Společné zdanění versus minimální základ

• (neregistrovaný)

13. 2. 2006 15:04

Při společném zdanění manželů může nastat situace, kdy se jejich vypočítaný základ dostane pod hranici minimálního základu daně.
    FÚ mi nabídl 2 verze - oba manželé použijí minimální základ
    - minimální základ se nepoužije
    Co je správné ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2006 15:15

Andrea (neregistrovaný)

Re: Společné zdanění versus minimální zá
      Minimální základ daně se na vás vztahuje jen pokud máte příjmy z podnikání (ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, ze živnosti, z podnikání podle zvl. předpisů - advokáti apod.). Pokud máte tyto příjmy a nedosahují částky 107 300,- Kč, podléháte minimálnímu základu daně, což je tato částka. A pokud podléháte minimálnímu ZD, tak nemůžete za toto dané zdaňovací období uplatnit společné zdanění manželů!!!!(§13a odst. 4 zákona o daních z příjmů)

• 13. 2. 2006 16:10

Radka (neregistrovaný)

mám dojem, že otázka zněla jinak. Např. manžel má z §7 200000, žena je na MD bez příjmů. při společném zdanění na každého vyjde 100000, což je méně než minimální základ daně.Ale NIKDE není psáno, že po společném zdanění, tj. rozdělení příjmů, by každý musel mít 107300

• 13. 2. 2006 16:13

Radka (neregistrovaný)

mám dojem, že otázka zněla jinak. Např. manžel má z §7 200000, žena je na MD bez příjmů. při společném zdanění na každého vyjde 100000, což je méně než minimální základ daně.Ale NIKDE není psáno, že po společném zdanění, tj. rozdělení příjmů, by každý musel mít 107300. každý si zdaní svůj podíl, tj. 100000.

• 13. 2. 2006 21:45

ELEN (neregistrovaný)

Myslím, že v tomto případě Vás již min.ZD nezajímá. Podmínkou je, aby OSVČ, která uplatňuje SZM, nebyla povinná dodržet MZD.To je v tomto případě manžel a ten má 200.000.- Kč. SZM si podle mého mínění můžete uplatnit. Držím palce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).