Dobrý den, mám prosbu ohledně Hypotéky. FO (OSVČ plátce DPH, vede daňovou evidenci) dostal Hypotéku na opravu jednoho patra v domě, který má v obchodním majetku (uplatňuje na něj odpisy). Hypotéku dostal jako osoba na r.č., né jako podnikatel na IČ. Nevím, jestli se má Hypotéka vést v peněžním deníku. Banka bude sama proplácet dodané faktury ohledně oprav. Prosím o radu 1) Jak naložit s dodavatel.fakturami, které se hradí z hypotéky přímo bankou. 2) Jak naložit se splátkami hypotéky,budou se hradit z běžného účtu podnikatele, to znamená, že by měli projít peněžním deníkem. 3) úroky z hypotéky - mám účtovat do peněnžního deníku jako nedaňové výdaje a na konci roku je dát do daňového přiznání? 4) FO-OSVČ chce, abych z každé dodavatelské faktury hrazené z hypotéky uplatnila DPH, je to možné?
8. 2. 2006 11:43
Dobrý den, mám prosbu ohledně Hypotéky.
FO (OSVČ plátce DPH, vede daňovou evidenci) dostal Hypotéku na opravu jednoho patra v domě, který má v obchodním majetku (uplatňuje na něj odpisy).
Hypotéku dostal jako osoba na r.č., né jako podnikatel na IČ.
Nevím, jestli se má Hypotéka vést v peněžním deníku. Banka bude sama proplácet dodané faktury ohledně oprav.
Prosím o radu 1) Jak naložit s dodavatel.fakturami, které se hradí z hypotéky přímo bankou.
2) Jak naložit se splátkami hypotéky,budou se hradit z běžného účtu podnikatele, to znamená, že by měli projít peněžním deníkem.
3) úroky z hypotéky - mám účtovat do peněnžního deníku jako
nedaňové výdaje a na konci roku je dát do daňového přiznání?
4) FO-OSVČ chce, abych z každé dodavatelské faktury hrazené z hypotéky uplatnila DPH, je to možné?