Omezení záruky

• (neregistrovaný)

14. 2. 2006 14:11

Výrobce elektroniky upozorňuje v návodu k obsluze, že NENESE ZA ŽÁDNÝCH OKOLNOSTÍ ODPOVĚDNOST ZA JAKÉKOLI NÁSLEDNÉ ZTRÁTY ANEBO ŠKODY VČETNĚ, NIKOLI VŠAK VÝLUČNĚ, NÁSLEDUJÍCÍCH -ZTRÁTY NA ZISKU, POZASTAVENÍ OBCHODNÍCH AKTIVIT, ZTRÁTY ZAZNAMENANÝCH DAT, AŤ JIŽ K NIM DOŠLO PŘI BĚŽNÉM NEBO NESPRÁVNÉM UŽÍVÁNÍ PRODUKTU.
    Chápu to tak, že když mi explodující obrazovka televizoru zničí půl bytu, tak mám smůlu, pokud nemám byt pojištěn proti takovéto události. Od výrobce televizoru možná dostanu nový televizor, ale zdemolovanou domácnost mi neuhradí. Budiž.
    Lze stejné pravidlo použít i v běžném podnikání, dejme tomu při dodávce transformátoru, elektromotoru, počítačové sítě, trakčního měniče, stykače, elektronky atd.?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 2. 2006 15:00

business.center.cz (neregistrovaný)

Re: Omezení záruky
      Jakékoliv omezení zákonných povinností nemá žádnou právní váhu a zpravidla vychází buď z neznalosti prodávajícího nebo z doslovného překladu nějakých zahraničních záručních podmínek.

Samozřejmě pokud by šlo o obchod podle obchodního zákoníku, pak si můžete domluvit, co chcete. Ale jinak je to asi jako s nápisem v šatně "Za zde odložené věci neručíme..."

Robert Haken

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).