Re: Spol.zdanění manželů - školení - DOP
Bude-li se jednat o případ, kdy manželka nebude mít žádné příjmy, protože např. bude v domácnosti pečovat o nezletilé děti a manžel bude mít příjem z podnikatelské činnosti, manželka zálohy platit v daném případě nebude, manžel bude platit zálohy vztahující se pouze k jeho daňové povinnosti k příjmům z podnikání (za předpokladu, že jeho daňová povinnost přesáhne 30 000 Kč, tj. limit stanovený § 38a zákona).
Promiňte,
bod č.3 mne osobně připadne jako totální KRAVINA!!!!!
Společné zdanění manželů je pouze kvůli snížení dani a né, že na ženu na RD se bude přihlížet jako na ženu s příjmem a pro příští roku musí platit SP a ZP. To se mi fakt zdá jako BLBOST!!!!!!!
byla jsem taky na školení, ale to co vy jsem jako závěr nebrala...
manželé musí podat do 31.3.2006 - u manžela(ky) která má přeplatek se na posl.straně uvede částka převodu jeho partnera a podáním do 31.3.2006 se započte nedoplatek partnera jako datum úhrady....stejně tak u maminy na rod. - není povinnost platit zálohy -již se tu probíralo a školitelka řed.fú nám přednášela stejně...společným zdaněním neznamená,že se manželka na rodičáku stává automat.plátce soc.a zdr.poj.,tam je nahlášena jako osoba,za kterou platí stát a její příjem - rodičovský příspěvek není vyměř.základem pro odvody soc.a zdr.pojištění, závada samozřejmě může zjistit, ale ty zjistí manželovy a protože je odpovědnost vždy na poplatníkovi, tak to není tak,že od státu vyinkasujeme a on když mi dokáže,že jsem podváděla,tak nemá právo chtít zpět...samozřejmě,že když na něco přijdou,budou chtít na tom poplatníkovi,který uvedl špatné údaje....
>
>>!!! Toto není vůbec zákonem dořešeno !!!
>>Tyto dopady se ovšem začnou projevovat až po 30.
>>červnu, t. j. už po volbách - takže je to asi opravdu
>>volební tah, jak tu už někdo psal.
>>A ještě perlička na konec - příklad.
yla jsem taky na školení, ale to co vy jsem jako
>závěr nebrala...
>manželé musí podat do 31.3.2006 - u manžela(ky) která
>má přeplatek se na posl.straně uvede částka převodu
>jeho partnera a podáním do 31.3.2006 se započte
>nedoplatek partnera jako datum úhrady....stejně tak u maminy
>na rod. - není povinnost platit zálohy -již se tu
>probíralo a školitelka řed.fú nám přednášela
>stejně...společným zdaněním neznamená,že se manželka na rodičáku
>stává automat.plátce soc.a zdr.poj.,tam je nahlášena jako
>osoba,za kterou platí stát a její příjem - rodičovský
>příspěvek není vyměř.základem pro odvody soc.a
>zdr.pojištění, závada samozřejmě může zjistit, ale ty zjistí
>manželovy a protože je odpovědnost vždy na
>poplatníkovi, tak to není tak,že od státu vyinkasujeme a on když
>mi dokáže,že jsem podváděla,tak nemá právo chtít
>zpět...samozřejmě,že když na něco přijdou,budou chtít na
>tom poplatníkovi,který uvedl špatné údaje....
Ministerstvo financí dále iniciovalo legislativní úpravu zákona o daních z příjmů v tom smyslu, aby správce daně uskutečnil převod přeplatku na dani jednoho manželů na nedoplatek druhého z manželů, pokud o to bude požádán, a to ke dni splatnosti daně druhého z manželů. To znamená, aby ten z manželů, který nemá v průběhu roku zdanitelné příjmy, nemusel platit daň v případě kdy druhému z manželů vznikne přeplatek na dani z toho důvodu, že v průběhu roku platil zálohy na daň. Případnou žádost bude moci bezplatně podat na formuláři, který je součástí formuláře daňového přiznání, ten z manželů, kterému vznikl přeplatek.
Já se také musím přidat na druhou stranu a říci,že jste asi byla na nějaké amatérské přednášce.........jedna paní povídala,jinak to není ani možné:(
MF přislíbilo,že nedoplatky na jedné straně manželů nebude postihovat penálem,tudíž to bude prominuto,protože ty budou placeny tím přeplatkem druhého.
Na slib FU bych nespoléhala. Radím zaplatit. Jinak je prý už na cestě novela, kde by se daň. povinnosti při SZM vzájemně započítávala. Jenže těžko říct, zda bude mít platnost zpětně.
A s tím placením OSSZ a ZP u manželky např. na MD při SZM - to je vážně blbost. SZM nevzniká automaticky povinnost platit OSSZ a ZP.
>>>>>zpět...samozřejmě,že když na něco přijdou,budou chtít
>>>>>na
>>>>>tom poplatníkovi,který uvedl špatné údaje....
>>>>
>>>
>>>mne opravdu napadá jen jedna otázka - poslouchala
>>>jste
>>>pořádně, pokud ano,tak kolik jste zaplatila?
>>Já se také musím přidat na druhou stranu a říci,že
>>jste asi byla na nějaké amatérské
>>přednášce.........jedna
>>paní povídala,jinak to není ani možné:(
>>MF přislíbilo,že nedoplatky na jedné straně manželů
>>nebude postihovat penálem,tudíž to bude
>>prominuto,protože ty budou placeny tím přeplatkem
>>druhého.
>
>Na slib FU bych nespoléhala. Radím zaplatit. Jinak je
>prý už na cestě novela, kde by se daň. povinnosti při
>SZM vzájemně započítávala. Jenže těžko říct, zda bude
>mít platnost zpětně.
>A s tím placením OSSZ a ZP u manželky např. na MD při
>SZM - to je vážně blbost. SZM nevzniká automaticky
>povinnost platit OSSZ a ZP.
>Přesto vaše školení by bylo dobré zajít na tyto
>stránky je tam vše dobře popsáno:
>http://cds.mfcr.cz/dane/Spol_zdan_manzel_sdelMF.htm
>
>Ministerstvo financí dále iniciovalo legislativní
>úpravu zákona o daních z příjmů v tom smyslu, aby správce
>daně uskutečnil převod přeplatku na dani jednoho
>manželů na nedoplatek druhého z manželů, pokud o to bude
>požádán, a to ke dni splatnosti daně druhého z manželů.
>To znamená, aby ten z manželů, který nemá v průběhu
>roku zdanitelné příjmy, nemusel platit daň v případě kdy
>druhému z manželů vznikne přeplatek na dani z toho
>důvodu, že v průběhu roku platil zálohy na daň. Případnou
>žádost bude moci bezplatně podat na formuláři, který
>je součástí formuláře daňového přiznání, ten z manželů,
>kterému vznikl přeplatek.
Omlouvám se všem, které to naštvalo. Přečetla jsem si vše, co jste mi doporučili, kéž byste měli pravdu.
Ale sdělení typu : MF "přislíbilo",
ministerstvo "počítá" s úpřesněním zákona, (bod 8), penále - tuto situaci ministerstvo "vyřeší", ministerstvo "hodlá" příslušné ustanovení zákona zpřesnit(bod 11), ale kdy ? A čím se budou FÚ řídít do té doby ?
A nějakou poznámku o změně zákonů o sociálním a zdravotním pojištění jste objevili ?
No, já jsem žádnou změnu neobjevila. Tzn., že sociální pojištění musí platit OSVČ (což manželka na rodičovské rozhodně není) z příjmů ze samostatné výdělečné činnosti (což podle mne podíl příjmů ze SZM také není).
Prosím, řekněte nám, kdo Vás školil, příp. jaká firma?
Díky. Dana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 2. 2006 9:51
Včera jsem byla na školení, mimo jiné se obsáhle probírali dopady SZM.
Protože se tu stále na toto téma diskutuje, snad to někomu pomůže.
1.V tiskopisu DP příl. č. 5 je chyba, při SZM nelze uplatnit ztrátu podle zákona, ale v DP je na to kolonka.
2.Když má jeden z manželů nedoplatek a druhý přeplatek, může požádat FÚ o použití přeplatku na zaplacení nedoplatku druhého, ale má to háček. Dań je splatná hned, na přeplatek má FÚ 30 dnů - může nabíhat penále.
3.SZM když je manželka na MD nebo RP - tím že podá daňove přiznání, stává se plátcem daně, na další rok bude muset event. platit zálohy na daň. Odvede SP A ZP, tím se stává plátcem pojištění, nebude za ni platit stát a pojišťovny jsou ze zákona povinné na ni požadovat placení záloh a ztrácí veškeré nároky na sociální výhody !!! Toto není vůbec zákonem dořešeno !!!
Tyto dopady se ovšem začnou projevovat až po 30. červnu, t. j. už po volbách - takže je to asi opravdu volební tah, jak tu už někdo psal.
A ještě perlička na konec - příklad.
Manžel podnikatel, manželka na MD nebo RP. Podají SZM, za dva, tři roky se rozvedou, pak manželovi udělá FÚ
kontrolu, zjistí po třech i více letech nějaké závady, vyměří doplatek daně + penále, a polovinu toho všeho bude požadovat na bývalé manželce, protože v tom roce byla účastna spol. zdanění manželů !!!
Pokud jsem tu napsala něco, co už se probralo, omlouvám se, ale třeba to někomu pomůže.