Re: Silniční daň-přechod z DE na PÚ
Dejte doplatek 500,-- za silniční dan do nákladů roku 2006, při přechodu z dan. evidence do účetnictví se časové rozlišení první rok moc neřeší. Tento samý problém vám vznikl i u výplat prosincových mezd ne? Určitě to máte také až v nákladech roku 2006.
Omyl,Peto,bohužel jak doplatek silniční daně za r.2005, tak doplatky mezd a odvody NEJSOU náklady r.2006!!!Udělejte si hlavně pořádně inventury...Doplatek silniční daně a jiné,co máte zaplatit jsou pro vás závazky(doplatky a odvody z mezd-v inventuře uvedené) a obráceně ,pokud máte neuhrazené faktury vámi vystavené, uvedete je v inventurách jako pohledávky.Toto bude pak předmětem dodanění v r.2006, tzn.pohledávky zvyšují(sklad a pod.), závazky snižují daňový základ.Čili, v počáteční rozvaze budete mít ú 345 doplatek silniční daně, z výpisu zaúčtujete 221/345, tím vám "zmizí" ú.345 a zároveň to jako závazek budete mít "vylepšeno"(JAKOBY V NÁKLADECH) při daň.přiznání za r.2006...
Re: přechod z DE na PÚ-586/1992 př.č.3
POZOR přečtěte si přechod z DE na PÚ-to nás zase jednou vypekli, už jsem to nějakou dobu nesledovala, a teď jen koukám
Má pravdu ten, kdo říká, že se dodaňují jen zásoby a pohledávky,
závazky jsou daňovým nákladem roku, kdy se začíná vést účetnictví
zákon o DzP 586/1992, příloha č. 3:
.
Základ daně se ve zdaňovacím období, ve kterém bylo zahájeno vedení účetnictví, sníží o hodnotu přijatých záloh, hodnotu závazků, které by při úhradě byly výdajem na dosažení, zajištění a udržení příjmů.
Z Vašeho příspěvku jsem pochopila, že závazek ze silniční daně (ten doplatek) byste chtěli zohlednit ve zdanění roku 2005. To se mi nezdá, tazatel vedl v r.2005 DE a přechází až k 1.1.2006. Podle mého názoru se udělá uzávěrka za 2005 normálně v DE = jako by se pokračovalo v DE dál - a ty dopady přechodu DE->PU se proúčtují až k 1.1.2006 v rámci podvojného účetnictví, tj. zdaní se až za rok 2006.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2006 10:52
FO v r.2005 vedla DE a nyní přešla na PÚ. V r.2005 hradila zálohy na silniční daň a v lednu 2006 podala přiznání k silniční dani,kde doplatek činí 500Kč a ten také uhradila v lednu 2006. Já si do r. 2006 převedu tento doplatek DAL účet 345. Ale kamdo nákladů?
V DE vstupuje až po úhradě tothoto doplatku a v PÚ se zase jedná onáklad r.2005, tudíž náklad patří do r.2005. Poradíte mi.Děkuji