Re: faktura "pozpátku" - jde to?
Z jeho strany to bude posuzováno jako neoprávněné podnikání neboť Vám dodával zboží bez ŽL.
Ať Vám dá doklady od materálu (stejně je nepotřebuje) a napište s ním dohodu o provedení práce do loňského roku.
Až bude podnikat na Slovensku a bude plátce tamní DPH, bude Vám vystavovat za zboží které Vám dodá bez DPH.
Jenom připomínám, že jste povinnen vést skladovou evidenci, tedy i prokazovat kde jste zásoby pořídil. Tedy mít nejprve výdej zboží a pak příjem nelze.
Děkuji za Vaši odpověď - krátká, ale výstižná. Je vidět, že jste v obraze. Víte, nejde mi o loňský rok 2005.Ta dohoda o provedení práce je zajímavá myšlenka. Ale tuším, že tam bude nějaký zádrhel. Jednak on to bude určitě muset sdělit svému nynějšímu zaměstnavateli kvůli zdanění (což nechce, protože by prozradil budoucí podnikatelský záměr). A už vůbec netuším, co by to znamenalo pro mě. Zda můžu takto najmout soukromou osobu a zda bych snad musel i něco odvádět ? Jsem technik a těmto problémům jsem se vždy snažil vyhýbat. Už proto, že legislativa se stále mění a už se v tom nevyzná ani p.... .
Pokud k tomu máte co říct, budu velmi rád. Sháním informace kde se dá a čas pracuje proti nám. děkuji předem. Mirek
Dobre, tak pak je otazka, kolik na tom budete mi marzi, myslim jestli je treba tak vysoka, ze by naklady pokryly pausalni naklady. Pokud na tom mate 100 % a vic nad vyrobni cenu, tak by to stalo za uvahu nebo vypocet a nemusel by kolega taky danit.
Paušální daň nehrozí, kromě výroby mám i nákup a prodej. Ale ani samotná marže není takto vysoká. Zkrátka musím uplatnit skutečné náklady. Ale zaslechl jsem takový názor, že to jde udělat systémem "komise" podobně jak to prý dělají knihkupci. Jde mi o letošní rok 2006. Že by dal zboží jako do komise, ono se hned prodá, ale fakturu mi na něj vystaví až třeba v posledním čtvrtletí tohoto roku. Budu to tak mít v nákladech a snad se tím neporuší nikterak zákon. Jaký na to máte názor? Mirek
Nevím, kolik vám toho ten kamarád dodává. Ale zpočátku by to mohl dělat i bez živnostenského listu, protože živnost je dle živn.zákona SOUSTAVNÁ činnost atd. Takže na prvních pár dodávek by ten ŽL mít nemusel (že jako zkoušel, jestli se s tou činností uživí) - a když viděl, že uživí, tak si vyřídil ten ŽL. To by se myslím dalo obhájit. Takže ty první prodeje by vám mohl prodat jako občan, můžete s ním sepsat nějakou smlouvu a podepíše vám potvrzení, že obchod proběhl za hotové. Vy to budete mít v nákladech a on to samozřejmě musí řádně zdanit.
Tak tak. Ten komisní způsob prodeje neznamená, že by kolega nemusel mít ŽL. On to už bude vyrábět opakovaně, takže jeho činnost bude podnikáním. Jenom mu nemusíte platit. Ale to je spíše platební dohoda. Navíc prodej na základě komisionářské / podobné smlouvy je trochu specifický z pohledu DPH.
Zkuste napřed dávat do nákladů aspoň materiál (jste FO, takže k Vaší práci se při oceňování výrobku nepřihlíží a Vy budete tvrdit že to montujete sám) a až bude kolega mít ŽL tak Vám jakože na pár dodávek zvýší cenu, Vy mu zaplatíte míň a tím se podělíte o daň. Říkal jste že jste technik, pozor na různé certifikáty a bezpečnost = odpovědnost výrobce... Protože jak to popisujete, rizika nesete Vy ač nejste výrobce.
Určitou část materiálu mi dá do nákladů, ale je to spíš zanedbatelná část. Já tomu nerozumím, ale když jsem slyšel "komise", hned jsem si vybavil bazar. Ale takhle to prý funguje u knihkupců (což s bazarem nemá mnoho společného - zkrátka nenesou žádné riziko, co se neprodá, to vrátí, platí DPH atd.). Proto hledám důvod, proč by to tak nešlo u mě. Opakuji jde o období v tomto roce asi do podzimu, pak kolega bude mít ŽL na Slovensku a je samozřejmě ochoten mi doklady vystavit na zboží, které koupím nyní. Zkrátka mě trápí ten sklad, kdy prodám něco, co skladem nemám a budu mít až za půl roku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2006 15:39
Dobrý den, umí mi někdo správně poradit v této situaci ?
Jsem OSVČ, čtvrtletní plátce DPH, vedu daňovou evidenci. Spolupracuji s velmi schopným kamarádem, který vyrábí elektronická zařízení. V současné době od něj kupuji výrobky, které dál prodávám (samozřejmě legálně s dokladem). Kamarád totiž dosud nemá ŽL, ale letos se chce odstěhovat za přítelkyní na Slovensko, kde si ŽL zařídí a začne oficiálně podnikat. Je jasné, že za této situace musím zdaňovat celou prodejnjí cenu výrobku a do nákladů si nemohu dát nákupní cenu, což mě daňově velmi poškozuje. Můj dotaz zní, zda si mohu dát do nákladů doklady (nákup zboží), které mi kamarád vystaví dodatečně v rámci letošního roku, až si vyřídí ŽL na Slovensku ? To znamená nastane situace, kdy nejdříve prodám zboží a teprve po někkolika měsících na něj dostanu od dodavatele fakturu, abych si jeho nákup mohl uplatnit ve výdajích. Lze to tak nebo je v tom nějaký problém ? Pokud by byl plátcem DPH na Slovensku, bude vystavovat fakturu bez DPH (jak si myslím) ? Nemáte někdo podobnou zkušenost ?