Re: Dodatečné DPPO
Předpokládám, že VY řešíte účetnictví oné stavební firmy, která v roce 2004 nevystavila nedopatřením konečný daňový doklad na práce, které provedla.
V takovém případě, pokud jste účtovala pouze o zálohách a nikoli o konečné faktuře a výnosy jste neupravila ani dohadem nebo v rámci mimoúčetních položkách v přiznání DPPO za r.2004, pak je samozřejmě jediný čistý způsob jak věc uvést do pořádku, podat dodatečné DPPO na rok 2004 a výnos dodanit zpětně.
Co se týká účetnictví, pak pokud máte již účetní knihy uzavřeny, účtovala bych o faktuře skutečně až v roce 2005 (příp. 2006) a dodatečné dodanění v r.2004 bych řešila pouze mimoúčetně v rámci daň. přiznání. Samozřejmě pak nesmíte zapomenout na vyloučení výnosu o němž budete účtovat až nyní z aktuálního přiznání, abyste ho nezdanila 2x (v roce 2004 i v r.2005).
Tím, že Vám majitelé odsouhlasili nepřesné zůstatky se můžete obhajovat pouze vy sama před nimi, těžko ale před FU, kde nesou za účetnictví odpovědnost právě samotní majitelé.
Radit Vám abyste zdanila fakturu až v roce letošním Vám nebudu, protože to není z daňového hlediska přípustné řešení.
Re: Dodatečné DPPO
Je to tak, jak říkáte. Majitelé chybu uznali. Celou fakturaci a přípravu dokladů má dcera jednoho z nich, slečna, která nikdy nikde nepracovala a je no...nepoužitelná. Kominikace s ní je víc než špatná ( i s jejím otcem, geny jsou svinstvo), druhý společník je fajn, jenže se téhle slečny nemůže zbavit, její otec to nedovolí.
Už je mi jasné jak na to, díky za radu.
Jsem z toho dost špatná, nikdo nejsme neomylný, ale tohle se mi ještě nestalo.
Re:pak to není mimoúčetně
nemůže to být mimoúčetně(zůstala by nevyúčtovaná záloha)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2006 17:51
Stavební firma v roce 2004 vystavila zálohovou fakturu, po přijetí zálohy daňový doklad k přijaté záloze . Nevystavila ale daňový doklad (záloha byla na 100% částky, slečna, která to dělala si myslela, že se to nedělá). Je zapotřebí udělat dodatečné DPPO.
1) s jakým datem mám zaúčtovat výnosovou fakturu, která bude mít DUZP v 2004?
2) hrozí firmě při podání dodatečného DPPO penále?
Podotýkám, že zůstatky na účtech mi firma odsouhlasila, účtuji ji externě.