Re: HIM - technické zhodnocení - odpisy
Ale oprava střechy není technické zhodnocení.
A prosím, kde je vymezen pojem "OPRAVA"?
Je mi divné, že něco nazvu opravou, a i když to je za 400.000,- tak si to mohu dát do rovnou nákladů (výdajů).
Řekla bych, že nová střecha je modernizace. Vždyť pojem "oprava" Zákon o daních z příjmů nezná.
§ 33 - vše nad 40.000,-Kč
§ 24/2/zb - vše do 40.000,-Kč
= jiný rozdíl v těchto paragrafech nevidím
Ne, pouze 81.4%
§ 32
(3) Při zrychleném odpisování majetku zvýšeného o jeho technické zhodnocení se odpisy stanoví:
a) v roce zvýšení zůstatkové ceny jako podíl dvojnásobku zvýšené zůstatkové ceny majetku a přiřazeného koeficientu zrychleného odpisování platného pro zvýšenou zůstatkovou cenu,
b) v dalších zdaňovacích obdobích jako podíl dvojnásobku zůstatkové ceny majetku a rozdílu mezi přiřazeným koeficientem zrychleného odpisování platným pro zvýšenou zůstatkovou cenu a počtem let, po které byl odpisován ze zvýšené zůstatkové ceny.
takže:
rok 2005 technické zhodnocení 244.200,-Kč
rok 2005 si uplatníte odpis ve výši 36.477,-Kč
Pokud jde skutečně o opravu - dá se doložit stavební dokumentací rozměrová stejnorodost, nesouvisí např. s budováním podkroví, střešních oken,
tak jde o dańový výdaj (v poměru využití pro účely pronájmu). Cena není rozhodující - kompletní výměna střešní krytiny se pohybuje řádově ve statisících i na RD.
Na domu se dělala komplet nova strecha...na fa je uvedeno cituji: Fakturuji vam klempirske, pokryvacske a hromosvodarske prace na rodinem domu ul....... Priloha - revizni zprava hromosvodu....cena celkem 336269 Kc. Automaticky mi to prislo jako technicke zhodnoceni domu, ale nevyznam se v tom, v kazdem pripade bych se v budoucnu nerad dostal do komplikaci...
Mildo, tak jak jsem na to přišla nevyznám se v tom stejně jako vy.
Debata nám vyšuměla a kdo eventuelně něco věděl, tak se odmlčil.
Rozhodně se mi zdá divné, že 400.000,-Kč které by jsme nazvali jako oprava by šlo ihned do výdajů (nákladů).
A co je na tom divného? Vždyť oprava může přijít i na miliony, záleží na tom, co se opravuje.
Rozhodující je skutečnost, zda se opravuje nebo zhodnocuje. Rozdíl nepoznáte z textu faktury (tomu se dá různě napomoct), ale např. porovnáním skutečného stavu s projektovou dokumentací. Dá se podpůrně doložit i fotografiemi (před a po), filmovým záznamem (před a po) apod. Dále je třeba vycházet ze smlouvy, objednávky, stavebního deníku - to jsou záchytné body pro Vás i pro finanční úřad. Mnohé opravy a úpravy podléhají i ohlášení stavebnímu úřadu, resp. stavebnímu povolení - tam bývají mnohdy "zajímavé údaje".
Nedívejte se na částku, ale pátrejte po důkazních prostředcích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 2. 2006 20:46
Prosim o radu...Jsem vlastnikem domu, ktery pronajimam a upltnuji prijmy z pronajmu...Od 1.1.2003 mam dum ve vlastnictvi a jiz treti roku budu uplatnovat odpisy v danovem priznani...
Dum zarazen 2003 - cena 412 500,00 Kč
2003 - odpis 11.192,50 Kč
2004 - odpis 21 639,38 Kč
2005 - odpis 20 892,94 Kč
Ale v roce 2005 jsem strechu kompletne opravoval, delal novou, mam fakturu na opravu strechy, klempirske prace cca za 300tis. Jak ted spocitam odpis, bude nova inventarni karta na strechu nebo se nejak pripocte cena strechy k budove?
Poradte prosim, predem dekuji za odpovedi...