Krácení mezd ???

• (neregistrovaný)

13. 2. 2006 5:12

Dobrý den, prosím Vás o pomoc. Musím teď udělat mzdy, jsme stavební firma a tak po zamrzlém lednu jsme ve ztrátě, šéf po mně chce, abych lidem svévolně snížila hrubou mzdu:-( Si ale myslím, že bych musela změnit pracovní smlouvy (?) jak mám prosím Vás postupovat, když skutečně na výplaty peníze nejsou, ale naši zaměstnanci mají ve smlouvě uvedenou jen hrubou mzdu, mám změnit pracovní smlouvy třeba na minimum a zbytek prémie? A co když nám smlouvu nepodepíší? Přeci, ale asi nemohu snížit někomu hrubou mzdu z cca 15000 na 9000:-( ale zároveň je špatné lidem mzdu dát jen na výplatní pásce a fyzicky ne:-(

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2006 11:41

pája (neregistrovaný)

Re: krácení mezd ???
      Z právního hlediska nelze jednostranně změnit ujednání prac.smlouvy. Mají-li zaměstnanci pevně stanovenou HM v prac.smlouvě, lze to provést výhradně písemným dodatkem, schváleným a podepsaným zaměstnancem i zaměstnavatelem. Pokud na to některý přistoupí, je to OK.Pokud ne, má firma problém, měl by se šéf dát do osobního vysvětlování, aby zaměstnanci pochopili, že peníze nejsou, nebo tu ztrátu vzít na sebe, zaplatit jim, co jim patří podle pr.smlouvy a čekat, že později vydělá. Jestli jiim nevyplatíte sjednané HM, může to být později
      důvodem k okamžitému zrušení PP ze strany zaměstnance dále předmětem stížnosti na OIP. Navíc, když zaměstnaci nedostanou, co jim náleží, můžou odejít k jiné firmě a šéfa to může stát existenci firmy.

• 13. 2. 2006 14:05

Anonymní (neregistrovaný)

Re: krácení mezd ???
      A že s tím šéf nepočítal?! Není přece nic nového, že zedníci jsou vetšinou v zimě bez práce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).