ZP a SP při přechodu z ÚČTA na DE

• (neregistrovaný)

15. 2. 2006 13:57

Ahojky všem,

Vím, že při daňové evidenci se při výpočtu vyměřovacího základu Zdr.Poj. a Soc.Poj. vychází z rozdílu příjmů a výdajů. A vím, že například ztráta z minulých let se zde nedá použít.

Mám ale otázku. Když přecházím z účetnictví (r2004) na daňovou evidenci (r2005) a snižuji v roce 2005 základ daně o neuhrazené pohledávky z r2004, lze toto snížení brát jako výdaj pro účely výpočtu zdravotního a sociálního pojištění? A nebo se to týká jenom daně z příjmu? Jde o to, že kdyby to nešlo odečíst zaplatila bych to pojištění vlastně dvakrák - jednou za rok 2004 (výnos) a podruhé za rok 2005 (příjem)

Předem díky moc všem za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 2. 2006 14:46

Eva M. (neregistrovaný)

Re: ZP a SP při přechodu z ÚČTA na DE
      Veškeré úpravy, které bych v souvislosti s přechodem dělala, bych dělala tak, že co má vliv na daň z příjmů, má vliv i na SP+ZP.

Pokud někdo máte jiný názor, ozvěte se. Tuto konkrétní problematiku jsem nestudovala, píšu jen svůj názor, který teď neumím opřít o paragrafy. Moniko, pro klid duše si pořádně prostudujte §23 zákona o dani z příjmů, jestli tam něco nenajdete.

• 15. 2. 2006 19:30

LeaX (neregistrovaný)

>Ahojky všem,
      >
      >Vím, že při daňové evidenci se při výpočtu
      >vyměřovacího základu Zdr.Poj. a Soc.Poj. vychází z rozdílu příjmů
      >a výdajů. A vím, že například ztráta z minulých let se
      >zde nedá použít.
      >
      >Mám ale otázku. Když přecházím z účetnictví (r2004) na
      >daňovou evidenci (r2005) a snižuji v roce 2005 základ
      >daně o neuhrazené pohledávky z r2004,

asi máte na mysli uhrazené pohledávky (?)
      (výnos 2004 - zdaněno, úhrada 2005 - §23/4/d ZDP)

lze toto snížení
      >brát jako výdaj pro účely výpočtu zdravotního a
      >sociálního pojištění? A nebo se to týká jenom daně z příjmu?
      >Jde o to, že kdyby to nešlo odečíst zaplatila bych to
      >pojištění vlastně dvakrák - jednou za rok 2004 (výnos)
      >a podruhé za rok 2005 (příjem)
      >
      >
      >Předem díky moc všem za odpověď.

Několik myšlenek k SP a ZP (spíše úvaha v mezích zákonů):
      - v roce vedení účta je vyměřovacím základem dílčí základ daně (z § 7)
      - v roce vedení DE je
      *příjmem příjem dle § 7 - zde defakto příjem dle § 7, ovšem do základu daně "se nazahrnuje" (odlišná formulace od ZD se zvyšuje, snižuje - přes upravující tabulky), tj. do DPFO se vůbec neuvádí
      * výdajem - odkaz na § 24 a v případě ZP ještě na § 7/8 ZDP.
      Příjem z jednou zdaněných pohledávek (i s odvodem SP a ZP) v žádném případě neuvádět do přehledů, bylo by zatíženo příslušnými odvody 2x.
      Vzájemná provázanost zákonů (ZDP, SP, ZP) místy značně pokulhává, především v těchto nestandardních daňových změnách, takže mnohdy musíme improvizovat a nasadit i zákony potlačovanou logiku.

• 16. 2. 2006 12:06

monika (neregistrovaný)

děkuji moc za odpověď, ale moc tomu nerozumím. Podle Vás bych tedy neměla ty příjmy z úhrady již jednou zdaněných pohledávek do daňového přiznání vůbec uvádět - rovnou je o to snížit? Nejsem si jistá jestli by to tak bylo správně. Myslím, že bych tam měla napsat všechny příjmy a pak na řádku 106 přílohy 1 Daň.Přiznání to o tu částku snížit. V podstatě se jená o snížení podle paragrafu 5, který se odkazuje na přílohu zákona o DP č.2.

Pak mi právě není jasné jak vyplnit ten formulář pro ZP a SP - mně by totiž příjmy podle par.7 (ř. 101) nesouhlasily s příjmy v těch přehledech na ZP a SP - nevím jestli by to nebylo podivné.... Fakt nevím co s tím....

(ta příloha zákona o DP říká "snížit základ daně" a ne "snížit příjmy")........

Fakt nevím.....

• 16. 2. 2006 12:14

Jára (neregistrovaný)

§ 23 odstavec 8 se skutečně týká jen úprav základu daně z příjmů a na výši příjmů a výdajů pro SZ a ZP nemá žádný vliv, uvažujete správně. Do přehledů uvedete skutečné příjmy, nikoli nepeněžní úpravy základu daně.

• 16. 2. 2006 13:01

Monika (neregistrovaný)

Nějak nemám pocit, že by s tím souvisel par.23/8. Ale to je jedno. Pokud by byla pravda co říkáte, byla by to katastrofa - to bychom z hodnoty těch pohledávek opravdu platili pojistné dvakrát... Volala jsem na ČSSZ, aby mi poradili a ti jsou tam úplně mimo...

• 16. 2. 2006 13:09

Monika (neregistrovaný)

když o tom tam přemýšlím, tak myslím, že to přece není možné. Protože pokud by se jednalo o závazky a nebo pokud by se jednalo o přechod DE->Účto, byla by situace přesně opačná a my bychom ten vym. základ ZP a SP naopak (podle mě neoprávněně) snižovali... Není přece možné, aby taková formální věc, měla vliv na reálnou výši ZP a SP....

• 16. 2. 2006 13:23

Jára (neregistrovaný)

proč myslíte že byste platili z těch pohledávek pojistné dvakrát ? v roce 2004 jste z nich pojistné neplatili, v roce 2005 budete platit jen pojistné z příjmů za jejich inkaso, nikde to nevidím v příjmech dvakrát ?

• 16. 2. 2006 13:30

Monika (neregistrovaný)

ale platili - v roce 2004, kdy jsme vedli účto byly přece součástí výnosů a pojistné jsme platili ze zisku (výnosy - náklady, příčemž příjmy a výdaje tenkrát nehrály roly)

• 16. 2. 2006 14:13

Jára (neregistrovaný)

Omlouvám se, jsem si konečně přečetl i ten původní dotaz :-). Takže asi tak, upravujete pouze řádky 105 (případně 106) přílohy 1, přičemž ale nevyplňujete řádek 101, ale až 104 (viz pokyny k vyplnění přílohy 1) hospodářským výsledkem. Řádky 101 a 102 byste měla mít prázdné, do Přehledů jde až 104, do daňového základu však zasahuje 105, 106, ten ale nejde do Přehledů.HV se vám přitom za rok 2004 nemění, mění se jen základ daně v důsledku změn ř. 105, 106.

• 16. 2. 2006 14:34

Monika (neregistrovaný)

No děkuji moc za odpověď, ale obávám se, že máte na mysli přechod z DE na účto. Já mám problém s opakem. účto na DE. HV za rok 2004 zůstane jaký je a ani ho nijak upravovat nebudeme. Proč také? Tam se přece nic nemění. Upravovat je přece potřeba rok následující, kdy došlo ke změně - viz. příloha č.2 zákona o dani z příjmu.

Problém je s rokem 2005, kdy vedeme DE. Z pohledu daně z příjmu je to myslím jasné, ale z pohledu ZP a SP je to záhada, jak ty příjmy snížit, lze-li to vůbec...... Pokud jde do přehledů řádek 104, platíme pojištění dvakrát - z výnosů v roce 2004 a z příjmů v roce 2005. Výnosy roku 2004 rozhodně nelze pokrátit nějakým dodatečným přiznáním - to už je uzavřená věc....

I tak díky moc za odpověď

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).