Re: těžká situace..
tyjo, to je ale smejd!!!! Asi vam neporadim, netroufam si odhadnou, jestli papir s razikem a podpisem a dluznou castkou vam bude k necemu dobry (treba pajaporadce bude mit napad), ale co treba pohrozit mu hygienou? Nebo COIkou? Kazdy hospodsky ma z techto instituci vitr.... ale to jen jako krajni reseni.... berte to s hodne velkou rezervou (i kdyz takovi smejdi si to zaslouzi).
Na takové vyžírky je potřeba si došlápnout! Máte-li od něho potvrzení, dokonce s razítkem, nemůže zpochybnit, že jste si dluh podepsal sám. Předně mu vysvětlete, že nejste žádný melouchář, na jednorázovou akci nepotřebujete živnost.list, ale naopak on se může dostat do potíží s inspektorátem bezpečn.práce a úřadem práce - je totiž platná i pouhá ú s t n í dohoda o práci. (viz zákoník práce).Z dohody o práci měl on (jakožto zadavatel práce) povinnost odvést daň (ať už dohody o provedení práce - ta je bez odvodu zdr.a soc. pojistného, příp. dohody o prac. činnosti, ta je kromě daně i včetně zmiňovaných odvodů). Takže nezavřou Vás, ale problémy vzniknou jemu, pokud Vám nezaplatí.
Máte smůlu, narazil jste na h.j.la, což se dnes běžně stává.
1. Jestliže Vám dal do ruky potvrzení, že Vám dluží peníze, máte s čím začít jednání
2. Váš nárok není promlčen
3. Za co by Vás kdo zavíral, nesmysl, Vy jste provedl práci, on Vám za to nic nedal,ač to slíbil, bylo to jednorázově, Vy byste z toho odvedl daň, ale když Vám nic nezaplatil tak z čeho?
4. Já bych to viděl takto-
hostinský s Vámi sjednal dohodu o provedení práce, a to ústně, což zák.práce umožňuje, sjednal s Vámi odměnu za provedenou práci, tuto Vám nevyplatil, pouze Vám dal potvrzení, že dluží, přestože jste pracovní sjednaný úkol splnil
Napsal bych mu upomínací dopis s upozorněním, že pokud nezaplatí do např. 7 dnů sjednanou odměnu za DPP, podáte žalobu k soudu. Nevím, jak prokážete splnění úkolu, jestli jsou svědci, je znatelná oprava nebo jinak, ale nebojte se ho.Ještě by šlo mu pohrozit fin.úřadem, pokud se nepletu, tak musí z DPP odvést daň a tu rozhodně neodvedl, protože ani Vám nic nedal, ale k tomu se snad tady vyjádří někdo povolanější.
Jen do toho.
pája
Ano, paja ma dobry napad (jako ostatne vzdy:-), zkuste naopak vy mu pohrozit kontrolou od FU. Pokud mate na tom papire, ze vam dluzi za zednicke prace, tak je jasne, ze jste pro nej neco delal. Za predpokladu, ze prace byly odvedeny na dohodu o provedeni prace (v tomto pripade muze byt domluva ustne, ale po skonceni mel byt vyhotoven zapis), hospodsky mel za vas odvest dan.
Pro Vas osobne jsou jednorazove prijmy do urcite vyse (zkusim najit jake) od dane osvobozeny, to kdyby ta dohoda o provedeni prace nevysla al fin. uradem by vam naopak vyhrozoval on.
děkuju všem,zkusím
to s tou příležitostnou prací,protože je prokazatelné,že ze zdrav.důvodů-jsem špatný na nohy,nemůžu trvale pracovat.Vnučka to sepíše a zkusím mu pohrozit,že když mi peníze nedá,tak to pošleme na fin.úřad.Hygieny se nebojí-to se podmázne..říkal.Děda vám děkuje.
zaplatil tak z čeho?
>>>4. Já bych to viděl takto-
>>> hostinský s Vámi sjednal dohodu o provedení práce, a
>>>to ústně, což zák.práce umožňuje, sjednal s Vámi
>>>odměnu za provedenou práci, tuto Vám nevyplatil,
>>>pouze
>>>Vám
>>>dal potvrzení, že dluží, přestože jste pracovní
>>>sjednaný úkol splnil
>>>Napsal bych mu upomínací dopis s upozorněním, že
>>>pokud
>>>nezaplatí do např. 7 dnů sjednanou odměnu za DPP,
>>>podáte žalobu k soudu. Nevím, jak prokážete splnění
>>>úkolu,
>>>jestli jsou svědci, je znatelná oprava nebo jinak,
>>>ale
>>>nebojte se ho.Ještě by šlo mu pohrozit fin.úřadem,
>>>pokud se nepletu, tak musí z DPP odvést daň a tu
>>>rozhodně
>>>neodvedl, protože ani Vám nic nedal, ale k tomu se
>>>snad tady vyjádří někdo povolanější.
>>>Jen do toho.
>>>pája
>>***
>>Ano, paja ma dobry napad (jako ostatne vzdy:-),
>>zkuste
>>naopak vy mu pohrozit kontrolou od FU. Pokud mate na
>>tom papire, ze vam dluzi za zednicke prace, tak je
>>jasne, ze jste pro nej neco delal. Za predpokladu, ze
>>prace byly odvedeny na dohodu o provedeni prace (v
>>tomto
>>pripade muze byt domluva ustne, ale po skonceni mel
>>byt
>>vyhotoven zapis), hospodsky mel za vas odvest dan.
>>
>>Pro Vas osobne jsou jednorazove prijmy do urcite vyse
>>(zkusim najit jake) od dane osvobozeny, to kdyby ta
>>dohoda o provedeni prace nevysla al fin. uradem by
>>vam
>>naopak vyhrozoval on.
>
>Dle ustanovení §10 odst.3 písm.a) lze toto chápat jako
>příjem z příležitostné činnosti a pak je to osvobozeno
>od daně do výše 20 tis. Kč/ rok
Re: děkuju všem,zkusím
fíglů,které používají hostinští je hromada - zaměstnávání na černo, zaměstnávání se zkrác.prac.úvazkem,aby nemuseli platit odvody s tím,že když má dva číšníky každého na 4 hodiny tak je doplácí bokem...prostě těch fíglů,co používají je hodně - myslím,že inspektorát práce by mohl být taky dobrým strašákem...že by jich tolik byl schopen uplatit nevěřím...pohrozit dopisem, pak sepsat na papír - nechat radši zkontrolovat nějakým právníkem a než podáte na soud tak mu zaslat kopii - pokud nebude reagovat tak skuteně podat...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2006 10:20
Dobrý den,
jsem starobní důchodce-zedník.Nemám žádné příjmy,kromě důchodu.Loni v létě,mě místní hospodský požádal o drobnou opravu terasy,že se mnou sepíše dohodu.Pak mi řekl,že to stačí ústně a po skončení práce jsem od něj dostal papír s razítkem a podpisem,že mi dluží za zednické práce 7.500,- Korun.Nedal mi dosud ani korunu a když jsem ho upomínal po několikáté,tak mi řekl,že to byl z mé strany melouch a ať si jdu stěžovat,že zavřou mě.Myslím si,že by mu to nemělo projít,moc bych ty peníze potřeboval.Dotaz píše vnučka,snad vás něco napadne,byl bych vděčný.Ještě-nejsem žádný melouchář,jsem dost nemocný,ale takový cynizmus mě zlobí.Josef