Re: Předkládání ŽL obchodním partnerům
Pokud jste plátcem DPH a Váš odběratel též, tak po Vás bude vyžadovat fotokopii REGISTRACE K DPH. Nevím zda je to někde v zákoně, ale vím o tom že to náš daňový poradce dopuručuje a v prexi jsem se s tím též setkala.
Abych pravdu řekla nevím proč. Vždyt vše mohu najít na netu.
S tím DPH aspoň chápu, proč to chtít, ale co s tím ŽL - vždyť mě přece může být jedno, komu své zboží prodám. To už by byl jeho problém, kdyby neměl ŽL na nákup a prodej. Teď mě ale napadá - dá se faktura vystavovat normálně i FO nepodnikatelům?
Vždy doporučuji podnikatelům, pokud uzavírají jakékoliv smlouvy, aby nedílnou součástí byla kopie ŽL(koncese), byť to není zákonná povinnost.
Jde-li o dlouhodobého odběratele, doporučuji na začátku vyžádat ŽL i Osv. o registraci daně, máte pak jistotu, že obchodujete s existující osobou- pokud tedy na fakturu. Jde-li o hotové platby, prodáte, zaplatí a je Vám to asi jedno, jak si to vede on.
Bohužel jsem se ale taky několikrát setkal s tím, že OSVČ nebyla v ARES vůbec, nebo jiné údaje, nebo nesouhlasily údaje v ARES a RŽP,internet je skvělá věc, ale není dokonalý a navíc výpis z čehokoliv má jen informativní charakter.
Ono je to sice hezke, ale me se stalo, ze i kdyz jsem si vzal vsechny doklady pri zahajeni obchodnich vztahu - ZL a reg k DPH, kdyz ten hajlz po 3 mesicich zrusil registraci k DPH !!
A klidne dal fakturoval s DPH jako by se nechumelilo. Na MF mi rekli ze s tim nic udelat nemuzou, a ja musel delat opravne priznani k DPH za cely rok zpet. To penale bue asi moc pekne :-((
samozřejmě,každý má přístup k internetu,každý má tiskárnu...to je normální jednání stát.orgánů, proto když mi řeknou,že nemusím posílat na originálech(ze mají přihl.na OSSZ málo) tak si vytrvale beru a posílám originály...peněz nás stojí úředníci dost, tak těch pár tiskopisů ještě uneseme...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
7. 2. 2006 9:48
Prosím Vás - vyplývá z nějakého zákona, že pokud firma získá nového odběratele, musí si udělat kopii jejich ŽL? Nebo jakékoliv jiné ověřování? Nikdy jsem o tom neslyšela a teď si připadám před šéfem jako blbec.