Re: Podnikatel a dotace na provoz
Takhle bych to neviděla - co to je "koupila agenturu"? Co koupila - podnik, obchodní podíl nebo co vlastně? Pokud koupila podnik - muselo se vědět, jaké se k tomu váží závazky a jaké pohledávky - existuje snad nějaký soupis. Kdo vlastně dostal dotaci - právnická nebo fyzická osoba? Pokud to byla fyzická osoba a já jsem uhradila za někoho jeho závazek, tak to sotva může být můj náklad - vzhledem k tomu, že to nebyl můj závazek. Je to závaze uhrazený za někoho jiného - potom je to moje pohledávka za někým a vypořádat dále občanskoprávně. Píšete, že nebylo zachyceno v účetnictví - to moc dobře nechápu, jak je možné, že peníze obdržela (z toho důvodu je patrně nyní vracíte) a nezaúčtoval se jejich příjem. Dotace - pokud se přímo vyplatí, tak se převádí na běžný účet a o tom příjmu se muselo účtovat. Myslím, že je potřeba ještě jednou probrat vzniklou situaci - rozhodně nelze účtovat 648/221.
Irena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 2. 2006 15:53
Dobrý den. Prosím o radu, jak v PÚ zaúčtovat tuto situaci:
Klientka koupila agenturu v prosinci 2004 a od 1.1.2005 podniká ve stejném oboru - poskytování zdravotních a sociálních služeb. Bývalá majitelka dostala na tuto činnost v r. 2004 dotaci. Tu však nevyčerpala a moje klientka ji za ni na jaře 2005 uhradila (vrátila) poskytovateli. Lze tuto částku zaúčtovat: 648/221, i když příjem dotace v účetnictví klientky evidován není? Poradíte mi, jak správně postupovat?
Za odpovědi děkuji. Zdenka