Velmi Vás prosím o názory! Zpracovávám přechod FO z DE na účetnictví. Tato FO má ke dni přechodu pohledávky za SRO, které je osobou spjatou. Pro tu SRO byly ty pohledávky daňovým nákladem. U FO by měly být zdaněny k 1.1.2006. Potud je to jasné. Nevím ale, jestli je možné i u těchto pohledávek za osobou spjatou využít ustanovení ZDP §23/14, tj. rozložení daňového dopadu z těch pohledávek do 9 let. V tom §23/8 se o tom nic neříká, ale mně se to nějak nezdá. Pro srovnání viz třeba ZDP §5/11. Daňový dopad bude značný, jedná se o pohledávky za mnoho milionů. Nechci poškodit FO jednorázovým dodaněním, ale bojím se, že pokud rozložím daňový dopad i z těchto pohledávek na 9 let, že by to mohlo být napadnutelné jako zkreslování daňového základu nebo tak něco. Jak se na to prosím díváte Vy? Děkuji za názory!
Re: DE->PÚ Pohledávky za osobami spojený
Nehledejte v tom žádné záludnosti. § 23/8 a dost - to vám nestačí? §5 je o něčem jiném - ten zamezuje případným spekulacím se snižováním ZD u FO.
Re: DE->PÚ Pohledávky za osobami spojený
Spekulovat by se dalo nejen se zálohami, ale i s těmi pohledávkami. Zatím jsem nenašla, že by tomu rozložení pohledávek na 9 let něco bránilo, ale radši se ptám... víc hlav víc ví ;-)
5. 2. 2006 19:39
Velmi Vás prosím o názory! Zpracovávám přechod FO z DE na účetnictví. Tato FO má ke dni přechodu pohledávky za SRO, které je osobou spjatou. Pro tu SRO byly ty pohledávky daňovým nákladem. U FO by měly být zdaněny k 1.1.2006. Potud je to jasné.
Nevím ale, jestli je možné i u těchto pohledávek za osobou spjatou využít ustanovení ZDP §23/14, tj. rozložení daňového dopadu z těch pohledávek do 9 let. V tom §23/8 se o tom nic neříká, ale mně se to nějak nezdá. Pro srovnání viz třeba ZDP §5/11. Daňový dopad bude značný, jedná se o pohledávky za mnoho milionů. Nechci poškodit FO jednorázovým dodaněním, ale bojím se, že pokud rozložím daňový dopad i z těchto pohledávek na 9 let, že by to mohlo být napadnutelné jako zkreslování daňového základu nebo tak něco. Jak se na to prosím díváte Vy? Děkuji za názory!