Re: Používání služebního vozidla
Netuším do jaké míry musí vlastnit licenci. Každopádně se jedná o člověka, který denně jezdí do zaměstnání a nyní hledá společníka na cestování. Požaduje ovšem po něm platbu za každou uskutečněnou jízdu. Přestože používání služebních vozidel pro soukromé účely určitě upravuje směrnice firmy, není asi počítáno s tím, že vozidlo bude sloužit jako prostředek k dalšímu zisku. V tomto opravdu tápu a chtěla bych nějakým způsobem vysvětlit, zda je to možné. Děkuji.
*** Zkuste trošku přiblížit, oč Vám vlastně jde. Z pozice koho se ptáte? A že "vozidlo bude sloužit k dalšímu zisku..." - čí zisk to bude? Jde Vám o nějaké legální zdanění toho zisku? ...***
Kamarádka zjistila, že zaměstnanec jejich firmy si podal inzerát, ve kterém hledá spolucestujícího na cesty do zaměstnání s tím, že tento mu za každou cestu zaplatí určitý poplatek. Pokud budeme uvažovat, že budou další dva až tři, poplatek se násobí. Chtěla jsem jen vědět, jestli je toto možné u služebního vozu (u soukromého to chápu) a jak by se vše vyvíjelo např. v případě doravní nehody. Pokud se týká legálního zdanění, mám dojem, že tady se vůbec nejedná o příjmy připravené k danění. Děkuji.
ja tedy nevim, ale nekde jsem slysela, ze do sluzebniho auta se NESMI brat cizi lidi - v pripade nehody by pak pojistovne firma nic nezaplatila, takze je to v zajmu firmy .... btw. kamaradka jednou takhle vzala 2 stopare, oni ji ukladli auto (sluzebni) a byl to pr.... jako hrom - pojistovna nechtela nic zaplatit, jo a navic nebyla na SC, tak to mozna bylo i proto.... ale ona cesta do prace take neni SC, ze?
Jsem téhož názoru. Spíš mám dojem, že někdo má hodně a potřebuje mít ještě víc. Tak proč by neměl vydělávat ještě na firemním autě? Teď jde jen o ty lidi, kteří na tohle skočí a při případném průšvihu si následky ponesou sami. Pochybuji, že dotyčný se zájemcům pochlubí, že se jedná o služební vůz a on jim ke všemu ještě účtuje cestovné.
Ty, ktere poveze, zadne nasledky nest nebudou, ti naopak budou radi, ze se svezli pekne v teplicku v aute a mozna i usetrili....
Nasledky ponese ten vas ridic a samozrejme vy (spolecnost).... urcite bych mu to zakazala, v pripade, ze by pokracoval dal, tak bych mu dala poruseni pracovni kazne...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2006 14:25
Prosím o informaci, týkající se využívání služebního vozidla. Nemůžeme se dohodnout, zda zaměstnanec, který používá služební vozidlo k cestě do práce, může vozit také cizí osoby za úplatu. Podotýkám, že netuším, zda se jedná o auto referentské nebo manažerské.
Děkuji.