Re: daň z nemovitosti
Do majetku se musí vložit nemovitost celá, i když jste spoluvlastíkem 1/2. Do uznatelných nákladů dejte daň z nemovitostí celou, když ji celou platíte. Ale odpisy můžete uplatnit do nákladů jen poloviční a spoluvlastník nemůže už tu nemovitost si dávat do majetku ani odepisovat.
Třeba to ještě někdo upřesní...
Podstatné je, zda jste spoluvlastníkem ideální poloviny domu, nebo zda máte dům s manželem ve společném jmění.
Do obchodního majetlku vkládáte celou nemovitost, pokud je ve SJM, nebo pokud jste spoluvlastníkem, pak pouze svůj spoluvlastnický podíl. Uplatnění výdajů v souvislosti s používáním domu (spoluvlastnického podílu) záleží na tom, v jakém poměru je využíván k podnikání a k soukromému užití. Jestli vám na FÚ odsouhlasili vklad 1/2 do OM, pak jste zřejmě spoluvlastníkem a vlastníte ideální polovinu domu. Je to nutné ale vědět přesně. Správci daně neodpovídají vždy správně na položené dotazy nebo je dotaz chybně položen. Pokud jste se ptala a uvedla, že jste spoluvlastníkem, pak ale ani jinak odpovědět nemohli. Pokud se bude opravovat střecha na celém domě, lze uznat daňově 1/2 vynaložených prostředků na opravu. Daň z nemovitosti je zřejmě hrazena za celou nemovitost a pak lze uplatnit rovněž pouze 1/2 zaplacené daně.
Ono nejde jen o to, co zatím prochází, protože to moc nekontrolovali. To ustanovení jsem teď nenašel, ale vím že to v zákoně je, že nemovitost se do obch. majetku vkládá celá. Sá jsem v podobné situaci, mám kolnu, která navazuje na obytné stavení, ale celé je to stavba s jením parcelním číslem. Oddělení by stálo moc peněz, tak jsem nechal tu kolnu odhadnout znalcem a vložil ji. Ale je to jakési ... co mám povídat.
Za takové situace bych do nákladů vložil jen polovinu toho, co bude stát oprava střechy.
Asi by mohl ještě někdo další poradit.
Mám podobný problém, nemovitost jsem zvedli o patro, kde by měli být kanceláře, v kolaudačním rozhodnutí jako účel jsou kanceláře, ale pořád jsem žila v domění, že vložím do obchodního majetku jen to jedno patro, prosím zkuzte najít paragraf, který neumožňuje vložit jen část nemovitosti do obchodního majtetku - já jsem nic v zákoně neobjevila, ale možná špatně čtu. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 2. 2006 9:48
Mám velkou prosbu. Chtěla bych se zeptat, v obchodním majetku mám 1/2 nemovitosti, kterou normálně odepisuji, mohu si 1/2 zaplacené daně z nem. dát do danově uznatelných výdajů? Účetní mi loni dala celou částku zaplacené daně jako výdaj daˇn. neuzntelený
Děkuji moc.