Re: dohadná položka??
S 385 si nejsem jistý, i když je známá věcná podstata, období i částka. Tá částka je však za práci za 24 týdnů, proto jsem to nakonec dal na 388 s tím, že jsem si řekl že 17 týdnů roku 2005, kdy se na díle pracovalo je poměrem na výnosech. Tzn. 17/24 * částka je výše dohadné položky. Co říkáte? Děkují za info.
Přechodné účty. Hmm, věcně vymezit jejich titul, přesně stanovit jejich hodnotu,určit období jehož se to týká.
Narážíte na souvztažnosti
" provedené a odebrané, ale nevyfakturované práce a služby
úč. 385 "
Ale je tam taky dodávky energie, plynu a vody uskutečněné do konce úč. období a vyfakturované v následujícím období a proto by měla každá účetní opsat stav k 31.12..... Tak já bych se rozhodla úč. 385 a tázající ať si vybere:-))
s tím si právě nejsem jistý s tou 121, navíc si myslím, že u tohoto účtu bych měl prokázat skutečné náklady, a ty bych prokazoval velmi obtížně, protože se jedná především o mzdy pracovníků a komplikovalo by mi život počítat jak dlouho na tom projektu stravili.
Český účetní standard č.017 3.11.5. mluví o účtování na příjmech příštích období: "...Jsou to zejména ... provedené a odebrané dosud nevyúčtované práce a služby..."
Myslím, že to není Váš případ, že služba ještě nebyla předaná. A pokud by byla, finanční úřad by se hned pídil, jestli neproběhlo zdanitelné plnění a jestli jste neměli odvést DPH (pokud jste plátce).
no příznám se, že s tímto nemám velké zkušenosti a neustále hledám jak tuto záležitost ošetřit. Znovu jsem si ještě procházel odbornou literaturu a zjistil jsem, že by to snad šlo. V jedné se dokonce píše, že na účtu nedokončené výroby účtují nejen podniky vyrábějící hmotné produkty, nýbrž i podniky vytvářející nehmotné výstupy v případech, ve kterých náběh naákladů na zakázku přechází z jednoho účetního období do druhého, např. projektová činnost. To by byl snad i můj případ. Stale však uvažuju nad tím jestli si pak můžu stanovit částku na základě očekkávaného výnosu. Tzn. tak jak jsem psal výše 17/24 * očekávaný výnos. Můžete mi prosím ještě poradit, jak bych to měl účtovat pak v následujícím roce? Tedy v roce 2006. Zrušil bych to tedy opačným účtováním a vyfakturoval normálně třeba 321/602
Ano, v roce 2006 se nedokončená výroba zruší 611/121 a fakturuje se 311/602.
My nedokončenou výrobu účtujeme - stavební práce. Oceňujeme ji přímými náklady (naštěstí máme většinu prací subdodavatelsky, takže nám tam jde minimum mezd).
Nedokončená výroba by se měla oceňovat přímými (příp.i režijními) náklady. Nejsem schopna říct, co by se stalo, kdybyste ji ocenili poměrem výnosů - zdaníte si část zisku o chvilku dřív, což se FÚ zlobit nebude, ale správně to není...
Třeba ještě někdo napoví...
Dana
Paní Dano, prosím Vás můžu mít ještě jeden dotaz? Já se nakonec rozhodl pro tu nedokončenou výrobu, ale potřeboval bych vědět k vyčíslení té částky. Můžu si to stanovit že na tom dělali 4 lidé, stanovil jsem si podíl mzdy na celkovém fondu prac. doby a vypočet tak částku. Např. projektant měl mzdu za listopad 20000 a podíl práce na projektu je 80 % jeho pracovní doby. Takže uplatním 16000+zase část za odvody. Takhle si sestavím obecný doklad a účtování bude na 112/621
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2006 9:23
prosím o radu, jak účetně ošetřit tuto situaci: Mám smlouvu o dílo, jedná se o studii, která řeší analýzy apod., dílo má být odevzdáno v únoru 2006 s tím, že bude vystavena faktura. Podle smlouvy se na díle pracovalo od října 2005. Můžu podle zákona o účetnictví, zaúčtovat poměrnou část výnosů z tohoto díla do výnosů roku 2005? Účtování 388/602? A tímto pak snížit vzniklou ztrátu?
Znám účel, částku, termín realizace do kdy to musíme odevzdat.
Děkuji