Re: Výživné na 18ti-letou dceru -pokračo
jelikož máte určitě rozsudek,že máte platit do "rukou matky" předpokládám,že musí jít o změnu,nejlépe vám poradí na odboru péče o děti sociálky, možná že stačí souhlas obou stran - tedy asi souhlas i matky,že budete posílat přímo dceři...určitě vám tam poradí...
V rozsudku také bývá ...platit výžinné na nezletilou... Pokud už je zletilá,tak by si to měla dcera zařizovat sama.Nemusí už bydlet s matkou (taky může požadovat alimenty od matky) a protože studuje,tak je podle zákona do 26-ti let nezaopatřené dítě a rodiče jí budou muset platit oba...Určitě se zeptejte někde na sociálce ve Vašem okolí,tam Vám poradí...
Předpokládám, že dcera žije se svou matkou ve společné domácnosti. Tudíž je docela jedno, jestli zasíláte peníze dceři nebo její matce. Každopádně vy jste peníze odeslal, máte na to jistě doklad, a nepředpokládám, že matka před dcerou peníze od vás tají. Tento váš uvažovaný krok se mi zdá zbytečný. Pokud ovšem spolu nežijí ve společné domácnosti, pak by to smysl mělo.
Jestli spolu bydlí nebo nebydlí, to já bohužel nevím. Nevím o své dceři nic už několik let, ač jsem se snažil zjistit kde a jak žijou, nevím nic. Od její matky mám pouze číslo bankovního účtu kam posílat peníze. Moje bývalá žena mi ani nesdělila, ač jsem o to žádal, adresu bydliště, školu kde dcera studuje, nic. Poštvala dceru proti mě, je to komplikované nerad bych aby mě tu někdo za něco odsuzoval, určitě nejsem sám, kdo má tyto zkušenosti. Rád bych dceru viděl, rád bych jí dával více peněz, ale určitě je dnes nechci posílat její matce. Neudělala mi nic dobrého (od rozvodu), nikdy neměla snahu, aby můj vztah s dcerou byl hezký. Mám dceru moc rád a doufám, že si ke mě jednou cestu najde.
Věci se rychle dají do pohybu, když zkrátka přestanete platit na účet manželky. Nejsem právník, ale počítám, že bude možné deponovat výživné pro dceru třeba u notáře /zkuste se pozeptat na notářskou úschovu/. Nebo se informujte u soudu, který vydal rozhodnutí, jak máte dále postupovat, když dcera dosáhla plnoletosti. Tím, doufám, nebudete napadnutelný pro neplacení výživného. Pak bude na Vaší dceři, aby si Vás našla a sjednali jste další postup.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 2. 2006 9:26
Otázka č. 1)
Dobrý den,
prosím někoho kdo má podobné zkušenosti zda by mi
poradil.
Platím výživné na svou 18-ti letou dceru. Nyní pokud
by se jednalo o zvýšení výživného, musí si o něj
požádat dcera (je již plnoletá) nebo stále její matka ?
Děkuji za případnou reakci předem.
Pavel
Odpověď na otázku č. 1) od paní Zdenky
Výživné /a např. i přídavky na děti/ jsou již příjmem Vaší dcery, o jeho zvýšení by si tedy musela žádat ona sama.
NOVÁ OTÁZKA SOUVISEJICI S MÝM DOTAZEM :
Pokud chci platit přímo dceři, musím tedy nejdříve požádat soud o zrušení povinnosti platit bývalé manželce a pak platit dceři ? Nebo to mám nechat být a platit dál bývalé manželce s tím, že pokud budou chtít částku výživného navýšit, tak to už bude muset udělat dcera sama ? Omlouvám se, že obtěžuji s takovouto otázkou, ale nemám s tímto zkušenosti a tím, že je dcera již plnoletá, tak bych nerad platil bývalé manželce když by na peníze měla mít nárok už moje dcera. Také mi jde o to, abych třeba už teď nedlužil dceři, protože bych to měl platit jí.
Poradíte, prosím, někdo ?
Děkuji ještě jednou, Pavel.