Re: co je to za blbost!!!!!
Přítel začal podnikat v listopadu 2004 a za tyto dva měsíce neplatil daň z příjmu žádnou. Byl na nule, ale je přece daná nějaká minimální daň i když je na nule nebo v mínusu. Tak proč nic neplatil?
Díky
Protože až podá daňové přiznání tak zaplatí daň, která mu tam vyjde. Domnívám se, že pokud mu vyjde 0, tak se nic neděje protože právě v 1. a 2. roce podnikání je osvobozen od min.základu daně a od placení záloh. Nevím jest-li jsem to správně popsal.
V účetnictví a zákonech se moc nevyznám, ale zřejmě jsem to špatně napsala, měla jsem na mysli asi to co píšete, že když nevykáže "dostatečný" zisk za první dva roky, tak nebude platit ani tu minimální daň, kterou už v dalších letech platit musí ať vydělá nebo je v mínusu...
od minimalni dane je v prvnich 2 letech "osvobozen", plati z toho, co mu doopravdy vyslo - kdyz vysla 0, tak neplati nic... v pripade vaseho pritele je to rok 2004,2005, za 2006 uz platit bude muset (pokud bude mit prijmy vyssi nez 15000, pokud ne, tak se na nej MZD take nevztahuje)
Re: Iloně :-)
koukam pani Jano, ze me mate uplne prokouknutou - ani tak me nenadzvedl puvodni dotaz jako odpoved pani Dasi.... ale treba byly s Pavlinou na stejne vlnove delce, tak se pochopily.... ;-)
jinak jsem si vedoma ze termin "osvobozen od MZD" je take perla :-) - popravde jsem cekala, ze se nekdo ozve ;-)
Nechci vám kazit legraci, ale "můj"termín "minimální daň je daň z minimálního základu daně", na který anonym upozorňuje, je zcela správný :-) Šroubu bych se ráda zasmála, ale nechápu, proč by se samosvorný šroub nemohl cokoli, nejen utahovat :-) ? J.F.
No, víte, z toho studenta má být strojař(ne účetní). Tak když si myslí, že šroub se sám utahuje, tak bych si mohl myslet, že ten student si snad ze mě utahuje. Jenže on to bohužel myslel naprosto vážně :-)
Samosvorný šroub, když se dotáhne tak drží, tedy sám se nepovoluje. Je vám to určitě jedno, ale v tom největším možném zjednodušení ten šroub po utažení už sám drží, tedy svírá ty součásti, která mají být držené pohromadě.
Re: Pavlovi :-)
Myslím že i za Evu M. mohu napsat, že to není z naší strany ironie
:-) Já jsem si teď fakt zadala do vyhledavače samosvorný šroub a docela jsem si početla, i o nějaké operaci na prodloužení nohy. Aspoň jsme se odreagovali, díky :-) J.F.
? J.F.
>>>>>**********************************
>>>> No, víte, z toho studenta má být strojař(ne
>>>>účetní).
>>>>Tak když si myslí, že šroub se sám utahuje, tak bych
>>>>si mohl myslet, že ten student si snad ze mě utahuje.
>>>>Jenže on to bohužel myslel naprosto vážně :-)
>>>> Samosvorný šroub, když se dotáhne tak drží, tedy
>>>>sám se nepovoluje. Je vám to určitě jedno, ale v tom
>>>>největším možném zjednodušení ten šroub po utažení už
>>>>sám
>>>>drží, tedy svírá ty součásti, která mají být držené
>>>>pohromadě.
>>>******************
>>>Jako když je z druhé strany takový ten kroužek? Já se
>>>na to někde podívám, to by člověk neřekl, že na
>>>šroubech může být něco zajímavého :-) J.F.
>>>**************************
>> No paní JanoF, pro mě třeba v tomto smyslu zas je
>>zajímavé, že aktiva=pasiva. Nebo rovnou abych řekl
>>pravdu, to prostě nějak nechápu :-) :-) Také bych se
>>měl na
>>to někde podívat. :-)
>********************
>Myslím že i za Evu M. mohu napsat, že to není z naší
>strany ironie
>:-) Já jsem si teď fakt zadala do vyhledavače
>samosvorný šroub a docela jsem si početla, i o nějaké operaci
>na prodloužení nohy. Aspoň jsme se odreagovali, díky
>:-) J.F.
>************************
Ale stejně bych rád věděl proč aktiva=pasiva, fakt,- nechcete mi to vysvětlit? Toto myslím vážně.
Dále už pokračuji trochu nevážně, když řeknu k čemu bych to potřeboval. No přece bych už nemusel být jen FO, ale třeba s r. o. a navíc účetní jednotka !! A jakou radost by ze mě měl soudruh Sobotka (oni se prý vážně socani titulují soudruhu). Platil bych mu místo 12% , procent 24. A to mi verlag Dashofer posílá pořád pozvánky na školení, kde by mi prý vysvětlili v čem je to s r. o. výhodnější. Z toho jsem zmadený dočista. :-) :-)
Teď nevím, jestli myslíte to prodlužování penisu nebo ty šrouby do aut :-)
K vaší předchozí poznámce: aktiva a pasiva se rovnají, protože se jedná v podstatě o totéž z jiného pohledu: aktiva jsou CO máme, pasiva ODKUD to máme. Jestli vám to takto pomůže, fakt nevím :-) J.F.
No, po ránu mi to ještě moc nemyslí, třeba až si dám něco dobrého, případně povzbudivého tak to pochopím.
Ale to bych asi musel ještě vědět, co jsou to účty analytické a syntetické, jinak mám naprostý zmatek v těch pojmech.
A to já jsem si naivně myslel, že aktiva jsou to co mám a pasiva to co někomu dlužím :-) :-))
se synt. a analyt. ucty to nema moc spolecneho (to je jen "nadstavba"), kdyz budete mit opravdu zajem, prostudujte si nejakou rozvahu - co je na jake strane, pak si staci uvedomit jak se zmeni rozvaha pri ruznych ucetnich operacich, napr.
A+ a zaroven P+ (porizeni majetku na fakturu)
A+ a zaroven A- (porizeni majetku, ale platba v hotovosti)
P+ a zaroven P- (tady je to trochu slozitejsi, ale zkusim to:-) - treba zauctovani mezd zamestnancum 521/331 ... 521 vam snizi HV, tim padem snizi pasiva, 331 vam zvysi zavazky-taktez pasiva)
Kazdopadne hezky den, je mi jasne, ze z toho mate zamotanou hlavu ... zlate sroubky, co? ;-)
Pavle, to je fakt krásnej citát :-)))
I když ono to k smíchu není - aspoň pro nás mušky ne :-(
A s tím účetnictvím A=P ... prostě tak je ten systém vymyšlený a má svou vnitřní logiku. To je jako kdybyste se ptal, proč se strany rovnice musejí sobě rovnat. Musejí, protože jinak by to nebyla rovnice :-))
Ale zpět k účetnictví:
Po každém zápisu do účetních knih musí zůstat zachovaná rovnost. Všechny zápisy se dělají "podvojně", což znamená na dva účty. Typy zápisů jsou:
A+ P+
A- P-
A+ A-
P+ P-
>>>Zákony, zákony, no ty jsou přece ze samých§§. Teď
>>>projednávají vv parlamentu ten zákon, co má jen 2
>>>paragrafy.
>>> Ale řekl bych to takhle: Zákon je jako pavučina -
>>>muška se v ní chytí, ale brouk ji roztrhá..........
>>
>>Pavle, to je fakt krásnej citát :-)))
>>I když ono to k smíchu není - aspoň pro nás mušky ne
>>:-(
>>
>>A s tím účetnictvím A=P ... prostě tak je ten systém
>>vymyšlený a má svou vnitřní logiku. To je jako
>>kdybyste
>>se ptal, proč se strany rovnice musejí sobě rovnat.
>>Musejí, protože jinak by to nebyla rovnice :-))
>>Ale zpět k účetnictví:
>>Po každém zápisu do účetních knih musí zůstat
>>zachovaná rovnost. Všechny zápisy se dělají
>>"podvojně", což
>>znamená na dva účty. Typy zápisů jsou:
>>A+ P+
>>A- P-
>>A+ A-
>>P+ P-
>>
>>
>Děkuji, paní Evo. Už vidím proč se tomu říká podvojné
>účetnictví.
>
> Ale, víte, já mám vždycky nejradši, když se věci
>dělají spíš jednoduše. To podvojné účetnictví zřejmě
>vymyslel nějaký koumák, aby nás v tom zamotal jako do té
>pavučiny......:-)
To ne :-)) Podvojné účetnictví vymyslel nějaký mnich tuším že v 15.století - tedy myslím princip podvojného úč. Samozřejmě se to v dalších staletích různě zdokonalovalo.
V podvojném účetnictví je hodně logiky a pokud do toho proniknete, dokážete v tom vidět i určitou krásu - stejně jako když dobře porozumíte matematice, tak ta je taky vznešená, logická a svým způsobem krásná.
Tak, pokud jde o matematiku, musím nejen souhlasit, ale na chvíli i zvážnět. To je princip, který dokonale uchopí realitu, ale my povrchní lidé se od ní odkláníme, protože se nám nechce přemýšlet.
Nicméně matematikové jsou pěkní filutové. Na příklad vás někdo vyzve, abyste pronesla řeč. Moc vám to nejde, tak po chvilce řečnění se vykroutíte takhle: Má-li být řeč dobrá, musí být krátká!! Máte v tom sice pravdu, ale matematik vám hned na to řekne, že je to podmínka sice nutná, ale nikoliv postačující. :-)
Pokud jde o účetnictví, tak já laik vidím spíš velkou výhodu v DE.
Když nesmím překročit zisk 40000 Kč tak se domluvím s odběratelem, aby mi tu velkou fakturu, kterou už mám v knize pohledávek, zaplatil až po Novém roce. Pro jistotu vyladím příjmy a výdaje tak, aby byly ještě trochu nižší, co kdybych tam měl nějaký sek a některý doklad by mi neuznali. Překročení té částky, podání opravného přehledu OSSZ...
Tady pak ještě jsou příjmy z pronájmu, které se sice přičítaji k základu daně, ale nefigurují už v přehledu pro sociálku... V tom mě prosím ještě ujistěte. Jinak bych musel uplatnit navíc nějaký odpis.
No řekněte, můžete toto v PÚ?? :-)
V PÚ skutečně nemůžete manipulovat s daňovým základem pomocí opožděných úhrad.
Příjmy z pronájmu se skutečně nepočítají do přehledů, ale pozor, platí to jen pro pronájem majetku, který nemáte v majetku své živnosti. Pokud tedy pronajímáte např. soukromou chatu, je to příjem podle §9 a nezvedne vám základy pro přehledy. Ale pokud pronajímáte např. auto, které máte na živnost (nebo jiný majetek, který máte zařazen v majetku své živnosti), tak i příjmy z pronájmu tohoto "firemního" majetku by spadaly pod §7, tj. pod příjmy ze živnosti... a pak by patřily i do přehledů.
Ne, úroky patří pod §8 příjmy z kapitálového majetku. Takže do přehledů taky ne. S jinými názory byste se mohl setkat jen případě, že byste půjčoval firemní peníze, pak by se daly ty úroky posuzovat i jako příjem ze živnosti podle §7 - a to už by do přehledů šlo (jistá si s tím nejsem, ale myslím že jo :-)
No já při DE ani nevedu pokladnu, takže peníze mám asi jen svoje, ne firemní. Bylo to tak, že můj odběratel neměl peníze na zaplacení faktury a nabídl mi, že si je ode mne vypůjčí na 4% úrok. Takže jsem podepsal doklad o zaplacení faktury v hotovosti a ten příjem jsem zaevidoval v DE. O půjčce jsme uzavřeli smlouvu, kde jsem já figuroval bez ičo, jako FO jen s rodným číslem. Takže při vrácení té půjčky mi zaplatili úrok, ale to bylo mimo předmět mého podnikání. Takže si myslím, že je to jak píšete §8, v pořádku.
Ještě k vysvětlení analytické a syntetické účty (když už vy nám tak hezky vysvětlujete strojírenství..): Syntetické účty jsou účty souhrnné např. 211 - pokladna, 221 - banka a účty analytické jsou jejich laicky řečeno upřesněním. Mají ještě k sobě další čísla a tím si vy rozlišíte jaká pokladna, či jaká banka... 211001 pokladna korunová, 211002 pokladna valutová, 221001 Komerční banka, 221002 Spořitelna.... To jen ve stručnosti.
No tak jsem se ťal. To se ovšem dalo čekat, když jsem to jen tak tipnul. No aspoň je vidět, že se nemá sázet do sportky :-)
Paní Evo, pátrejte ještě po nějaké možnosti, jak se zbavit v DE nezaplacené pohledávky, aby se nakonec třeba při ukončení činnosti nemusela zdanit. Je to přece hrůza, když vám někdo nezaplatí, přijdete o peníze a "spravedlivý sociální stát" na vás ještě vymůže daň z vaší škody. Snad by se nějaký fígl dal objevit, když tak to hoďte jako novou zprávu, aby se to tady neztratilo.
Re: JaněF :-)
>>>Myslím že i za Evu M. mohu napsat, že to není z naší
>>>strany ironie
>>>:-) Já jsem si teď fakt zadala do vyhledavače
>>>samosvorný šroub a docela jsem si početla, i o nějaké
>>>operaci
>>>na prodloužení nohy. Aspoň jsme se odreagovali, díky
>>>:-) J.F.
>>>************************
>>No teda paní Jano, vy si fakt umíte pro poučení
>>vybrat
>>článek! :-)
>>Ten co je ve vyhledávači hned následující, ten už
>>jste
>>nečetla, že ne? :-)
>**************************
>Teď nevím, jestli myslíte to prodlužování penisu nebo
>ty šrouby do aut :-)
>K vaší předchozí poznámce: aktiva a pasiva se rovnají,
>protože se jedná v podstatě o totéž z jiného pohledu:
>aktiva jsou CO máme, pasiva ODKUD to máme. Jestli vám
>to takto pomůže, fakt nevím :-) J.F.
>**************************
Re:Pavlovi
to je dobre :-))) takhle po ranu, hned je lepsi nalada.... jedna moje kolegyne rekla na statnici z mez. dopravy (hodne suverene a presvedcive), ze "vlaky se posunujou s povolenou šroubovkou" (vidite, uz jsme zase u sroubu:-))) no a kdyz se ji zkousejici zeptal, co to vlastne je ta sroubovka, tak mlcela (bohuzel, zkousejici ani neocenil, ze se umi pekne srotit nazpamet a vyprovodil ji.....:-/
Re:Iloně
Hurá sranda po ránu!!!! Škoda já nemám žádnou"historku z natáčení". Já snad akorát to, že na dotaz do jakého auta ten palec od rozdělovače potřebuji, odpověděla - do zeleného...:-))) Druhou stranu málem trefil šlak... (ovšem já si z něj utahovala, což nepoznal a měl mě za blbou blondýnu, i když jsem tmavovlasá..).
Tak už žádný "mozek na cestě" a hezký den všem!!!
No nevím, už bych to asi tady neměl otvírat. Čas utíká a já nic neudělám:-), jo jo srandičky toby nám šlo všem :-)
To paní JanaF, ta je ukázněná, dodržuje režim. Ráno se sem mrkne, co je nového a pak maká celý den jako šroubek, až zase večer se možná objeví.........:-)
jenom
>>>>>>>>>za
>>>>>>>>>termín "minimální daň", ach jo, můžeme jenom
>>>>>>>>>vzpomínat
>>>>>>>>>a brát to dneska tak, jak to vypadá :-) J.F.
>>>>>>>>>****************************
>>>>>>>>A co ten "kartáč" za daňovou poučku:
>>>>>>>>"minimální daň je daň z minimálního základu daně"
>>>>>>>>to bylo teprve labůžo,co?
>>>>>>> Jeden student mi řekl, že samosvorný šroub je
>>>>>>>takový,
>>>>>>>který se sám utahuje. Tak nevím, třeba se tomu
>>>>>>>zasmějí i účetní :-))
>>>>>>
>>>>>>Ale to je báječné! Kdepak se takové šrouby kupují?
>>>>>********************
>>>>>Nechci vám kazit legraci, ale "můj"termín "minimální
>>>>>daň je daň z minimálního základu daně", na který
>>>>>anonym
>>>>>upozorňuje, je zcela správný :-) Šroubu bych se ráda
>>>>>zasmála, ale nechápu, proč by se samosvorný šroub
>>>>>nemohl cokoli, nejen utahovat :-) ? J.F.
>>>>>**********************************
>>>> No, víte, z toho studenta má být strojař(ne
>>>>účetní).
>>>>Tak když si myslí, že šroub se sám utahuje, tak bych
>>>>si mohl myslet, že ten student si snad ze mě utahuje.
>>>>Jenže on to bohužel myslel naprosto vážně :-)
>>>> Samosvorný šroub, když se dotáhne tak drží, tedy
>>>>sám se nepovoluje. Je vám to určitě jedno, ale v tom
>>>>největším možném zjednodušení ten šroub po utažení už
>>>>sám
>>>>drží, tedy svírá ty součásti, která mají být držené
>>>>pohromadě.
>>>u maturity ze strojírenské výroby jsem řekla, že lití
>>>pod tlakem je, když se do formy nažene hodně
>>>paskalů... A teď je ze mě účetní :-)
>> No tak to jste docela technický typ:-)
>>
>> Dá se říct: Hůl do vody ponořená zdá se býti
>>nalomená:-)
>no, vlastně moje hobby je fyzika, ale po objevení
>téhle diskuse i účetnictví :-))
No všechno se musí brát s nadhledem, jinak...., však víte: Život je jeden z nejtěžších... :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 2. 2006 12:55
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je pravda, že OSVČ, která začíná podnikat, je rok první a následující po zahájení činnosti osvobozena od daně z příjmu.
Děkuji