Daňový dopad z přechodu DE->podvojko

• (neregistrovaný)

1. 2. 2006 9:29

Prosím zkušené kolegy(ně) o názory.
    Zpracovávám přechod velkého sdružení z DE na podvojko k 1.1.06. Všechny počáteční zápisy účtuju souvztažně s účtem 491.
    Účet 491 mám analyticky rozdělen na daňový a nedaňový, přičemž na tu daňovou analytiku účtuju to, co se musí vypořádat daňově (např. neuhrazené pohledávky, závazky atd. podle §§). Až dokončím zpracování toho přechodu, budu vědět, že daňový dopad z přechodu je dejme tomu 5 milionů. Jak s touto informací naložit? Napadají mě dvě varianty:

1) Tento daňový dopad převést z té 491daň. na 581nebo681 podle povahy, přičemž ten 581/681 by byl daňově účinný. Tím se to dostane do výsledovky i do daňového přiznání.

2) Nechat to vše na té 491 a ten daňový dopad zohlednit JEN na přiznání DPFO za rok 2006 v nějakém zvláštním řádku.

Daňově to samozřejmě vyjde nastejno, ale nejsem si jistá, co je správně účetně. Mám dojem, že dnešní volná pravidla umožňují obě varianty. Nebo se mýlím? Co Vy na to? Jak byste toto řešili Vy? Těším se na Vaše názory - pokud možno neanonymní ;-) Děkuji :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2006 9:40

taky Lenka (neregistrovaný)

Re: Daňový dopad z přechodu DE->podvojko
      Zdravím Vás paní Evo!
      Loni jsem převáděla jednu FO na podvojné účetnictví.
      Měla jsem tu výhodu, že jsem přesně věděla kolik mám mít na účtu 491, neb podnikatel si přesně evidoval kolik svých vlastních Kč má v podnikání. Kouřilo se mi z hlavy, ale nakonec to vyšlo.

Daňovou úpravu jsem řešila až v DP.

• 1. 2. 2006 9:57

Kami (neregistrovaný)

>>Prosím zkušené kolegy(ně) o názory.
      >>Zpracovávám přechod velkého sdružení z DE na podvojko
      >>k 1.1.06. Všechny počáteční zápisy účtuju souvztažně
      >>s
      >>účtem 491.
      >>Účet 491 mám analyticky rozdělen na daňový a
      >>nedaňový,
      >>přičemž na tu daňovou analytiku účtuju to, co se musí
      >>vypořádat daňově (např. neuhrazené pohledávky,
      >>závazky
      >>atd. podle §§). Až dokončím zpracování toho přechodu,
      >>budu vědět, že daňový dopad z přechodu je dejme tomu
      >>5
      >>milionů. Jak s touto informací naložit? Napadají mě
      >>dvě varianty:
      >>
      >>1) Tento daňový dopad převést z té 491daň. na
      >>581nebo681 podle povahy, přičemž ten 581/681 by byl
      >>daňově
      >>účinný. Tím se to dostane do výsledovky i do daňového
      >>přiznání.
      >>
      >>2) Nechat to vše na té 491 a ten daňový dopad
      >>zohlednit JEN na přiznání DPFO za rok 2006 v nějakém
      >>zvláštním
      >>řádku.
      >>
      >>Daňově to samozřejmě vyjde nastejno, ale nejsem si
      >>jistá, co je správně účetně. Mám dojem, že dnešní
      >>volná
      >>pravidla umožňují obě varianty. Nebo se mýlím? Co Vy
      >>na
      >>to? Jak byste toto řešili Vy? Těším se na Vaše názory
      >>- pokud možno neanonymní ;-) Děkuji :-)
      >
      >
      >Zdravím Vás paní Evo!
      >Loni jsem převáděla jednu FO na podvojné účetnictví.
      >Měla jsem tu výhodu, že jsem přesně věděla kolik mám
      >mít na účtu 491, neb podnikatel si přesně evidoval
      >kolik svých vlastních Kč má v podnikání. Kouřilo se mi z
      >hlavy, ale nakonec to vyšlo.
      >
      >Daňovou úpravu jsem řešila až v DP.
      >
      >Souhlasím s daňovou úpravou až při přiznání,581 jako změny ocenění majetku jako vyloženě nákladový účet chápu jako něco jiného.Jinak Vás, p.Evo, zdravím, taky "bojuju jako lev"...

• 1. 2. 2006 10:07

Eva M. (neregistrovaný)

KaMi, na těch účtech 581/681 netrvám :-)) Před lety se používaly pro proúčtování dopadu z přechodu JU->PU, proto jsem je napsala. Spíš mi jde o to vyjasnit si zcela obecně, jestli ten dopad z přechodu proúčtovat účetně na nějaké vhodné účty 5xx/6xx nebo jestli to vypořádat jen v tom daňovém přiznání. V každém případě díky za názory Vám i taky Lence :-) a budu moc ráda, když se ještě někdo ozve.

• 1. 2. 2006 10:49

Kami (neregistrovaný)

Určitě se ještě ozvu, vzhledem k tomu,že máme podobný problém, jak se vypořádat s DE...PÚ jsem už ve střehu, když objevím Váš příspěvek,chce to dát hlavy dohromady.Byla jsem na školení v Praze,(jsem z jč a tady "ticho po pěšině"..),abych to zažila "per or" a bylo taktéž doporučena konzultace auditora či poradce, hlavně, pokud se jedná o klienta, který má skoro všechno a větší objem činnosti.Že prý je to na makovici a účetní,která se tohoto úkolu zhostí s nasazením a obětováním rodiny, ty hodiny nemůže nikdo pořádně ocenit...SOUHLAS!Vy tedy už pořizujete PS? Já mám zatím ještě "otevřeno",cítím v zádech že přijdou doklady,že se ještě spousta věcí vyvrbí..zatím pořizuju běžné doklady..jinak zdravím

• 1. 2. 2006 11:22

Z vlastní zkušenosti ještě mohu zajemcům doporučit knihu :
      Přecházíme z daňové evidence na účetnictví
      od Jaroslav Sedláček
      vydavatel : cpress
      http://knihy.cpress.cz/Ekonom/Book.asp?ID=1683

• 1. 2. 2006 14:47

Eva M. (neregistrovaný)

Lenko, díky za tip, chtěla jsem si ji objednat, ale mají tam napsáno, že tu knihu teprve připravují...?! Vy máte nějakou předchozí verzi?
      KaMi, ano - PS už pořizuju delší dobu a ještě delší dobu budu pořizovat. Tohle sdružení je velké, má kdejaké činnosti a ročně cca 35 TISÍC zápisů v deníku... takže ten přechod dá dost práce.
      Já mám zatím tuhle knížku http://www.grada.cz/katalog/kniha/prevod-danove-evidence-na-vedeni-ucetnictvi_3950 Dost mi pomohla, ale úplně ve všem jasno nemám, takže uvítám další zkušenosti, názory, tipy...

• 1. 2. 2006 15:51

Koupila jsem si loni tu od Jiřího Duška od Grady (3.aktualizované vydání) a už nevím proc, ale nebyla jsem s ní spokojené. Tak jsem zakoupila tu od computer press (to se ještě jmenovala Přecházíme z jednoduchého na podvojné účetnictví) a s ní jsem byla moc spokojená.
      Hodně zdaru Vám přeji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).