§ 232 ZP a Úřad práce

• (neregistrovaný)

8. 2. 2006 11:56

Dobrý den, prosím o laskavou pomoc a radu:
    již delší dobu jsem hlášena jako uchazeč o zaměstnání na Úřadu práce. Od minulého zaměstnavatele ani ÚP nepobírám žádné finanční prostředky ani dávky. Nyní jsem si našla zaměstnání, jedná se pouze o možnost uzavření Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr § 232 Zákoníku práce. Mé dotazy jsou prosím následující:
    - díky uzavření této smlouvy bych se chtěla odhlásit z Úřadu práce - je tento postup správný?
    - bude za mě zaměstnavatel platit tzv. sociální pojištění na důchod(vím, že se jedná o malou částku). Úřad práce tuto povinnost neměl.
    - bude za mě zaměstnavatel platit zdravotní pojištění? Dosud tuto povinnost dle mých informací měl Úřad práce.
    Děkuji za laskavost. Olga Novotná.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2006 12:01

Anonymní (neregistrovaný)

Re: § 232 ZP a Úřad práce
      Paní Novotná, je dohoda o pracovní činnosti a dohoda o provedení práce. jako registrovaná nezaměstnaná máte nyní možnost si přivydělat méně než 1/2 min. mzdy, a to i na jednu z dohod. Pokud se odhlásíte z ÚP, bude Vám stačit příjem z dohody o pracovní činnosti k obživě? Zvažte, zda výše psané není pro Vás lepší.
      pája

• 8. 2. 2006 13:10

Děkuji za laskavou reakci. V mém případě se jedná o dohodu o pracovní činnosti. Registrováním na Úřadu práce pro mne neplynou vůbec žádné výhody ani finanční prostředky, pouze snad trapný pocit z ohlašovací povinosti, za celý rok mi nesehnali žádnou práci, takže zatím mi byl dobrý jen k tomu, aby platil zdravotní pojištění. A z toho mám teď strach, abych v případě uzavření dohody o pracovní činnosti a odhlášení z ÚP (o což opravdu stojím) si sama nemusela platit zdravotní nebo sociální pojištění, a naopak, aby to platil zaměstanvatel. Pokud budete mít chvilinku, budu vděčná za odpověď. Děkuji. Olga Novotná.

• 8. 2. 2006 13:53

A co zaměstnavatel(budoucí), nevezme Vás do HP na zkrácený úvazek? jemu to musí být jedno, protože z DPČ odvádí zaměstnavatel, akorát z prac.poměru máte např. ze zákona dovolenou, ale v DPČ už ji s Vámi nemusí sjednat a jste bez ní.
      Zkuste ho. pája

• 8. 2. 2006 14:15

Děkuji mockrát, když on operuje s připomínkou, že neví jak to bude s ním dál, a všem případným zárukám ze ZP se chce právě vyhnout, včetně té dovolené. Pro začátek bych uzavřela DPČ a pak se budu snažit o prac. poměr. Moc jste mi pomohl. Děkuji.

• 8. 2. 2006 14:27

Jana F. (neregistrovaný)

Trapný pocit si nepřipouštějte :-) Taky vám to jde alespoň částečně do doby důchodu a to se vám jednou bude hodit. Podle hlášení, kterých posílám stále víc na ÚP odhaduji, že počet lidí, kteří pracují na DPČ a současně jsou na ÚP pořád stoupá. Proč ne, je to výhodnější i pro zaměstnavatele, že nemusí odvádět třeba to minimální zdravotní. J.F.

• 8. 2. 2006 17:18

Jiřka (neregistrovaný)

1) Pokud uzavřete jakoukoli smlouvu (HPP nebo DOPČ) na maximálně 19,5 h týdně a budete si vydělávat maximálně 3785 Kč hrubého měsíčně (od 1.7. pak o něco více,protože se zase bude měnit minimální mzda), tak se z ÚP rozhodně neodhlašujte. Pouze jim alespoň 1 den předem musíte nahlásit, že nastupujete do práce (předložíte buď pracovní smlouvu nebo dohodu). Vám totiž z hrubé mzdy bude sráženo 8% sociálního pojištění (zaměstnavatel bude hradit 26%) a 4,5% zdravotního pojištění (zaměstnavatel bude hradit 9%). Ale protože minimální zdravotní pojištění musí každý hradit nejméně 13,5% z aktuální minimální mzdy (což je nyní 1022 Kč), tak, pokud byste už nebyla na ÚP, byl by Vám ten rozdíl ještě sražen z čisté mzdy. Pokud byste zůstala vedena na ÚP, je za Vás nadále plátcem stát a Vy pak nemusíte nic doplácet, pojišťovně se odešle pouze to, co Vám zaměstnavatel srazí a co hradí on. Zůstanete zkrátka pojištěna státem a když ten zaměstnavatel pro Vás nebude mít práci a tudíž si zrovna nic nevyděláte, nemusíte sama žádné pojištění hradit. Kdybyste už nebyla na ÚP a zaměstnavatel Vám řekne, že Vás zrovna nepotřebuje a nic si nevyděláte, tak si musíte sama uhradit pojištění.
      2) Pokud ale ta smlouva bude uzavřena na víc než 19,5 h týdně nebo si budete vydělávat měsíčně hrubého více než 3785 Kč (což je polovina minimální mzdy), nemůžete už zůstat na ÚP ani kdybyste chtěla. Pak ale musíte počítat s tím, co píšu výše. Vyděláte např. hrubého 5000 Kč, z toho 4,5% = 225 Kč (to se srazí Vám), 9% = 450 Kč (to hradí zaměstnavatel). 225 + 450 = 675 Kč. Do 1022 chybí ještě 347 Kč - a tato částka se ještě srazí Vám.
      Toto doplácení do určené minimální částky pojistného se týká jen zdravotního pojištění. Sociální pojištění se vždy sráží pouze ze skutečného výdělku, není určena žádná minimální částka.

• 9. 2. 2006 11:41

Nemám co dodat, děkuju moc a moc. Pomohli jste mi v dalším rozhodování. Dobří lidé ještě žijí. Děkuju. Olga Novotná

• 9. 2. 2006 13:39

Jana F. (neregistrovaný)

Také děkuji paní Jiřce, že tak skvěle odpověděla. Ten dotaz se mi líbil svou formulací a přístupem tazatelky, už jenom to, že se někdo stydí být na úřadu práce a snaží se jak může :-) - jenže jsem nedokázala tak pěkně odpovědět, díky Jiřko :-) J.F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).