Re: Osvobození od daně z příjmu!!!!
No jednoho mám,ale stejně nevím jak by z toho unikl,prostě ta podmínka nesmyslného bydliště... Dá se třeba případně někde zažádat o prominutí,nějakému nadřízenmému odgánu nad Finančním uřadem... Existuje možnost. Protože ani danový poradce mě asi nepomuže když jsem tam nebydlel dle zákona ikdyž použil na jiné bydlení.
*** Pokud by tenhle příjem nebyl osvobozen, pak zdaňujete "jen" rozdíl mezi cenou prodejní a cenou zjištěnou pro účely daně darovací ***
Děkuji za odpověd a udávám pro kontrolu a ujistění že dobe pochopil příklad. Dum byl prodán za 840000 odhadní cena ze které se platila daň darovací a daň z převodu majetku je 855000, tudíž danový základ pro "mou" daň by bylo 15000 korun?? Asi do té skupiny padnu,protože jsem tam to bydliště neměl,ale je to nesmyslná podmínka pokud nejde o koupi,převod z obecního nebo státního majetku,kdy levně nakoupím do OV a obratem draho prodám. V těchto případech bych to chápal jako obranu. Za upřesnění a potvrzení děkuji.....
Nene to jsem si nerozuměli,já jsem prodal za 840, odhadní cena byla 855 tisíc,jinak ten nový byt jsem nabyl za 1450000. Ale nebyla splněna ta podmínka bydlení 2 roky pred prodejem ani uplynutí 5 let mezi nabytím a prodejem. Prostě jsem tam bydliště nikdy neměl.
5íkal jste že dan se platí z rodílu mezi prodejní cenou a cenou ze které se platila daň darovocí,tudíž i tak jsem jakoby - 15 000 tak dan se rovná nule??
*** anoano - myslím, že jsme si rozuměli :-)) Vy jste se zkrátka nevešel do podmínky osvobození příjmu z prodeje domu. A já jsem psala, že stejně zdaňujete rozdíl. Tzn. příjem z prodeje máte 840, proti tomu můžete uplatnit výdaj, a tím je v tomto případě cena nabytí = odhadu = 855. 840 mínus 855 je ztráta, tzn. daňový základ nula, tzn. daň taky nula. ***
Tak děkujimoc,snad to tak bude,jinak sem měl zlost... ted ještě jednu věcičku pokud mohu, prodej se uskotečnil v roce 2005 ale nabytí družstevního bytu zapsáno na družstvě 1.2.2006 kupní smlouva ale podepsána v prosinci 2005 jde tedy vše přiznat do danového období 2005?? i nabytí bytu aby poznali že jsem peníze použil na bytovou potřebu?? na finančním uřadě mě snad i bylo řečeno že mužu rok počkat a dát do daní až 2006 ale to mě příjde nelogické.... A snad už to bude vše :-))
*** Pokud splníte podmínku osvobození (použijete získané prostředky na uspokojení bytové potřeby), pak tak musíte učinit buď rok před prodejem nebo rok po prodeji a příjem peněz nahlásit FÚ do konce zd. období, kdy jste peníze přijal - vše v §4/1/a a §4/1/u ***
No použil jsem je na koupi bytu,takže když jsem ten dum (ze kterého mám příjem a mám přiznávat)prodal v řijnu 2005 stačí příjem peněz ohlásit v roce 2006 do konce října,čímž by byla splněna tato podmínka?? Ale zas peníze jsem za dům přijal loni v říjnu asi....tak by mělo být ohlášeno do konce 2005?? No je to upřímně mazec a jedna podmínka stíhá druhou....
*** Jenže to máte dvě odlišné věci: buď je příjem z prodeje domu osvobozen (buď ty dva roky bydliště nebo méně než dva roky a peníze použity na byt), pak tohle do daňového přiznání neuvádíte ale ohlašujete FÚ příjem peněz - když byly přijaty 2005, pak do konce roku 2005. Nebo příjem z prodeje domu osvobozen není (nejsou splněny podmínky pro osvobození), a pak podáváte DP a proti příjmu z prodeje domu dáte výdaje (cena posudku při darování) a daníte rozdíl. Zkuste přelouskat ty paragrafy... ***
Ja jsem je loskal a ono tam je i když použiju peníze na další bydlení,udělal, a prodám do dvou let měl bych tam i tak mít bydliště. Ale to je fajn teda,já sem nic takového neohlásil finančáku.....Ale závěrem,tak i tak se daní rozdíl mezi prodejem a cenou ze které se platila dan darovací.... nikoli celá prodejní částka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 2. 2006 16:37
Zdravím,a chtěl bych požádat o urgentní radu... Stručný popis: V dubnu 2005 jsem dostal darem dům( U Přerova), v listopadu 2005 jsem ho prodal s tím že koupím byt,( koupil jsem v lednu 2006)tudíž budu osvobozen od daně z příjmu. Nyní jsme zaskočen podmínkou že i tak jsem měl mít v darovaném domě BYDLIŠTĚ,což mě příjde nemyslné protože dosat dům někde v Plzni když jsem z Brna tak si tam budu přehlašovat bydliště??!! Samozřejmě koupený byt má vyšší hodnotu než prodaný dům,tudíž daňový základ by byl 0,- Jen ta podmínka bydliště. Dá se s tím něco dělat,požádat někde o prominutí.. nebot si myslím že když chce stát pomáhat mladým lidem k bydlení a přitom ho pak takle "okradou" zbytečně o 200 tisíc na daních na kreté si jinak budu muset vzít uvěr...nemá logiku!! Předem děkuji za jakoukoliv radu a možnost.