Spol. s r.o. - ručeni jednatele ????

• (neregistrovaný)

31. 1. 2006 22:52

Pravě jsem četl članek o ručení jednatele ve spol. s r.o. Poradí mi někdo zkušený, zda jsem jej pochopil správně? Pokud budu mít např. dobře fungující s.r.o. s majetkem v hodnotě 500 000,-. Budu jednatelem a zaroveň společníkem. Přijde nějaký finanční problém, firma bude mít za povinnost zaplatit 1 000 000,-. Nebude schopna danou částku uhradit. Pak tedy přijde na řadu jednatel a jeho soukromý majetek. Jestli je tomu skutečně tak, pak si myslim, že by hodně jednatelů mělo být na pozoru. Aleš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2006 7:28

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Spol. s r.o. - ručeni jednatele ????
      S.r.o. ručí do výše svého majetku.
      Jednatel společnost řídí, rozhoduje atd. Je zodpovědný za chod společnosti. Jak píšete, že by měl přijít na řadu jednatel a jeho soukromý majetek - to snad jen v případě, že by jednateli byl prokázán trestný čin.

• 1. 2. 2006 8:37

:) (neregistrovaný)

Myslím, že to nemusí být jen trestný čin, ale např. uzavření nevýhodného obchodu, u kterého bylo od počátku jasné, že nevýhodným je. Pokud pak takový obchod povede např. ke konsursu, společnost bude např. bez majetku - tak pak lze sáhnout na majetek jednatele. Ale ještě jem neslyšela, že by k tomu došlo. Podle mě je těžko prokazatelné zavinění jednatelem :)

• 1. 2. 2006 11:12

Petr (neregistrovaný)

A co treba financni urad, nebo hygiena. V dnesni dobe se muze snadno stat, ze porusite, nevedome, nejake pravidlo a urad vas pokutuje. Pujdou pak po majetku jedntale? To je otazka... Myslim, ze je velmi dulezite chranit svuj majetek. Tato diskuze je velice zajimava a prinosna, nevite nekdo, zda se na podobna temata vede nekde skutecne odborna diskuze?

• 1. 2. 2006 13:50

Vlaďka (neregistrovaný)

Je to v §135 odst.2 Obch.Z, kde je odkaz na §194 a 196, které se týkají odpovědnosti za škodu a zákazu konkurence členů představenstva a.s., které se použijí obdobně pro jednatele s.r.o. Doporučuji přečíst!

• 1. 2. 2006 14:03

Anonymní (neregistrovaný)

http://business.center.cz/business/pravo/formypodn/sro/ruceni-za-zavazky-sro.aspx- najděte a přečtětem je to tam dosti podrobně popsáno.pája

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).