Re: daňové zvýhodnění - vratka od F.Ú.
A kde byl těch 10 měsíců?Jestli u jiného zam.,tak to vyřešíte všemi příjmy.Pokud nebyl ani na ÚP,pak nevím,proč děláte RZD ze dvou měsíců?
Re: No nazdar, to bude binec...
...když se takhle dohadují mzdové účetní :-( Nejsem na tohle odborník, ale vím, že nemusel mít celý rok žádné příjmy, ale pokud v listopadu měl alespoň minimální mzdu, měl nárok na DB a nárok na něj neztrácí ani pokud nesplní nárok při RZD. A to mu udělat až na vyjímky musíte, pokud požádá a nemá jiný souběžný prac.poměr.
Re: No nazdar, to bude binec...
Vracet nic nebudete, zamestnaci bonus zustane.
Take jsem se s tim pral a narazil jsem na Fu na dobrou pani a ta si semnou povidala a poradila.
Je-li zamestnanec zamestn na 1/2 uvazku tedy 4 hod, ma tim padem vyssi mzdu nez je min. mzda, tak na bonus ma narok , kdyz mu jej vyplacite mesicne. Onemocni-li, tak v ten mesic bonus nedostane . Pri rocnim zuctovani, kdyz zjistite, ze by nemel byt vyplacen, tak mu vyplaceny bonus zustava. Problem je , kdyz u tohoto zamestnace chcete udelat dodatecny dopocet bonusu, to uz na ne nebude mit narok, nedoshne-li mzdu za cely rok 6x min. mzda.
Nevim jestli jsem to popsal dobre, ale jak jsem dostal, tak davam dale.
Re: Kdo zaplatí bonus - ztráta nároku
Mně se líbí, jak Lence všichni odpovídají na něco jiného, než se ptá, a jak ona pořád vytrvale a klidně opakuje svou otázku :-) Také bych to ráda věděla. Jestli správně uvažuji, jsou to opravdu peníze firmy vyplacené navíc. J.F.
Už jsem se to konečně dozvěděla, paní Jano. Musí se podaž žádost podle §35d/5 zákona o daních z příjmů o poukázání chybějící částky vyplacené plátcem daně poplatníkům na měsíčních daňových bonusech (žádost o vrácení daňového bonusu). F.Ú. na základě této žádosti bonus vrátí.
Děkuji, o té žádosti jsem věděla, já jsem byla jinde zase z jiné strany, myslela jsem že když nakonec nebyl nárok na vyplacení bonusu, tak sice zaměstnanci zůstane, ale zaměstnavatel si ho nemůže odečíst :-((( No až se to naučíme, tak nám to zase změní :-((( J.F.
Re: daňové zvýhodnění - vratka od F.Ú.
Jeden o voze, druhý o koze. Takže shrnutí:
- pokud má zaměstnanec v měsíci nárok na daňové zvýhodnění - zde formou daňového bonusu (v roce 2005 odpracována aspoň 1 hodina placená min. mzdou při existenci prac. smlouvy, v roce 2006 hrubá mzda aspoň ve výši min. mzdy k počátku období), tento bonus se mu vyplacen
- zaměstnavatel souhrn vyplacených bonusů v daném měsíci kompenzuje oproti odvodové povinnosti daného měsíce, případně může požadovat od FÚ vrácení (či jiné varianty - nerozebírám)
- pokud se při RZD zjistí, že zaměstnanec nemá nárok na roční daňový bonus (skutečně myšleno bonus, ne celé dańové zvýhodnění), nárok na vyplacené měsíční daňové bonusy neztrácí (§35d/6 ZDP).
- pokud nebylo průběžně žádáno o vyplacení měsíčních daňových bonusů, lze toto učinit dodatečně, případně tuto skutečnost zohlednit ve vyúčtování ZČ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
6. 2. 2006 9:37
Dobrý den,
v případě, že zaměstnanci vyplácíme v průběhu roku 2005 daňové bonusy, při vyúčtování mu vyjde, že na ně nemá nárok, může si je firma vyžádat u F.Ú. zpět? Předem díky