Re: Co hrozí??
to jste se prepsala jen v datumu (na te fakture) nebo jste se prepsala ted pri dotazu a problem je jinde?
"22.5.05 - 21.5.05" mi nejak nedava smysl
§ 26 Vystavování daňových dokladů
(1) Plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, je povinen na vyžádání za každé zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně pro osobu povinnou k dani nebo právnickou osobu, která není založena nebo zřízena za účelem podnikání, vystavit daňový doklad, a to nejpozději do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně s nárokem na odpočet daně a do 15 dnů ode dne přijetí platby, pokud k přijetí platby došlo před uskutečněním zdanitelného plnění a plátci vznikla k datu přijetí platby povinnost přiznat daň na výstupu; pokud plátci nevznikla povinnost přiznat daň při přijetí platby před uskutečněním plnění, daňový doklad při přijetí platby nesmí vystavit. Údaje o dani a základu daně se na daňových dokladech uvádějí v české měně.
Můžete mi Ilono ukázat tu větu, kde se píše o povinnosti vystavit doklad ke dni UZP ?
Překlepla jsem se služba je poskytována od 22.5.2005-21.5.2006, ale datum vystavení a DUZP na faktuře je 20.5.2005. Zrovna v tomto případě to vyšlo do stejného zdaňovacího období, takže bych to asi ani tak moc neřešila, ale hrozí mi kontrola z finančáku, a já netuším, co je může napadnout při kontrole :o)
Re: Pro Ilonu
588/1992 Sb.
§ 12
Vystavování daňových dokladů, dokladů o použití a jejich obsah
(1) Plátce je povinen vyhotovit za každé zdanitelné plnění pro jiného plátce daňový doklad. V případě uskutečnění zdanitelného plnění podle §7 odst. 2, 4, 5 a 7 je plátce povinen vyhotovit doklad o použití, případně daňový doklad, pokud se jedná o zdanitelné plnění pro jiného plátce. Daňový doklad nebo doklad o použití plátce vystaví nejpozději do 15 dnů od uskutečnění zdanitelného plnění, n e j d ř í v e však dnem uskutečnění zdanitelného plnění.
235/2004 Sb.
§ 26
Vystavování daňových dokladů
(1) Plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, je povinen na vyžádání za každé zdanitelné plnění nebo plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně pro osobu povinnou k dani nebo právnickou osobu, která není založena nebo zřízena za účelem podnikání, vystavit daňový doklad, a to nejpozději do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění nebo plnění osvobozeného od daně s nárokem na odpočet daně a do 15 dnů ode dne přijetí platby, pokud k přijetí platby došlo před uskutečněním zdanitelného plnění a plátci vznikla k datu přijetí platby povinnost přiznat daň na výstupu; pokud plátci nevznikla povinnost přiznat daň při přijetí platby před uskutečněním plnění, daňový doklad při přijetí platby nesmí vystavit.
Jak vidíte, vypadlo to "nejdříve dnem uskutečnění". Čili doklad lze vystavit i před dnem uskutečnění ZP
ono to dle meho "vypadlo" z duvodu, ze dan. doklad lze za urcitych okolnosti vystavit i pred ZP - pri prijeti platby (zalohy) .... chapu váš vyklad - co neni zakazano, je povoleno (nevim, jestli neni zakazano nekde jinde).. ale stejne bych si netroufla vystavit fakturu pred ZP (i kdyby bylo placeno predem - na to se vystavuje danovy doklad o potvrzeni prijeti platby, ne faktura)
Ilono, u služby ale uskutečnění zdanitelného plnění může být ještě před poskytnutím služby, viz
§ 21/6a
(6) Při poskytnutí služby se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné
a) dnem jejího poskytnutí nebo dnem vystavení daňového dokladu s výjimkou splátkového nebo platebního kalendáře nebo dokladu na přijatou platbu, a to tím dnem, který nastane dříve
Umožnili vystavit daňový doklad na službu, která se ještě neprovedla (neplatí to u dodání zboží).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2006 15:09
Dobrý den,
chci se zeptat, jelikož jsem v tom ze začátku hodně tapála, tak jsem udělala i dost chyb.
Chci se zeptat, co teď s tím.
Mám vystavenou fakturu s DUZP 20.5.2005, datum vystavení 20.5.2005, ale fakturuji za předplacenou službu na období od 22.5.2005 - 21.5.2005. Je to špatně, ale co teď s tím??