Re: Náklady -soc.zdrav.- FO v podvojném
Placené zálohy evidujete na účtech záloh (MD336 D221). Při závěrce dopočítáte PŘEDPIS pojistného (dle přehledu) a zaúčtujete jej MD524 D336 s datem 31/12 (pokud máte kalendářní rok). Do nákladů tak dostanete jen to, co tam skutečně patří. Rozdíl na účtu záloh 336 odpovídá přeplatku nebo nedoplatku.
Jenže zálohy byly stanoveny dle příjmů z předcházejícího roku, co když v roce 2005 jsou příjmy vyšší a místo zaúčtované pohledávky podle skutečných N, musí podnikatel doplatit. I když na zaálohách platil víc, zase mu strhli za pozdní úhrady
V každém případě do nákladů musíte zaúčtovat PŘEDPIS pojistného za ten uzavíraný rok. Zálohy do nákladů nedáte - v podvojku ne, v DE ano. Pokud mu vyměřili nějaké penále za pozdní úhrady, tak i o něm musíte účtovat. Předpis penále MD545 (nedaň.) D336, úhrada MD336 D221.
Hmm, to máte pravdu :-/ Já v podvojku fyzické osoby zatím neúčtuju, resp. začínám letos, do loňska měli DE. Takže jsem ty odpovědi předtím psala spíš z hlavy, ale v praxi to budu dělat až za 2006. V podvojku dělám spíš SRO a další společnosti.
V tuto chvíli mě napadá udělat do uzavíraného roku jen předpisy MD524 D336 ve výši již zaplacených (povinných) záloh. Ale moc se mi to nelíbí :-/ Doufám, že se k tomu vyjádří někdo, kdo tohle už v praxi řešil. Moc by mě to řešení zajímalo.
Už vím...
Tak už jsem se dopátrala. Omlouvám se za mylné informace v předchozích příspěvcích. Takže:
Zálohy na pojistné jsou sice "zálohy" pro pojišťovny a SSZ, ale z hlediska daně z příjmů jsou nákladem v té výši, v níž jste povinna je platit. Do nákladů dostanete to pojistné přes účet 524 - to lze skutečně zaúčtovat k 31/12, ale aby to pojistné bylo daňově účinným výdajem, je nutno ho zaplatit do konce ledna (pokud zdaň.období končí 31/12). Doplatek nebo přeplatek pojistného vypočtený podle přehledu se tedy vlastně promítne až do výsledků dalšího roku = tj. roku, v němž se to vyúčtování pojistného dělá. Více viz §23 a §24 zákona o dani z příjmů.
(Doufám, že toto už je dobře. Ještě jednou se omlouvám a Jarko B., Vám děkuju za upozornění.)
Re: to je v háji
Je to pěkně blbě nedořešené. Podnikatel např. dle předpisu pojišŤovny a OSSZplatí minimální zálohy zálohy. Takže si do N dává pozze ty minimální zálohy a zrovna v tomto roce se mu daří a má vysoký zisk, takže si DZ nesníží skutečnými náklady na pojištění a platí jak vysoké daně, tak vysoké zálohy na soc. a zdravotní.
Re: Náklady - soc.zdar. - FO v podvojném
Je to pěkně blbě nedořešené. Podnikatel např. dle předpisu pojišŤovny a OSSZplatí minimální zálohy zálohy. Takže si do N dává pozze ty minimální zálohy a zrovna v tomto roce se mu daří a má vysoký zisk, takže si DZ nesníží skutečnými náklady na pojištění a platí jak vysoké daně, tak vysoké zálohy na soc. a zdravotní.
V tom případě bych se odvážila zaúčtovat odhadnutou konečnou výši pojistného do nákladů 2005 nějakým interním dokladem. To zaúčtování podložit nějakým výpočtem, proč se to účtuje do nákladů a proč tolik. Samozřejmě je nutné, aby to (zvýšené) pojistné bylo zaplaceno do konce ledna 2006, ale to asi máte, že? Samozřejmě pozor v roce 2006, abyste to nedali ještě do nákladů 2006. Uvítám názory ostatních kolegů!
Já vám ten nápad neberu :-)) Už výš jsem několikrát psala, že se omlouvám za původní mylné úvahy a taky jsem děkovala Jarce B., že mě navedla lepším směrem. I Vám děkuju a poděkuju klidně všem ostatním.
Je jen škoda, že jste se do debaty nezapojil dřív, když toho tolik víte. Když se někdo připojí se k téměř vyřešenému problému, tak je snadné psát chytré příspěvky. To myslím bez ironie. Fakt bych byla radši, kdybyste se ozval dřív, nejen v téhle debatě. Nejsložitější to má vždycky ten, kdo se pokusí pomoct první.
Přesně to nespočítáte, to je jasné. Jde o to trefit se přibližně, aby bylo možné zaúčtovat do nákladů přes dohadné položky co nejvíce z těch zvýšených zaplacených záloh. Dohadné položky se tak jmenují právě proto, že se na ně účtuje na základě kvalifikovaného ODHADU. Tzn. že nemusí být přesně. Rozdíl se dorovná v dalším roce. To je podobné, jako když očekáváte náhradu škody od pojišťovny, taky nevíte, kolik Vám pojišťovna přesně vyplatí, ale do výnosů na konci roku byste přes dohadné položky měla zaúčtovat ODHAD té náhrady.
Účtuji FO v PÚ již několik let a tak jsem se o tento problém také hned na počátku zajímala a našla jsem v odborném časopise UČETNICTVÍ V PRAXI od autorky:
Prof.Ing.Libuše Mullerová, CSc. VŠE Praha toto řešení:
předpis záloh zdr. a soc.poj. 526/336, odvod 336/221
a v následujícím účetním období předpis nedoplatku
526/336 a úhrada nedoplatku 336/221.
Díky za informaci, to je důležité. Prosím, můžete mi napsat ročník a číslo toho časopisu? Prof.Mullerovou znám, vynikající odbornice i skvělý člověk :-)
PS: Tazatelce ale tato odpověď moc nepomůže. My tady řešíme, jak dostat do nákladů starého roku vyšší zálohy, které byly placeny právě proto, že se očekával vyšší zisk a tudíž větší doplatek.
Já tedy nevím, ale řekl bych, že máte účetnictví roku 2005 ještě otevřené, tedy normálně nejdřív spočítáte FO v PÚ daně a odvody na SZ a ZP, naúčtujete je 521/336 tuším a co z toho jste už zaplatili zůstane v základu daně, co jste do 31.1.2006 nezaplatili tak to v tabulce E vytknete jako nedaňové a dáte to do ZD roku 2006 při přiznání za rok 2006. Možná jsem mimo, pak se omlouvám že vám do toho vstupuji :-)).
Jojo, něco podobného jsem napsala na počátku této debaty taky. Ono to zní hezky a logicky - do té chvíle, než to začnete počítat a zjistíte, že to nespočítáte. Paní Jarka B. na to tady upozornila - a má pravdu. Protože abyste mohli dopočítat ZP+SP, musíte mít uzavřenou DPFO. Jenže když máte uzavřenou DPFO, tak tam zase nedoúčtujete ty doplatky či přeplatky ZP+SP. Atd. pořád dokola. Protože změna základu DP znamená změnu ZP+SP. A změna SPP+ZP znamená zase změnu daňového základu. Takže proto tady uvažujeme nad těmi dohadnými položkami.
Jestli vás to zajímá, přečtěte si prosím celou naši debatu od začátku, zkuste to vypočítat a zaúčtovat... a pak nám dejte vědět. Myslím to bez ironie, mě by fakt zajímalo, jak to řeší ostatní.
Přiznávám se bez mučení - nelámu si hlavu s tím, že přeplatky nebo nedoplatky, které budou teprve vyúčtované na základě přehledu, mi nevstupují do základu daně. Teprve na základě této debyty bych uvažovala o dohadných položkách, ale jen v případě větší částky. J.F.
Teoreticky, vezmu hauznumera. HV před zaúčtováním SZ a ZP je 100, spočítám daň 15, SZ a ZP třeba 10. Zaúčtuji 10 na 524/336, tím dostanu nový HV 90 (bez zaúčtování daně, tedy hrubý HV). Do DP napíšu na č. 104 90. Do tabulky E dám do zvyšujících položek těch 10. Tím pádem základ daně je 100 a daň spočítám správně na 15. Podle pokynů k Přehledům ř. 22 a 23 vynechám a do 24 uvedu základ daně z příjmů, tedy 100. Tím pádem spočítám SZ a ZP těch 10.
Jestli to mám blbě, budu smuten :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 2. 2006 11:09
Jak správně zaúčtovat N na sociální a zdravotní u FO vedoucí PÚ.
Předpokládám, že jen to co měl v předepsané výši na zálohách.
Je to složité, protože platil v jiné výši a co potom s přeplatky a nedoplatky, ty jsou z jiného účetního období. Po zaúčtování daně z příjmů musí tyto příjmy souhlasit s přehledy a zase je to všechno jinak.