Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2006 19:34
Četla jsem Váš přispěvek ZLATO A DPH. Nevím jestli jste zlatník ,který nakupuje a prodává investiční zlato (tj. zlato ve tvaru slitků o ryzosti nejméně 995 tisícin) a nebo jste prodejce zlatých šperků.
Dneska jsem tento problém řešila s našim FÚ, kde mi řekli, že my jakožto obchod se zlatem to musíme také tak dělat, ale na Finančním ředitelství mi na tento dotaz odpověděli jinak. Že v paragrafu 92a chybí čárka v 1. odstavci bodu a) takže zvláštní režim by se měl vztahovat pouze na investiční zlato, ale ne na výrobky. Mám z toho trochu zvláštní pocit,protože na našem FÚ nejdříve nevěděli o čem mluvím a až za půl dne mi volali, že si tedy nastudovali zákon o DPH. Na finančním ředitelství o tom věděli a tvrdili, že byli na školení v Praze a tam tento problém jim vyjasnili tím, že v uvedeném odstavci chybí čárka mezi souvětím a tím dochází k mylnému výkladu zákona.
Sama nevím co mám dělat. Děkuji za názory k problému, jestli je má již někdo vyřešené. Jelikož máme již několik faktur z ledna od dost velkých prodejců zlatých šperků a všude nám je účtují s DPH, což by tedy neměli pokud je odpověď na dotaz na otázku v diskuzích ZLATO A DPH správná.