Re: Vypořádání 2004-přechod na paušál
pokud jste mel k 31.12.04 nezaplacene pohledavky nebo zavazky nebo zasoby, tak musite podat opravne priznani k dani z prijmu a tyto zohlednit (pohledavky a zasoby vam zvysuji zaklad dane, zavazky snizu) a doplatit dan... pak vam k prechodu na pausal uz nich nebrani - nikam se to nehlasi, FU to pozna z dan. priznani za r. 2005...
Jestli budete mi jeste nejasnosti, doporucuji procist si starsi diskuze (do vyhledavace si dejte treba "pausal" nebo tak), hojne se to tu diskutovalo, snad ze vsech stran. Nebo se jeste zeptejte.
Nejsem E., ale ptám se: pokud vedu v 2005 DE a v 2006 chci přejít na paušál - musím dodanit nezaplacené pohledávky v roce 2005, i když bych je v roce 2006 dostala uhrazené a zdanila?
§23/8 Zák.o daních z příjmů mi říká, že musím. Logicky mi to přijde zbytečné, když v DE i při paušálu jedu na příjmy...
a proc by mel byt prelom r. 04/05 jiny nez 05/06? Nezaplacene pohl. se musi dodanit z jineho duvodu - v r. 05 jste si k tem pohledavkam uz uplatnila vydaje, pokud je zahrnete do prijmu r. 06, tak si ty vydaje (%) znovu...
Máte pravdu, že §23/8 v zákoně je už dlouho, jenom teď díky novým paušálům to využije více lidí.
Váš argument neberu, podnikatel nemusí mít výdaje, protože je nemohl zaplatit, protože nemá zaplacené pohledávky...
Pokud v roce 2005 dodaním pohledávky, v roce 2006 tento příjem vyloučím ze zdanitelných příjmů? Myslím, že ano.
>>>>****
>>>>pokud jste mel k 31.12.04 nezaplacene pohledavky nebo
>>>>zavazky nebo zasoby, tak musite podat opravne
>>>>priznani
>>>>k dani z prijmu a tyto zohlednit (pohledavky a zasoby
>>>>vam zvysuji zaklad dane, zavazky snizu) a doplatit
>>>>dan... pak vam k prechodu na pausal uz nich nebrani -
>>>>nikam se to nehlasi, FU to pozna z dan. priznani za
>>>>r.
>>>>2005...
>>>>Jestli budete mi jeste nejasnosti, doporucuji procist
>>>>si starsi diskuze (do vyhledavace si dejte treba
>>>>"pausal" nebo tak), hojne se to tu diskutovalo, snad
>>>>ze
>>>>vsech stran. Nebo se jeste zeptejte.
>>>
>>>Nejsem E., ale ptám se: pokud vedu v 2005 DE a v 2006
>>>chci přejít na paušál - musím dodanit nezaplacené
>>>pohledávky v roce 2005, i když bych je v roce 2006
>>>dostala
>>>uhrazené a zdanila?
>>>§23/8 Zák.o daních z příjmů mi říká, že musím.
>>>Logicky
>>>mi to přijde zbytečné, když v DE i při paušálu jedu
>>>na
>>>příjmy...
>>***
>>a proc by mel byt prelom r. 04/05 jiny nez 05/06?
>>Nezaplacene pohl. se musi dodanit z jineho duvodu - v
>>r.
>>05 jste si k tem pohledavkam uz uplatnila vydaje,
>>pokud
>>je zahrnete do prijmu r. 06, tak si ty vydaje (%)
>>znovu...
>
>Máte pravdu, že §23/8 v zákoně je už dlouho, jenom teď
>díky novým paušálům to využije více lidí.
>Váš argument neberu, podnikatel nemusí mít výdaje,
>protože je nemohl zaplatit, protože nemá zaplacené
>pohledávky...
ale pokud přechází na paušál, tak "dodaní" jak pohledávky, tak závazky (takže je má pěkně spolu), a ty se pak v roce 2006 případně vyloučí ze zdanitelných příjmů či nákladů.. jak uvádíte níže...
>Pokud v roce 2005 dodaním pohledávky, v roce 2006
>tento příjem vyloučím ze zdanitelných příjmů? Myslím, že
>ano.
Řeším podobný problém, jenom s tím rozdílem že podnikatel vede DE v roce 2004 a v roce 2005 chce přejít na paušál. Bylo mi řečeno že jednu pohledávky ( fa 12/04 - zaplacenou v lednu 2005) závazky nemá, ani zásoby, můžu zdanit v přiznání r.2005, kdy je dám do závěrkových operací - úpravy dle §23 příloha č 1. Paušál použiju tedy jen na příjmy r.2005.
Ale to tu řeší teď většina podnikatelů, že ještě za rok 2004 vedla DE a nyní za rok 2005 chce přejít na paušál!! Podle zákona MUSÍ udělat dodatečné přiznání, jestliže má - jako váš - třeba jen jednu pohledávku z r.04 uhrazenou až v r.05!! Viz § 23 odst.8 ke konci odstavce...Základ daně se upraví za " zdaňovací období předcházející" zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo...!! Tj.změna v roce 05, proto dodanit r.04!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 2. 2006 13:10
Prosím o srozumitelnou odpověď pro naprostého ignoranta - co musím udělat při přechodu ze skutečných výdajů na paušál - co obnáší vypořádání za raok 2004, jak jsem se jen tak mimochodem dočetl v jedné větě v novinách????
Díky za podrobnou odpověď od znalců ve světě daňových §....
E.