák, takže to bude zase příjem vyšší než 38040.Kdyby jste někdo věděli, tak se ráda poučím.Ale zpět k daním.Já mám totiž dvě životní pojistky a jestli to tedy půjde, tak si je můžu odečíst.No a když manžel bude mít potvrzení o příjmu, kde já seženu potvrzení o výši mých příjmů? Na OSSZ si mám zažádat o nějaký výpis? Já si to pořád nějak nemůžu srovnat v hlavě.Děkuji vám všem. Tvítí
peněžitá pomoc v mateřství(mateřská) se nepočítá do příjmu co se týče zdaňování - nezdaňuje se, ale počítá se do příjmu ohledně odpočitatelné položky na manželku
rodičovský příspěvek je dávkou sociální a tento se do příjmu ohledně odpočitatelné položky nezapočítává
př: Vaše mateřská činí cca 7000,- Kč uvádíte, že ji budete pobírat 4 měsíce což je 28000,- Kč. COž znamená, že tato částak je nižší než o něch 38040, takže příští rok už budete moc uplatnit odpočet za Vás jakožto vyživovanou maželku
životní pojistky - můžete uplatnit odpočet do výše 12000 ale pozor životní pojistka musí být uzavřená nejméně do 60 let Vašeho věku
Ano penežitá pomoc v mateřství (mateřská) se počítá do spolenečného příjmu stejně tak nemocenská, takže ve Vašem případě manžel jistě nebude moci uplatnit odpočitatelnou položku na manželku ve výši 21720,- Kč, neboť manželčin příjem překročil hranici příjmu 38040,- Kč
ale využijete všech ostatních odpočitatelných položek a stejně tak slevu na dani uplatněnou na dítě
Hezký den Lucas
řekla bych, že mateřská a nemocenská se započítávají do vlastních příjmů manželky pokud se manžel rozhoduje , zda může uplatnit odpočitatelnou částku na vyživovanou manželku - vlastní příjem manželky nesmí překročit 38.040,-
Do zdaňovaných příjmů se nemocenská ani mateřská nezapočítavají - § 4 odst. h), takže je danit nebudete
vy mateřskou nebudete počítat do zdanit.příjmu a odečtete si 38040 na sebe, spočítejte si svůj roční hrubý příjem vč.mateřské a pokud je vyšší tak manžel uplatní jen na sebe 38040 a na dítě, pokud vás součet bude nižší než 38040 může uplatnit manžel ještě 21720 na vás..
Ano, přesně tak , jen an upřesněnou v odpočitatelných položkách již nehledejte odpočitatelnou položku na děti. tuto položku v roce 2005 nahradila sleva na dani dle § 35c z.č. 586/1992 Sb(daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti - 6000,-Kč za rok)
a tento údaj je na DAP až na řádku 74
ale to jen pro úplnost :-)
Lucas
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2006 0:36
Ahoj,
poradíte mi prosím někdo? Ráda bych uplatnila společné zdanění manželů, ale nevím. Manžel je zaměstnaný, Hrubý příjem je okolo 250 000,-, pracoval celý rok. Já jsem zaměstnaná, ale od ledna do 4.11.05 jsem pobírala nemocenskou, od 5.11.05 do konce roku podporu v mateřství, 7.12.05 se nám narodila dcera.Jak to tedy bude? Mám nebo nemám nějaké výdělky? Můžeme uplatňovat společné zdanění?
Děkuji za radu. Tvítí