Re: Silniční daň-přechod z DE na PÚ
Dejte doplatek 500,-- za silniční dan do nákladů roku 2006, při přechodu z dan. evidence do účetnictví se časové rozlišení první rok moc neřeší. Tento samý problém vám vznikl i u výplat prosincových mezd ne? Určitě to máte také až v nákladech roku 2006.
Omyl,Peto,bohužel jak doplatek silniční daně za r.2005, tak doplatky mezd a odvody NEJSOU náklady r.2006!!!Udělejte si hlavně pořádně inventury...Doplatek silniční daně a jiné,co máte zaplatit jsou pro vás závazky(doplatky a odvody z mezd-v inventuře uvedené) a obráceně ,pokud máte neuhrazené faktury vámi vystavené, uvedete je v inventurách jako pohledávky.Toto bude pak předmětem dodanění v r.2006, tzn.pohledávky zvyšují(sklad a pod.), závazky snižují daňový základ.Čili, v počáteční rozvaze budete mít ú 345 doplatek silniční daně, z výpisu zaúčtujete 221/345, tím vám "zmizí" ú.345 a zároveň to jako závazek budete mít "vylepšeno"(JAKOBY V NÁKLADECH) při daň.přiznání za r.2006...
Re: přechod z DE na PÚ-586/1992 př.č.3
POZOR přečtěte si přechod z DE na PÚ-to nás zase jednou vypekli, už jsem to nějakou dobu nesledovala, a teď jen koukám
Má pravdu ten, kdo říká, že se dodaňují jen zásoby a pohledávky,
závazky jsou daňovým nákladem roku, kdy se začíná vést účetnictví
zákon o DzP 586/1992, příloha č. 3:
.
Základ daně se ve zdaňovacím období, ve kterém bylo zahájeno vedení účetnictví, sníží o hodnotu přijatých záloh, hodnotu závazků, které by při úhradě byly výdajem na dosažení, zajištění a udržení příjmů.
Z Vašeho příspěvku jsem pochopila, že závazek ze silniční daně (ten doplatek) byste chtěli zohlednit ve zdanění roku 2005. To se mi nezdá, tazatel vedl v r.2005 DE a přechází až k 1.1.2006. Podle mého názoru se udělá uzávěrka za 2005 normálně v DE = jako by se pokračovalo v DE dál - a ty dopady přechodu DE->PU se proúčtují až k 1.1.2006 v rámci podvojného účetnictví, tj. zdaní se až za rok 2006.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
2. 2. 2006 10:52
FO v r.2005 vedla DE a nyní přešla na PÚ. V r.2005 hradila zálohy na silniční daň a v lednu 2006 podala přiznání k silniční dani,kde doplatek činí 500Kč a ten také uhradila v lednu 2006. Já si do r. 2006 převedu tento doplatek DAL účet 345. Ale kamdo nákladů?
V DE vstupuje až po úhradě tothoto doplatku a v PÚ se zase jedná onáklad r.2005, tudíž náklad patří do r.2005. Poradíte mi.Děkuji