Re: Platba zahraničního zákazníka a DPH
Dodání zboží do jiného členského státu je od daně osvobozeno, a to se zachováním nároku na odpočet daně, pokud jde o dodání zboží do jiného členského státu uskutečněné v tuzemsku plátcem daně, a to osobě registrované k dani v jiném členském státě. Přitom zboží je při dodání odesláno nebo přepraveno z tuzemska plátcem daně (prodávajícím) nebo pořizovatelem nebo zmocněnou třetí osobou. Plátce daně registrovaný v ČR uplatňuje osvobození od daně tehdy, pokud zboží dodává za úplatu osobě, která je registrována k DPH v jiné členské zemi, osobě, která má přiděleno DIČ a toto DIČ plátci sdělila. Ten si případně ověřil platnost tohoto DIČ. V případě, že jsou tyto podmínky splněny, plátce daně vystavuje daňový doklad, na kterém uvede částku za zboží bez DPH, a uvede na něm i sdělení, že toto dodání zboží je osvobozeno od daně podle § 64 ZDPH a že povinnost přiznat daň vzniká pořizovateli zboží. Náležitosti dokladu najdete v § 34/3 ZDPH a povinnost přiznat v § 22/3 ZDPH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
20. 2. 2006 16:55
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak mám vystavit fakturu zahraničnímu odběrateli. Jak je to s DPH? Mám na fakturu uvádět DPH? Má DPH odběratel zaplatit? Jak potom odvedu DPH?
Já se v tom moc nevyznám, tak děkuji za každou odpoveď.