Daň.zvýhod.na dítě v péči,nahraz.péči ro

• (neregistrovaný)

13. 2. 2006 14:36

Ráda bych poprosila o radu, zda můj zaměstnavatel postupoval správně, když mi odmítl uplatnit slevu na dani dle § 35c zákona č. 586/1992 Sb. Dle pravomocného rozsudku okresního soudu jsem byla ustanovena poručníkem nezletilého dítěte. Dle § 7 odst. 12 písm. d) zákona č. 117/1995 Sb. se jedná o svěření dítěte do péče nahrazující péči rodičů, ovšem zákon o daních z příjmů s komentářem blíže nevysvětluje pojem „dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů“ uvedený v § 35c odst. 6. Zákon č. 94/1963 v § 81 nezakládá vyživovací povinnost poručníkovi jako rodičům v § 85 tohoto zákona. Dítě již dovršilo zletilosti a stále se soustavně připravuje na budoucí povolání, žije se mnou ve společné domácnosti – jak mám prokázat, že je „v péči, která nahrazuje péči rodičů“? Zdá se mi to velmi nespravedlivé, neboť obě děti se staly oboustrannými sirotky a já si je vzala k sobě, takže na ně nyní nikdo neuplatňuje slevu na dani, když jejich rodiče oba zemřeli (starší dítě bylo zletilé, i když stále studuje, takže nemá od soudu stanoveného poručníka). Blíží se datum pro podání daňového přiznání, takže bych ráda uplatnila slevu na dani alespoň na dítě svěřené mi do péče soudem nyní v daňovém přiznání, když zaměstnavatel mi měsíční zálohy na daň z příjmu nesnížil o slevu na dítě.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2006 16:25

Anonymní (neregistrovaný)

Re: daň.zvýhod.na dítě v péči,nahraz.péč
      Za vyživované dítě se pro uvedené daňové účely považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, rovněž dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit.
      Daňové zvýhodnění lze uplatnit na dítě nezletilé (mladší 18 let) a na zletilé dítě až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá plný invalidní důchod a soustavně se připravuje na budoucí povolání (studiem), nebo které se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost

Průkazy: rodný list dítěte, úřední doklad o osvojení nebo svěření dítěte do péče apod. (čerpáno z knihy Roční zúčtování od nakladatelství Anag)

• 14. 2. 2006 14:12

Alena Kuncová (neregistrovaný)

Jenže ANAG uvádí "rozhodnutím orgánu do výchovy a výživy" - můj rozsudek zní: "poručnicí v širším slova smyslu, která ho tedy bude nejen zastupovat a spravovat jeho majetek, ale zejména v plném rozsahu nahradí péči rodičů o nezletilého, respektive mu bude poskytovat výchovu v takové míře jako ji rodiče obvykle poskytují. Jde tedy o případ poručenské péče, při které jak poručníkovi, tak dítěti náleží veškeré nároky jako při svěření dítěte do péče pěstounské." Dle zákona o rodině nemá pěstoun ani poručník vyživovací povinnost vůči svěřenému dítěti jako mají rodiče.

• 14. 2. 2006 17:33

Zdena (neregistrovaný)

Zákon o daních z příjmů říká v § 35c, odst. 6, že pro účely tohoto zákona se za vyživované dítě považuje dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů.

• 13. 2. 2006 17:35

Zdena (neregistrovaný)

Paní Aleno, zvažte možnost samostatného podání přiznání k dani z příjmů. Nežádejte u zaměstnavatele roční zúčtování daní - pozor ! termín na žádost je 15.2.2006, nýbrž chtějte od něho potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách. Na základě tohoto potvrzení /nebo více, pokud jste měla v r. 2005 více zaměstnavatelů/ si zpracujete vlastní přiznání a v něm si uplatníte slevu na dítě. K přiznání přiložte kopii rodného listu dítěte a soudního rozsudku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).