Re: soc. a zdr.poj.
Zálohy do nákladů - to myslíte jako rovnou účtovat 526/221 ? Není to přesné, ale teoreticky by to snad šlo, pokud byste vždy platili přesně - jak částky, tak data. Pozor - v tomto případě bych nepoužívala to ustanovení, že pojistné je splatné nejpozději do 8 dní následujícího měsíce - to by vám pak splátky neseděly s náklady. Neboli: pojistné za prosinec byste museli zaplatit skutečně do 31.12., abyste mohli účtovat 526/221, totéž bych doporučovala i za ostatní měsíce. Obecně si ale myslím, že je to přílišné zjednodušení, které by bylo napadnutelné auditorem - a vy to navíc musíte pořád hlídat, jestli podnikatel platil včas a tolik, kolik má, abyste neměli zkreslený daňový základ. Jeví se mi jednodušší udělat na celý rok předpisy 526/336 a úhrady pohodlně účtovat 336/221 bez ohledu na to, jak platí.
Zadávala bych do nákladů jen tu částku, kterou byl povinen platit podle přehledu za předchozí rok. Pokud byste chtěli účtovat o vyšších nákladech, je třeba to dobře odůvodnit, aby nebylo napadnutelné, že jste si neoprávněně zvyšovali náklady. Uměla bych si představit odůvodnění, že podnikatel viděl, že se mu daří výrazně lépe než rok předtím, tudíž bude mít jistě velký doplatek, takže platil rovnou ty větší zálohy.
Ale stejně je to účtování 526/221 takové nesystémové (myslím v podvojku). Pořád si myslím, že zálohy by se měly správně účtovat 336/221 a za celý rok udělat PŘEDPIS pojistného za uzavíraný rok ve výši dle sestavovaného nového přehledu za ten uzavíraný rok 526/336.
Pokud Vy budete účtovat do nákladů rovnou ty splátky, tak byste na konci roku musela zaúčtovat předpis pojistného pouze ve výši rozdílu mezi již zaplacenými splátkami a číslem z přehledu. Neboli: efekt pro uplatněné daňové náklady je nulový, ale účetnictví je méně přehledné při účtování 526/221 - aspoň mně to tak připadá :-)
Vypočtené pojistné bude vysoké jako úhrn záloh za celý rok v případě, že jste se skutečně trefila do toho, co Vám vyjde v přehledu jako povinnost. Pokud vám v přehledu vyjde něco jiného než co máte za ten rok na účtu 526, bylo by správné udělat ještě do starého roku korekci účtu 526 tak, aby na něm byla jen ta částka, která vám vyšla na přehledu. Ta korekce samozřejmě může být plus i minus.
>>>>>>Jak se účtuje soc. a zdr.poj. u individuálního
>>>>>>podnikatele, který vede účetnictví ?
>>>>>526/336 a 336/221
>>>>
>>>>Děkuji. Jde mi o to jestli jednotlivé zálohy v den
>>>>úhrady můžu dávat takto hned do nákladů?
>>>Určitě, mám to potvrzené z jedné chytré knížky.
>>
>>A mám ještě jednu poslední otázku. Platí to i když
>>pán
>>posílal větší zálohu než mu byla určená ?
>
>Zálohy do nákladů - to myslíte jako rovnou účtovat
>526/221 ? Není to přesné, ale teoreticky by to snad šlo,
>pokud byste vždy platili přesně - jak částky, tak
>data. Pozor - v tomto případě bych nepoužívala to
>ustanovení, že pojistné je splatné nejpozději do 8 dní
>následujícího měsíce - to by vám pak splátky neseděly s
>náklady. Neboli: pojistné za prosinec byste museli zaplatit
>skutečně do 31.12.,
Spíše do 31.01. (§24/2/f)
A k obavám z tohoto účtování není důvod. Jen v případě, že se nazaplatí, se s tím musíte v následujícím roce vyrovnat (což ovšem není problém).
abyste mohli účtovat 526/221,
>totéž bych doporučovala i za ostatní měsíce. Obecně si ale
>myslím, že je to přílišné zjednodušení, které by bylo
>napadnutelné auditorem - a vy to navíc musíte pořád
>hlídat, jestli podnikatel platil včas a tolik, kolik má,
>abyste neměli zkreslený daňový základ. Jeví se mi
>jednodušší udělat na celý rok předpisy 526/336 a úhrady
>pohodlně účtovat 336/221 bez ohledu na to, jak platí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 2. 2006 16:12
Jak se účtuje soc. a zdr.poj. u individuálního podnikatele, který vede účetnictví ?