Re: Obědy a DPH
* Domnívám se, zřejmě jako Vy, že pokud neuplatňujete DPH na vstupu, není potřeba odvádět ani DPH na výstupu. Předpokládám, že těch 45 % je z ceny včetně DPH. Jenom pro informaci, naše firma 45 % oběda bez DPH navýší o DPH a za tuto cenu prodává zaměstnancům. Přitom si, ale DPH uplatňujeme na vstupu při nákupu a odvádíme na výstupu při prodeji. Tento náš způsob je zaručeně správný a takto ho uvádí i daňoví poradci v různých publikacích. Přestože oba dva postupy mají stejný dopad do DPH 0 Kč, doporučuji Vám pro jistotu námi použiváný postup.
Re: Obědy a DPH
Já si myslím, že to děláte špatně. Máte možnost si uplatnit DPH na vstupu, ale máte povinnost odvést DPH na výstupu (pouze u přefakturace služby si nemusíte uplatnit DPH na vstupu a nemusíte odvést, ale to není tento případ).
Re: Obědy a DPH prosím paní Danu
Ne. Zaměstnancům nedodáváte potraviny, ale ˇposkytujete stravovací služby a ty jsou s 19 % sazbou DPH.
Př.:
1. Restaurace uvaří , vy si odvezete a v podnikové jídelně zaměstnanci konzumují. Restaurace dodává zaměstnavateli potraviny s 5 % DPH, ale vy poskytujete potraviny včetně nádobí, stolů, prostor atd., tedy poskytujete stravovací služby a budete fakturovat s 19 % DPH.
2. Restaurace uvaří a ve vyhrazeném prostoru a čase si vaši zaměstnanci budou chodit na oběd do zmíněné restaurace. Restarace nedodává potraviny, ale již poskytuje stravovací služby a bude vám fakturovat s 19 % DPH.
Re: Obědy a DPH prosím paní Danu
Souhlasím, pokud poskytujete stravovací služby (máte svou kantýnu, nebo poskytujete zaměstnancům příbory, nádobí a mikrovlnku), je to 19% DPH. Pokud poskytujete zaměstnancům pouze jídlo (každá porce je zvlášť zabalená, zaměstnanci mají své příbory a nádobí a zaměstnavatel jim neposkytuje ani tu mikrovlnku pro ohřev), je to 5% DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
13. 2. 2006 3:26
Pročítám příspěvky ohledně obědů a ráda bych se zeptala zda se má odvádět DPH z částky, kterou hradí zaměstnaci. Z faktury neuplatňujeme odpočet a 55% dáme do nákladdů na 527 a 45% nám hradí zaměstnanci. /Ve stavu máme 10 zamětnanců/ . Nikde mi nevstupuje DPH. Mohu takto postupovat? Možná, že se ozve zase někdo a bude mne odkazovat na příspěvky, které jsou již zodpovězeny, ale já konkrétní odpověď nemohu nalést. Díky za radu.