Re: Jak se dědí ze zákona ?
ALE, ALE... a já si doteď myslel, že se dědí majetek, který měl zůstavitel v den smrti bez ohledu na to, kdy jej nabyl... Podle mého by dědili podle zákona, t.j. na 1/3. Jen z toho, co by bylo v SJM by 1/2 byla manželky a druhá polovina opět na 1/3.
taky si myslím,že by se majetek rozdělil na polovinu - ta se nedědí a stává se automaticky majetkem vaší manželky a druhá polovina se rozdělí na třetiny 1/3 manželka, 1/3 každé dítě...ale děti by se mohly domáhat toho,že majetek před uzavřením manželĺství by chtěly vyřadit ze soupisu majetku k datu úmrtí - doporučuji provést opravu v KU...určitě vám poradí nějaký právník...předejde se zbytečnému dohadování a dokazování,že majetek byl zhodnocován za dobu manželství..znám takové případy...
Zkusím to srovnat:
1. Po zůstaviteli dělí ze zákona vždy v první skupině jeho děti a manžel, každý stejným dílem.Takže z Vašeho majetku by dostal každý včetně manželky 1/3. § 473 obč.zák.
2. Cokoliv jste s manželkou nabyli za trvání tohoto manželství, patří do SJM, takže z toho je polovina manželky a o zbylou Vaši polovinu se podělí opět manželka a děti, každý jednu třetinu.
3. Pokud by jste chtěl převést a zapsat do katastru např.1/2 domu na manželku, musí se to provést smlouvou- nejlépe darovací a podat návrh na vklad do katastru- to Vám někdo odborně sepíše.
4. Příjem z pronájmu- když pronajímáte (asi nemovitost podle textu),tak smlouvou, předpokládám.Ve smlouvě jste Vy jako pronajímatel, musela by se změnit-doplnit smlouva,opět převést určitou část na manželku a ona by se stala spolu s Vámi spoluvlastníkem a spolupronajímatel.Taky stačí, když převedete i méně než polovinu.
pája
Re: Jak se dědí ze zákona ? zpráva -pája
Děkuji nespěchám na onen svět,ale co potom ??? Jen pro vysvětlení :
veškerý majetek je napsán na mne a nikde není průkazné,že jsme jej spolu budovali i když tomu tak bylo.Až vše bylo hotové,došlo ke svatbě.
Nyní chci jistotu a to tedy jak ??
- když budu polovinu darovat,musí být dar.smlouvy,posudky a bude se platit dan nebo ne ??
- jak by se to dalo jinak zapsat na KU jakým způsobem ???
- poslední možnost volím tedy závět ??
Tady potřebuji právní pomoc a nejčistější by byl zápis v KU,ale jak ??
ps.počkám na odpověd - děkuji
>>
>>Děkuji nespěchám na onen svět,ale co potom ??? Jen
>>pro
>>vysvětlení :
>>veškerý majetek je napsán na mne a nikde není
>>průkazné,že jsme jej spolu budovali i když tomu tak
>>bylo.Až
>>vše bylo hotové,došlo ke svatbě.
>>Nyní chci jistotu a to tedy jak ??
>>- když budu polovinu darovat,musí být
>>dar.smlouvy,posudky a bude se platit dan nebo ne ??
>>
>>- jak by se to dalo jinak zapsat na KU jakým způsobem
>>???
>>
>>- poslední možnost volím tedy závět ??
>>
>> Tady potřebuji právní pomoc a nejčistější by byl
>>zápis v KU,ale jak ??
>>
>>ps.počkám na odpověd - děkuji protože
>
>Proč jste nenechal tedy napsat manželku hned do KÚ?Protože jsme manželé nebyli
Protože Katastr není instituce, kde by si mohl zapisovat kdo co chtěl. Má to svá přesná a přísná pravidla, převod vlastnictžví musí být doložen právním úkonem v písemné formě za dodržení daných regulí. Zkuste si přečíst příslušný zákon a zjistíte, co vše je třeba.
pája
Protože jsme manželé nebyli
Promiňte, ale pokud spolu něco budovali, tak odhaduji že do toho vložili i společné peníze. A jestli stavěli novostavbu, tak nechápu proč tam nejsou zapsání oba dva stavebníci - bez toho zda byli či nebyli manželé.
Možná Vám bude Pája divné že chápu, že si do Katastru nemovitostí nemůže každý zapisovat co chce.
Já si myslím, že tedy s tou závětí to taky nebude nic moc.
Nesmíte v ní na nikoho opomenout a všechny dědice musíte podělit ve stejné hodnotě. Nejde v závěti napsat: manželce byt za 1.000.000,-Kč a synové, ať se podělí o mé staré jízdní kolo. Závěť je dobrá třeba k tomu, když máte dům a chatu, tak jednomu synovi dáte chatu za 1.000.000,- a druhému dům za 1.000.000,-Kč. A u nás ani nelze ustanovit uviverzálního dědice. Není to jednoduché.
Taky už se dost těším, až budu po svém papínkovi dědit. Jsem dítě z prvního manželství a těším se na ty ksichty jeho dětí z druhého manželství a jeho druhé manželky a bylo by dobré, kdyby ještě žila jeho matka a dozvěděla se, že já taky dědím - to by jí trefil šlak :-)
Vůbec mi nejde o ty peníze, jde mi o to, že mne tímto bude muset jeho druhá rodina přijmou chtě nechtě mezi rodinné příslušníky.
To já ho zase chápu!! Asi jste žil-a v "normálním" fungujícím svazku... Ale i tak si myslím, že dotyčný nebude zrovna "skákat radostí" nad smrtí otce, jde přece o ty další události. To že ho MUSÍ vzít ostatní na vědomí, že existuje! Mě se toto taky asi brzy stane a to jde "jen" o babičku. Nevím, zda si dovedete představit, jaké to je, když vás určitá větev příbuzenstva nezná, protože babička neřekne, že její první syn taky má dítě?? A že odmítne jít na jeho pohřeb? A jaké to je,když vám na informaci o jeho smrti řekne " a co já s tím?"... Je to už skoro 10 let, ale pořád na to musím myslet!!! Druhém synovi a jeho rodině leze někam.... A to podotýkám, že se ve vztahu mého otce s jeho rodinou nic neudálo!! Prostě jen má ráda jen jednoho syna..... A tak se "těším" na dědické vypořádání (i když tam nic nebude...!), že mne musí přizvat k notáři, musí o mě říct okolí.... O tom to je...........
Omlouvám se za ten výlev, ale je to pořád ve mě. Díky
Anonyme,
pokud ve svých 25-letech oslovíte svého otce se slovy: "..myslím, že je na čase, abychom se seznámili" a on Vám na to odpoví:"dobrá, ale kdo jste.Já vás neznám." :-)))) tak Vám mohu s jistotou říci, že mne bude úplně jedno, že bude mrtev. Zda je můj otec mrtev či živ pro mne není rozdíl.
Podotýkám, že jsem dítě z prvního manželství - nejsem žádný levoboček. A taky podotýkám, že bydlíme celý život ve stejném cca 20 tisícovém městě. A ještě dodávám, že má matka nikdy nebránila styku s ním - vlastně neměla čemu bránit :-)
takže já se tedy podepíši,ať je jasné,kdo vám takto odpovídal, já jsem v opačné situaci, manžel má dceru z prvního manželství,která nikdy neměla zájem a dodnes (je jí 30let) nemá zájem na setkávání se a poznávání rodiny svého otce..důvod,proč se její rodiče rozvedli je jejich problém, ten já neřeším, byli na to dva a dohodli se...že jsem snad byla důvodem já, to již chápe,že tak jednoduché to není, vždy musí být základ,pokud již nechtějí spolu žít,tak to prostě nejde...dcera manžela při každé návštěvě a je to akorát když má narozeniny a svátek počítá,kolik bude dědit...není to jednoduché, každá rodina má své problémy - děti s rodiči, rodiče s dětmi, ale přeci jen se snažím na to povznést a snažím se s ní vycházet jak to ona připustí...a až se nedej bože manželovi něco stane, tak mne rozcupuje....jsem již na to snad připravená,ale nevím co z ní vypadne za moudra..
Jak říkáte, každá rodina má svou 13.komnatu... (i když si to někdo nechce přiznat).Já musím říct o svých rodičích, že je dnes obdivuji za to, že i když se k nám otcova matka chovala tak povrchně (nechci rovnou říct špatně), tak o ní přede mnou v dětství nikdy nemluvili špatně. Prostě se na to povznesli, i když to otci bylo vždy líto, jak se k němu rodiče chovají (a to je z normální "fungující" rodiny).Dokonce jsem i já teď v dospělosti několikrát měla snahu vztahy nějak urovnat - znormalizovat - přímo s dcerou tátova bratra, která je stará jako já. Nadarmo, nestála jsem jí ani za slovo... Proto jsem zvědavá, co bude při dědickém řízení, kdy mne budou muset brát na vědomí...,i když na dědění nic není a i kdyby náhodou bylo, tak jsem rozhodnutá se toho pak vzdát!
Dcera vašeho manžela - to je tedy taky případ. Obdivuji vás za trpělivost.Nezbývá jen doufat, že se jí to v životě vrátí....Ale jak píšete, někde musí být základ.Tady asi byl u bývalé ženy... Držte se a nedejte se
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 2. 2006 21:08
Po rozvodu a vypořádání jsem získal nový majetek výhradně na svoje jméno,vše zapsáno právně v KU. Z l.manželství mám dvě děti. Před 7 lety jsem se znovu oženil a nyní potřebuji vysvětlit,zda když je vše na mne zapsáno připadne něco i na moji manželku ,abych měl jistotu,aby byla zabezpečena. To je ten hlavní důvod. Navíc se jedná o majtek,který máím v pronájmu a rovněž,aby ona v případě xx dostala i část z tohoto příjmu. Jak to řeší zákon a nebo co mám proto udělat,aby byla zabezpečena a nebo to vychází ze zákona ?? Ale prosím pozor na souvislost
- vše naspáno na mne
- dvě děti
- oženil jsem se s ní,ale majetek už byl