SZM začínám

• (neregistrovaný)

30. 1. 2006 14:25

Dobrý den prosím Vás o radu. Letošní rok jsem si zařídil SZM, protože manželka nepracuje a potřebuje ještě nějaká léta do důchodu. Potřebuji jak se dělí příjmy? Musí to být 50 na 50?? nebo nemusí? Manželka má totiž ještě příjem z pronájmu a já nechci aby měla větší příjmy než já. Předem děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2006 14:51

Anonymní (neregistrovaný)

Re: SZM začínám
      SZM jste si nijak zařídi nemohli.
      SZM se manželce do důchodových let počítat nebude. SZM nemá se SP nic společného.

• 30. 1. 2006 14:57

ne děti už jsou velké.
      >>Dobrý den prosím Vás o radu. Letošní rok jsem si
      >>zařídil SZM, protože manželka nepracuje a potřebuje
      >>ještě
      >>nějaká léta do důchodu. Potřebuji jak se dělí příjmy?
      >>Musí to být 50 na 50?? nebo nemusí? Manželka má totiž
      >>ještě příjem z pronájmu a já nechci aby měla větší
      >>příjmy než já. Předem děkuji
      >
      >A máte dítě žijící s vámi ve společné domácnosti?

• 30. 1. 2006 15:09

Já jsem to asi špatně napsal. Chci aby se mnou manželka podnikala jako půl na půl. Potřebuji jen vědět jestli musím příjmy vždy dělit 50 na 50 nebo si můžu nechat příjmy vyšší, protože manželka má ještě příjmy z pronájmu. To asi není SZM co? Jsem bezradný! Děkuji

• 30. 1. 2006 17:05

taky Lenka (neregistrovaný)

Za předpokladu, že máte společnou ekonomickou domácnost můžete SPOLUPRACOVAT.
      viz. Zákon o dani z příjmu § 13 Výpočet příjmů spolupracujících osob
      (1) Příjmy dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti [§ 7 odst. 1 písm. a) až c) a odst. 2] provozované za spolupráce druhého z manželů a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení se rozdělují tak, aby podíl připadající na spolupracujícího manžela (manželku) nečinil více než 50 %; přitom částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce.
      U spolupracujícího manžela (manželky) a dalších spolupracujících osob musí být přitom výše podílu na společných příjmech a výdajích stejná. Příjmy a výdaje nelze rozdělovat na děti až do ukončení jejich povinné školní docházky a na děti v kalendářních měsících, ve kterých je na ně uplatňováno daňové zvýhodnění podle § 35c a 35d, nebo na manžela (manželku), je-li na něj (na ní) ve zdaňovacím období uplatněna sleva na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b).
      (2) Spolupracující osoba postupuje při stanovení minimálního základu daně podle § 7c obdobně; přitom se pro účely tohoto zákona u spolupracující osoby za zahájení nebo ukončení činnosti uvedené v § 7 odst. 1 písm. a) až c) považuje zahájení nebo ukončení spolupráce podle odstavce 1.

Spolupracující musí být přihlášena na FÚ a musí platit zálohy na SP a ZP. O to od 1.1.2005

• 30. 1. 2006 18:07

No když nechcete dělit 50 na 50 tak se rozdělte bratrsky.
      Poznámka: Velký bratr si toho (čehokoliv) vždy nechával více.
      S manželkou to "bratrsky" zní sice blbě, ale princip - Vy více zůstane.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).