Re: Platba zahraničního zákazníka a DPH
Dodání zboží do jiného členského státu je od daně osvobozeno, a to se zachováním nároku na odpočet daně, pokud jde o dodání zboží do jiného členského státu uskutečněné v tuzemsku plátcem daně, a to osobě registrované k dani v jiném členském státě. Přitom zboží je při dodání odesláno nebo přepraveno z tuzemska plátcem daně (prodávajícím) nebo pořizovatelem nebo zmocněnou třetí osobou. Plátce daně registrovaný v ČR uplatňuje osvobození od daně tehdy, pokud zboží dodává za úplatu osobě, která je registrována k DPH v jiné členské zemi, osobě, která má přiděleno DIČ a toto DIČ plátci sdělila. Ten si případně ověřil platnost tohoto DIČ. V případě, že jsou tyto podmínky splněny, plátce daně vystavuje daňový doklad, na kterém uvede částku za zboží bez DPH, a uvede na něm i sdělení, že toto dodání zboží je osvobozeno od daně podle § 64 ZDPH a že povinnost přiznat daň vzniká pořizovateli zboží. Náležitosti dokladu najdete v § 34/3 ZDPH a povinnost přiznat v § 22/3 ZDPH
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 2. 2006 16:55
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak mám vystavit fakturu zahraničnímu odběrateli. Jak je to s DPH? Mám na fakturu uvádět DPH? Má DPH odběratel zaplatit? Jak potom odvedu DPH?
Já se v tom moc nevyznám, tak děkuji za každou odpoveď.