Re: Obědy a DPH
* Domnívám se, zřejmě jako Vy, že pokud neuplatňujete DPH na vstupu, není potřeba odvádět ani DPH na výstupu. Předpokládám, že těch 45 % je z ceny včetně DPH. Jenom pro informaci, naše firma 45 % oběda bez DPH navýší o DPH a za tuto cenu prodává zaměstnancům. Přitom si, ale DPH uplatňujeme na vstupu při nákupu a odvádíme na výstupu při prodeji. Tento náš způsob je zaručeně správný a takto ho uvádí i daňoví poradci v různých publikacích. Přestože oba dva postupy mají stejný dopad do DPH 0 Kč, doporučuji Vám pro jistotu námi použiváný postup.
Re: Obědy a DPH
Já si myslím, že to děláte špatně. Máte možnost si uplatnit DPH na vstupu, ale máte povinnost odvést DPH na výstupu (pouze u přefakturace služby si nemusíte uplatnit DPH na vstupu a nemusíte odvést, ale to není tento případ).
Re: Obědy a DPH prosím paní Danu
Ne. Zaměstnancům nedodáváte potraviny, ale ˇposkytujete stravovací služby a ty jsou s 19 % sazbou DPH.
Př.:
1. Restaurace uvaří , vy si odvezete a v podnikové jídelně zaměstnanci konzumují. Restaurace dodává zaměstnavateli potraviny s 5 % DPH, ale vy poskytujete potraviny včetně nádobí, stolů, prostor atd., tedy poskytujete stravovací služby a budete fakturovat s 19 % DPH.
2. Restaurace uvaří a ve vyhrazeném prostoru a čase si vaši zaměstnanci budou chodit na oběd do zmíněné restaurace. Restarace nedodává potraviny, ale již poskytuje stravovací služby a bude vám fakturovat s 19 % DPH.
Re: Obědy a DPH prosím paní Danu
Souhlasím, pokud poskytujete stravovací služby (máte svou kantýnu, nebo poskytujete zaměstnancům příbory, nádobí a mikrovlnku), je to 19% DPH. Pokud poskytujete zaměstnancům pouze jídlo (každá porce je zvlášť zabalená, zaměstnanci mají své příbory a nádobí a zaměstnavatel jim neposkytuje ani tu mikrovlnku pro ohřev), je to 5% DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 2. 2006 3:26
Pročítám příspěvky ohledně obědů a ráda bych se zeptala zda se má odvádět DPH z částky, kterou hradí zaměstnaci. Z faktury neuplatňujeme odpočet a 55% dáme do nákladdů na 527 a 45% nám hradí zaměstnanci. /Ve stavu máme 10 zamětnanců/ . Nikde mi nevstupuje DPH. Mohu takto postupovat? Možná, že se ozve zase někdo a bude mne odkazovat na příspěvky, které jsou již zodpovězeny, ale já konkrétní odpověď nemohu nalést. Díky za radu.