Re: NECHÁPU - co je pohledávka?
Pohledávky vznikají z vystavených a nezaplacených faktur v daném roce, pokud je dostanete zaplacené v roce následujícím pak tento příjem zdanitelný až v den zaplacení a pohledávka je zaplacena.¨
Účetní program má výhodu, že Vám tyto pohlrdávky automaticky přenáší do dalšího roku a vy je pak jen zaúčtujete!
Nezaplacení jakékoliv platby, kterou jste měla platit vy je nezaplacený "závazek".
V.Dobrá
V případě přechodu na paušál by se opravdu měly pohledávky (i závazky) vystavené v r. 2004 a zaplacené v r. 2005 dodanit v tom roce 2004 a nepočítat již do příjmu za rok 205. Je to z toho důvodu, že k této pohledávce jste již uplatnila veškeré výdaje v tom roce, ve kterém byla vystavena ( i když nebyla uhrazena) a kdyby zůstala v příjmech v roce 2005, kdy si uplatňujete paušál, tak by se k ní vlastně znovu vytvořily výdaje.
děkuji za vysvětlení... takže jednoduše řečeno vyplním nový formulář DP za 2004, na který napíšu opravný, a částku v příjmech zvýším o nafakturované částky, částku ve výdajích o doplatek pojistného a SD a doplatím případný rozdíl v dani (co penále?).
teď mě napadá, že v tom přiznání tehdy byla kolonka pohledávky - závazky, kterou jsem nechala prázdnou... to neva?
jsem asi dost případ :/
S tím penále se to tady už řešilo, ale nikdo neví, jak se k tomu FÚ postaví, prý údajně by pře přechodu na paušál penalizovat neměli, ale to opravdu nevím
Ty výdaje si myslím, že by se o doplatek pojistného zvyšovat neměly, protože ten byl zaplacený až v roce 2005 a to si uplatníte do výdajů ještě mimo paušál.
No a že jste tam ty pohledávky nenapsala by až tak hrozný problém být neměl, ale zase na druhou stranu FÚ v tom případě vůbec neví, že jste měla nějaké nezaplacené pohledávky, takže kdybyste to napsala až do roku 2005, tak by na to teoreticky nepřišli, ale jenom do té doby než by se objevila kontrola ..
Re: ještě - co přehled pro OSSZ a ZP?
jeěště mě napadla jedna věc - musí se s dodatečným DP opravovat i Přehled pro sociálku a zdravotní?
jestli se zvýší příjmy (+daně), měl by se zvýšit i základ pro pojištění, tímpádem pojistné, nový doplatek za rok 2004 a nová výše záloh na 2005.. jejda to už je vážně zmatek, to snad už ani nejde. ...
Promiňte, že do toho vstupuji, ale uvádíte, že podhledávkami jsou faktury vystavené v roce 2004 a do konce roku 2004 neuhrazené.
Jak je to ale u faktur (faktur) vystavené v roce 2003 (případně dříve) , která rovněž nebyla do konce roku 2004 uhrazena. Vím, že to zní hrozivě, ale firma byla v tíživé situaci a chtěl jsem jí vyjít vstříc.
Nyní chci přejít již za rok 2005 na paušální výdaje a nevím co vše mám dodanit. Trošku se bojím penále z FÚ ale i z SP a ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2006 9:48
chci letos (za rok 2005) přejít na uplatňování výdajů paušálem, ale nechápu, jak mám opravit DP za minulý rok...
já faktury jen vystavuji a nedostávám, takže závazky asi nemám, zásoby také ne, ale
pohledávky... to jsou faktury, které jsem vystavila a do 31.12.2004 mi nebyly uhrazeny? Kam je mám tedy zaúčtovat? ty peníze přišly v roce 2005, takže jsou v příjmech za 2005...
teď mě napadá, byla tu diskuze o nedoplatku SP, ZP...doplatek silniční daně.... to jsou asi ty závazky? kam se to má napsat?
a teď i když uplatňuju výdaje paušálem, tak do příjmů stejně započítávám jen v tom roce došlé peníze bez ohledu na to, které faktury mi byly k 31.12. uhrazeny, nebo ne?
promiňte, mám v tom guláš. díky za pomoc.