Chybná sazba DPH a dodatečné přiznání

• (neregistrovaný)

1. 2. 2006 19:38

Ve 2.čtvrtletí 2005 jsme vystavili fakturu s 19% DPH, ale měla být s 5%. DPH počítáme shora(jestli to má nějaký význam). Víme, že podle §49 odst.2 nesmíme podat dodatečné přiznání a DPH si nechat vrátit. Ale co když to přesto uděláme? Je to dost velká částka. Stojí to za riziko, že se na to nepřijde?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2006 20:03

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Jediné řešení?
      Před časem jsem uvažovala o takovém krkolomném řešení - vystavit storno na tu chybnou fakturu, nebo možná dobropis. Potom vystavit správnou fakturu. Ale je to asi nesmysl...Vážně se nenajde žádné řešení?

• 1. 2. 2006 20:20

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Jediné řešení?
      Tak tohle je dost ošemetné. Niméně pokud vystavíte dvě faktury na stejné plnění a na jednu z nich vystavíte vzápětí dobropis, protože nedošlo k uskutečnění dvou plnění, ale jen jednoho, pak se samozřejmě dostanete tam kam jste chtěl. Druhá věc je schopnost tento postup při případné kontrole obhájit.

• 1. 2. 2006 21:59

Jana F. (neregistrovaný)

Re: Jiné řešení?
      Napadlo mě v souvislosti s tou nedávnou diskuzí, jak někdo zaúčtoval chybně sazbu DPH na fakturách - co předpokládat, pokud by to tedy šlo, že faktura byla se správnou sazbou a účetní ji špatně zaúčtovala? Potom by možná šla opravit i ta sazba daně v dodatečném přiznání? Nejsem si ale jistá, jestli by se to posuzovalo trochu jinak, než jak stojí v tom § 49. Problém by byl i s protistranou, musel by to být nepodnikatel nebo neplátce a souhlasit s tím. J.F.

• 4. 2. 2007 12:24

Pavel (neregistrovaný)

Re: Jiné řešení?
      podle nějaké evropské směrnice, někde jsem viděl směrnice 77/388EHS 6 směrcnice evr. parlamentu ze dne 17.května 1977 (kauza Genius holding)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).