Re: Výdaje paušálem + silniční daň
dan nevim, asi ano, ale knihu jizd uz vest nemusite
V zákoně o silniční dani se píše že silniční daň je povinen platit každý kdo vozidlo (i soukromé) používá k dosažení příjmů z podnikání. O paušálních výdajích se tam nedočtete.
Máte možnost přesvědčit FÚ, že najednou k podnikání automobil nepotřebujete.
Re: duležité pro víc lidi
Konzultovala jsem tento problém s daňovým poradcem, dle jeho názoru silniční daň se platit musí, silniční daň nemá nic společného s daní z příjmů, jestliže používám své auto/nemám ho ani v majetku firmy/ k podnikání, opotřebovávám silnice stejně jako ten kdo podniká a vede DE nebo účetnictví. Jsou dokonce známé případy, kdy na udání doměřil FU silniční daň za používání osobního auta k podnikání ikdyž dotyčníá osoba tvrdila, že nemá auto v podnikání a ani si neuplatňovala PHM, ani cestovné .
Jezis, ja nechtela, aby se znova rozjela tataz debata!!!!! Pred chvili jsem ji celou procetla a myslim si, ze byla vycerpavajici :-) kazdy si dle ni muze udelat nazor, zda platit ci neplatit..... ja chtela naopak, aby si to zainteresovani precetli a nemuselo se vse psat znovu...
A ze by to mohli byt titiz lide, to me ani nenapadlo :-/
zajimavy je nazor jednoho prispevovatele vyse, kteremu na FU rekli, ze SD platit nemusi!!!!!!!!!!!!!!!!
nejlepší je si na FÚ zavolat. Já jsem se ptala a dozvěděla jsem se:
pokud jsou zaplaceny zálohy na silniční dani za rok 2005 a bude podáno přiznání SD na 0,-, tak to nebudou uznávat a půjdou po vás, protože se předpokládá, že pokud jste si dopředu silničku platili, tak určitě proto, že jste auto k podnikání používali. To pak musí být SD podána a zaplacena, a je jedno, jestli v přiznání k dani z příjmů budete mít výdaje skutečné nebo paušál.
Je třeba si uvědomit, že náš právní systém (konkrétně v oblasti daní) rozeznává několik druhů daní, které si žijí svým samostatným životem.
Pokud se zaměříme pouze na daň silniční a daň z příjmů, můžeme si ověřit naprosto zřejmou skutečnost, že jde o dvě odlišné daně, a to především v odstavcích "předmět daně".
Pokud nějaký pracovník finančního úřadu vypustil ze svých úst informaci, že v případě použití výdajů paušálem pro zdanění daní z příjmů, netřeba už odvádět daň silniční (pokud jsou splněny podmínky pro uplatnění daně silniční), zcela jistě toto učinil v pominutí smyslů nebo z naprosté neznalosti.
Takhle podané je to samozřejmě nesmysl. Ale pokud používám soukromé auto, ne zcela nutné k podnikání - například jako účetní opravdu mohu klidně jezdit hromadnou dopravou, (pokud se vůbec někam dostanu od těch lejster). Nechme prosím stranou morální úvahy co je správné a co ne. Všichni víme, jak to chodí: kniha jízd je nafukovací a s ní související výdaje také. V některých letech jich dám víc, jindy méně, některý rok žádné. A teď mi prosím řekněte, jestli považujete za naprosto nutné při uplatnění paušálu za rok 2005 v tomto a podobných případech silniční dan platit? Prokazovat, že jsem nejezdila, je přece nesmysl, to se prokázat nedá. Prokázat mohu jen, že jsem auto k podnikání pravděpodobně nutně nepotřebovala. J.F.
Platil jsem zalohy, podal priznani a auto priznal, auto mam soukrome. Druhy den po podani proiznani jsem vzal sve podani zpet, protoze prechazim na pausal a nebudu zadne auto uplatnovat v nakladech zadnym zpusobem. A ted proc:
Predmetem dane podle §1 zakona o dani silnicni byu bylo, kdybych jej pouzil k podnikani. To je podle me prime pouziti stroje napriklad nakladni autodoprava nebo taxisluba. To neni muj pripad.
Predmetem dane je ale i auto, ktere je pouzito v prime souvislosti s podnikanim. Nevim co je prima souvislost. Pouzije li podnikatel pri pracovni ceste svuj automobil, pouzil jej podle me v souvislosti s podnikanim. Ale jestli je to prima souvislost? Ja k podnikani potrebuji sam sebe prepravovat ale nikoliv vyhradne automobilem. Mohu vlakem, autobusem...Nepouzivam ho tedy v prime souvislosti, ze bych jako bez nej nemohl podnikat.
Jestli je primou souvislosti cesta uskutecnena vyhradne za podnikanim? Takze kdyz pri te ceste zastavim u babicky nastipat drevo, tak uz je to neprima souvislost, protoze je jsem jel i soukrome?
Dobre, pak tedy budu tvrdit, ze pri kazde ceste se stavuju u babicky na kafe.
>>********************************
>Platil jsem zalohy, podal priznani a auto priznal,
>auto mam soukrome. Druhy den po podani proiznani jsem
>vzal sve podani zpet, protoze prechazim na pausal a
>nebudu zadne auto uplatnovat v nakladech zadnym zpusobem. A
>ted proc:
>
>Predmetem dane podle §1 zakona o dani silnicni byu
>bylo, kdybych jej pouzil k podnikani. To je podle me
>prime pouziti stroje napriklad nakladni autodoprava nebo
>taxisluba. To neni muj pripad.
>
>Predmetem dane je ale i auto, ktere je pouzito v prime
>souvislosti s podnikanim. Nevim co je prima
>souvislost. Pouzije li podnikatel pri pracovni ceste svuj
>automobil, pouzil jej podle me v souvislosti s podnikanim.
>Ale jestli je to prima souvislost? Ja k podnikani
>potrebuji sam sebe prepravovat ale nikoliv vyhradne
>automobilem. Mohu vlakem, autobusem...Nepouzivam ho tedy v
>prime souvislosti, ze bych jako bez nej nemohl podnikat.
>
>
>Jestli je primou souvislosti cesta uskutecnena
>vyhradne za podnikanim? Takze kdyz pri te ceste zastavim u
>babicky nastipat drevo, tak uz je to neprima souvislost,
>protoze je jsem jel i soukrome?
>
>Dobre, pak tedy budu tvrdit, ze pri kazde ceste se
>stavuju u babicky na kafe.
Po této diskuzi, ve snaze, abych to měla dobře, zatelefonovala jsem včera na FÚ a bylo mi řečeno, že v případě použití výdajů %, nemusím platit silniční daň, ani vést knihu>
jízd, podat přiznání k SD nulové a zaplacené zálohy v roce 2005 mi vrátí.
>
>
>
>>>********************************
>>Platil jsem zalohy, podal priznani a auto priznal,
>>auto mam soukrome. Druhy den po podani proiznani jsem
>>vzal sve podani zpet, protoze prechazim na pausal a
>>nebudu zadne auto uplatnovat v nakladech zadnym
>>zpusobem. A
>>ted proc:
>>
>>Predmetem dane podle §1 zakona o dani silnicni byu
>>bylo, kdybych jej pouzil k podnikani. To je podle me
>>prime pouziti stroje napriklad nakladni autodoprava
>>nebo
>>taxisluba. To neni muj pripad.
>>
>>Predmetem dane je ale i auto, ktere je pouzito v
>>prime
>>souvislosti s podnikanim. Nevim co je prima
>>souvislost. Pouzije li podnikatel pri pracovni ceste
>>svuj
>>automobil, pouzil jej podle me v souvislosti s
>>podnikanim.
>>Ale jestli je to prima souvislost? Ja k podnikani
>>potrebuji sam sebe prepravovat ale nikoliv vyhradne
>>automobilem. Mohu vlakem, autobusem...Nepouzivam ho
>>tedy v
>>prime souvislosti, ze bych jako bez nej nemohl
>>podnikat.
>>
>>
>>Jestli je primou souvislosti cesta uskutecnena
>>vyhradne za podnikanim? Takze kdyz pri te ceste
>>zastavim u
>>babicky nastipat drevo, tak uz je to neprima
>>souvislost,
>>protoze je jsem jel i soukrome?
>>
>>Dobre, pak tedy budu tvrdit, ze pri kazde ceste se
>>stavuju u babicky na kafe.
>Po této diskuzi, ve snaze, abych to měla dobře,
>zatelefonovala jsem včera na FÚ a bylo mi řečeno, že v
>případě použití výdajů %, nemusím platit silniční daň, ani
>vést knihu>
>jízd, podat přiznání k SD nulové a zaplacené zálohy v
>roce 2005 mi vrátí.
>>
>>
>>Nechci Vam kazit radost, ale spravci dane maji pokyn a samotny pausal nic nemeni na silnicce. Opravdu :-)
To je docela dobré dAVIDE :-)))
Ještě výpočet k úvaze, zda se vyplatí platit silniční daň (teď bez ohledu na paušál, mám to zapsané z nějakého školení a uvádím to jako důkaz toho, že je legální takto uvažovat a ne jen striktně "musíte zaplatit")
Ujedu za rok 100 km soukromým autem, při cca 5,- Kč za 1km je to 5000,- kč do výdajů, z toho daň z příjmů dejme tomu 20% = 1000,- Kč ušetřím na dani z příjmů a dejme tomu 3000,- zaplatím za daň silniční (pokud budu takový blázen).
Při ztrátě platí silniční daň také jen skutečně dobrý člověk :-)
Stejně tak při paušálu, pokud nevyplývá nutnost používání auta z charakteru podnikání. J.F.
1. Pouzivam auto k podnikani, to jsou vsechna auto v obch.majetku nebo autodopravci bez ohledu na OM
2. Pouzivam auto v prime souvislosti, to jsou taxikari, sanitaci, pohrebaci, ale taky monteri a vsichni ti, co si fakturuji svym zakaznikum prepravu nebo nahradu za prepravu
3. A nebo, jako ja, tim autem jezdim zarizovat (to neskryvam) jezdim za klienty (to taky neskryvam) ale nemam psany cestak (neni prima souvislost) a nikomu jsem nic nefakturoval co by melo spojitost s autem (opet tedy neni prima souvislost).
4. Kdyz bude nejhur, je na rade otazka "Co je pouzivani auta v neprime souvislosti?" A jsem zvedav co spravce dane odpovi. Jak jsem rekl, mam podanou zadost o vraceni zaloh a zpetnevzeti priznani...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
31. 1. 2006 12:25
Jako OSVČ používám své auto pro služební učely, platím silniční dan a vedu deník jízd. Pokud budu uplatnovat výdaje v procentech musím i nadále platit silniční daň?