Re: Vedení účetnictví jako živnost
Dobrý den, pokud vím, tak na získání ŽL musíte mít buď vysok.školu a 3 roky praxe v účetnictví, nebo ¨střední školu a 5 let praxe. A nemusí to být ekonomická škola. Mě se týkal ten druhý případ. Pořádně si ale kontrolovaly, jeslti opravdu těch 5 let mám.
Účetnictví je od některého roku vázaná živnost. Vázaná praxí. Vím to, v srpnu loňského roku jsem si to zařizovala.
Jde o vázanou živnost, příl.č.2 živ. zákona, název:
Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence, jak výše uvedeno VŠ + 3 roky, nebo ÚSV, příp. ÚSOV + 5 let praxe,
Zástupce se nezaručuje, ale:
§ 11 živ.zákona- podnikatel může provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce, který odpovídá za řádný provoz živnosti, dodržování živ.práv.předpisů a je k podnikateli VE SMLUVNÍM VZTAHU.
Musí splňovat všeob. i zvláštní podmínky provozování živnosti-§ 6/1 a ž c) živ.zák. a právě onu požadovanou odbornost vzdělání a praxe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2006 7:06
Dobrý den. Chtěla bych si udělat živnostenský list abych mohla soukromě vést účetnictví, ale nevím jaké podmínky k tomu musí být. Musím absolvovat nějaké přezkoušení? Jestli s tím někdo máte zkušenost, poraďte prosím. Děkuji Vám mockrát