Re: Kontrola zaměstnanců
mám pocit, že kontrolu zda nejsou zaměstnanci pod vlivem musí dokonce provádět ze zákona (zákoník práce)
Myslela jsem že tu jsou lidi, co zákonům rozumí, ale jak se zdá, tak ne, myslím nebo domnívám se je mi vcelku k ničemu, a provádět kontrolu na vliv alkoholu rozhodně nemusí každý zaměstnanec dělat, pokud není v podezření, to máte nějakou hodně novou verzi zákona, ne?
Milá Dito, otázkou zůstává, co s tím uděláte, pokud zjistíte, že se neopírají o zákon, a že možná nemají ani směrnici. Myslím, že budete dál chodit, a obracet kapsy)))a až začnou kontrolovat zaměstnance, jak si plní své pracovní povinnosti,tak se můžete zase dotazovat, jestli měli právo vás za sezení na netu vyhodit....
A jak víte, že nemá důvod? Myslím, že zaměstnavatele k tomu něco přivedlo. Zkuste se ho zeptat. U nás ve fi jsme v tomhle směru museli přistoupit také k určitým opatřením. Ne že bychom koukali lidem do kabelky, ale pokud nese větší zavazadlo, mají vrátní za povinnost je zkontrolovat. Na noční směnu si sem dokonce přinesli televizi, a často přilšli na směnu pod vlivem alkoholu,což může být při pracovním úrazu dost velký problém.
To chápu, ale nechápu, proč musejí také ukazovat obsah kabelek a kapes při vstupu do zaměstnání.
To mi přijde jako porušování soukromí.
Bětka
>Dobrý den,
>chtěla bych se zeptat, dnešním dnem v naší firmě
>zavedli nová opatření.
>Vždy když zaměstnanec přichází do práce, projde přes
>vstupní terminál a ten zapíská(namátkově každý třetí
>člověk)- musí tento ukázat obsah tašky(kabelky), kapes a
>dýchnout do balonku, zda není pod vlivem alkoholu.
>Chtěla bych se zeptat, zda má zaměstnavatel na taková
>optaření vůbec nárok, je to už dost zasahování do
>soukromí.
>Děkuji
>Dita Tichá
Dýchání kvůli alkoholu bych zkousla, ale proč musím při příchodu ukazovat kabelku ... a kapsy??? V tenhle moment bych to brala jako zasahování do soukromí. Něco jiného je přeci při odchodu (a zase záleží na typu podniku). A co odbory, pokud je máte??
Tedy já bych tam asi nemohla dělat....-můj osobní názor
vždy to bylo,zeptejte se prodavaček,které si každý den například vytahovaly "kuličku" u které z nich provedou kontrolu vč.tašek...opravdu se přikláním k názoru že asi mají případy,o kterých vy nevíte a je to v pravomoci...měl by však na toto existovat vnitřní předpis s přesným vymezením kdo může, kam až se může zajít, aby nedošlo k zneužití...
Zřejmě zavedli bezpečnostní opatření, což je zcela v souladu se zákonem. Na různých státní institucích ty terminály mají zavedené také a kabelku a kapsy ukazuje kontrolující ochrance každý. Zaměstnavatel má právo provádět kontrolu (pravidelnou nebo namátkovou) svých zaměstnanců viz ZP § 170 odst. 3 - K ochraně majetku zaměstnavatele je zaměstnavatel oprávněn provádět v nezbytném rozsahu kontrolu věcí, které zaměstnanci vnášejí nebo odnášejí od zaměstnavatele, popřípadě prohlídky zaměstnanců. Bližší podmínky se stanoví v pracovním řádu. Atd.
A je to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 2. 2006 10:56
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, dnešním dnem v naší firmě zavedli nová opatření.
Vždy když zaměstnanec přichází do práce, projde přes vstupní terminál a ten zapíská(namátkově každý třetí člověk)- musí tento ukázat obsah tašky(kabelky), kapes a dýchnout do balonku, zda není pod vlivem alkoholu.
Chtěla bych se zeptat, zda má zaměstnavatel na taková optaření vůbec nárok, je to už dost zasahování do soukromí.
Děkuji
Dita Tichá