Re: Podnikatel a dotace na provoz
Takhle bych to neviděla - co to je "koupila agenturu"? Co koupila - podnik, obchodní podíl nebo co vlastně? Pokud koupila podnik - muselo se vědět, jaké se k tomu váží závazky a jaké pohledávky - existuje snad nějaký soupis. Kdo vlastně dostal dotaci - právnická nebo fyzická osoba? Pokud to byla fyzická osoba a já jsem uhradila za někoho jeho závazek, tak to sotva může být můj náklad - vzhledem k tomu, že to nebyl můj závazek. Je to závaze uhrazený za někoho jiného - potom je to moje pohledávka za někým a vypořádat dále občanskoprávně. Píšete, že nebylo zachyceno v účetnictví - to moc dobře nechápu, jak je možné, že peníze obdržela (z toho důvodu je patrně nyní vracíte) a nezaúčtoval se jejich příjem. Dotace - pokud se přímo vyplatí, tak se převádí na běžný účet a o tom příjmu se muselo účtovat. Myslím, že je potřeba ještě jednou probrat vzniklou situaci - rozhodně nelze účtovat 648/221.
Irena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
14. 2. 2006 15:53
Dobrý den. Prosím o radu, jak v PÚ zaúčtovat tuto situaci:
Klientka koupila agenturu v prosinci 2004 a od 1.1.2005 podniká ve stejném oboru - poskytování zdravotních a sociálních služeb. Bývalá majitelka dostala na tuto činnost v r. 2004 dotaci. Tu však nevyčerpala a moje klientka ji za ni na jaře 2005 uhradila (vrátila) poskytovateli. Lze tuto částku zaúčtovat: 648/221, i když příjem dotace v účetnictví klientky evidován není? Poradíte mi, jak správně postupovat?
Za odpovědi děkuji. Zdenka