Re: Může být odpočet na manželku OSVČ?
Děkuji za odpověď; jenom ta částka má zřejmě být 21720,- Kč?
Můžete mi potvrdit, že správný postup je tento: 1. manželka nepodává DP a tedy nevykazuje ztrátu způsobenou zálohami (tudíž se na ni nevztahuje min. základ daně); 2. já ji uvedu jako vyživovanou osobu po celý rok 2005 a uplatním slevu 21720,-Kč.
Děkuji
Ano, Vami uvedená částka je ta správná. Tu svou jsem špatně vyštrachala ve své paměti.
k bodu1) jestliže je OSVČ, tak daňové přiznání podat musí. Jestliže podniká déle než od roku 2004, tak se na ní vztahuje minimální daň.
Také musí podat přehledy na SP + ZP
2) ano + manželka Vám napíše čestné prohlášení, že její roční příjem nebyl vyšší než 38.040,-Kč
V dřívějších diskuzích bylo uvedeno, že pokud je příjem pod 15 tis. Kč a nevykazuje se ztráta, tak se DP podávat nemusí. Z čeho podle Vás plyne, že OSVČ ho podat musí v každém případě? V par. 38g odst. 1 nic takového není - je to někde jinde? Děkuji
Můj názor je špatný.
Jukla jsem na § 7c/4/i
i) který nemá příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a), b) nebo c) ve zdaňovacím období vyšší než 15 000 Kč
Takže minimální daň by se na jí vztahovat neměla.
Ale to, že zaplatila SP a ZP = je ve ztrátě = MZD
A podnikání též nepřerušila, takže DP podat musí, i kdyby mělo být nulové.
Přehledy na SP a ZP podat též musí.
A ze SP zaplatí minimální pojištění.
Vy podnikáte?
Nebylo by lepší v roce 2005 aby Vaše manželka byla i Vaše spolupracující osoba?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
3. 2. 2006 14:42
Manželka je hlášena jako OSVČ hlavní, ale v roce 2005 neměla žádné příjmy (jen výdaje za zálohy na ZP a SP). Mohu na ni uplatňovat nezdanitelnou část základu daně?
Děkuji.