Minimální daň i při ztrátě?

• (neregistrovaný)

8. 2. 2006 11:47

Dobrý den,
    mám několik dotazů, prohledala jsem vyhledávač, ale tohle mi stále není jasné:
    1. je povinnost platit minimální daň, i když se jedná o podnikání jako vedlejší činnost a ještě je navíc ztrátové?
    2. manžel podniká druhým rokem při zaměstnání, já MD, z čeho zjistím, jestli je výhodnější, aby si on uplatnil loňskou ztrátu (necelých 30tis.) nebo jestli si máme udělat společné zdanění?
    3. pokud společné zdanění, tak já formulář A, on B?

Moc děkuji za odpověď všem zúčastněným.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2006 11:58

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Minimální daň i při ztrátě?
      Minimální základ daně se nevztahuje na poplatníka za zdaňovací období, ve kterém zahájil nebo ukončil podnikatelskou činnost,
      a za zd. období bezprostředně následujícím po zdaňovacím období, ve kterém zahájil podnikatelskou činnost.
      Pokud tedy manžel podnikal 2. rokem, nevztahuje se na něho jin. základd daně. Pokud má za r. 2005 pouze příjmy ze zaměstnání, nemůže uplatnit ztrátu. Do min. vyměřovacího základu se zahrnuje i příjem ze zaměstnání (to pro informaci pro další zdaňovací období). Pokud jste na MD, pak můžete vyžít společného zdanění manželů. Oba podáte daňové přiznání typu "B". DP typ "A" již nelze použít. Společné příjmy a odpočitatelné položky uvedete v příloze č. 5 k DP. Loňskou ztrátu si může uplatnit v dalčích zd. obdobích, kdy nevyužije společného zdanění manželů.

• 8. 2. 2006 11:58

Anonymní (neregistrovaný)

- podniká druhým rokem - první dva roky není povinnost minimální daně
      - podniká a má ještě příjmy ze zaměstnání - základ daně se sčítá
      - loňskou ztrátu může uplatnit /ztráta se odečítá až od základu daně, který budete uvádět při SZM/
      - letos je jen jeden formulář

• 8. 2. 2006 15:43

Iva (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Já měla zato, že pokud si provedeme společné zdanění, tak loňskou ztrátu nelze uplatnit!
      Vím, že první dva roky jsou vyjmuty z placení min. daně, ale později se jí nevyhne, i když bude ve ztrátě? (pokud nebude mít samozřejmě vyšší základ daně, vím)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).