Re: Špatně spočítaná mzda
V následujícím měsíci musí mzdová ú.provést snížení zdanitelné mzdy(srazit z hrubé částku,která byla ve mzdě navíc), tím se daně srovnají.
Také záleží na tom, jak velká to byla částka ,když se Vám o tolik zvýšila daň,dalo by se srazit na několikrát - po dohodě o srážce ze mzdy. Ale neuvádíte, zda jste pobrala také vyšší čistou mzdu
nebo zda jste rozdíl v čisté vrátila. Podle toho se provede proúčtování přeplatku.
Re: Špatně spočítaná mzda
Co myslíte tím uvedením v zákoně? Pokud je spočítána špatně mzda, musí být opravena, to je samozřejmé. Ale jaká položka se Vám dostala do mzdy, že vyšla o 4000 vyšší daň? Tomu nerozumím. Jestliže jste měla o 4000 vyšší daň, pak Vám taky museli přidat omylem na hrubé. Nebo Vám tam naskočilo jen 1% za používání služebního vozidla pro soukromé účely, které jste ale nepoužívala? Pak by se opravdu hrubá mzda neměnila, akorát by vyskočila vyšší daň, tzn. méně čistého. Ať tak nebo tak, účetní musí mzdu opravit a záleží tedy na tom, v čem spočívala chyba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
9. 2. 2006 17:08
Dobrý den. Prosím o informaci. Mzdová účtárna mi špatně spočetla mzdu, do mzdy se mi dostala položka, která tam neměla být, a proto jsem platila téměř o 4 000 Kč vyšší daň z příjmu. Na chybu se přišlo. Existuje nějaká lhůta, dokdy mi musí být doplacena částka, o kterou jsem zaplatila vyšší daň? A jakým způsobem? (Pokud mi ji mzdová účtárna vyplatí jako součást příští mzdy, bude opět vyšší daň). Děkuji. Hana.