Všes nezaplacená soc a zdrav - nedaňově

• (neregistrovaný)

24. 2. 2006 11:57

Pokud se nezaplatili včas v posledním termínu v lednu 06 odvody za soc. a ZP za rok 2005, mají se tyto odvody v daňovém přiznání vyloučit nedaňově. Myslela jsem, že tím i nedaňové zůstavají napořád. Nyní mě ale zviklala kolegyně účetní, která mi tvrdí, že po zaplacení v příštím roce si je můžu hodit do daňových? Je to možný?
    Vedeme podv. účetnictví, OSVČ.
    To samé se sil. daní. Byla v roce 2004 nezaplacena, kolegyně ji nedala do nákladů za rok 04, aby ji nemusela nedaňově vyhazovat, ale to je přece krávovina, ne? V podvojku nezáleží na tom, kdy je zaplaceno, ale kdy jsou skutečný náklady? Potvrďte mi, že už z toho neblbnu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2006 12:02

N. (neregistrovaný)

Re: Všes nezaplacená soc a zdrav - nedaň
      O včas nezaplacené odvody SZ a ZP v roce podání DP zvýšíte v DP základ daně (přes tabulku E u FO). V přiznání za další rok, kdy jste je zaplatili, ale nemáte je v nákladech (účetně) o úhradu zase naopak snížíte ZD (opět přes tabulku E).
      U té SD se nezkoumá, kdy jste ji zaplatili, jde do HV toho roku, do kterého účetně patří, tedy u vás do 2004 (samozřejmě pokud jste ji tam naúčtovali). Do N roku 2005 daň za rok 2004 už dát nesmíte !

• 24. 2. 2006 12:05

Hana (neregistrovaný)

Ano vyloučí se / ř. 40 / a po zaplacení se přičtou v tom roce, kdy
      se zaplatí / ř. 160/ / řádky jsou z tiskopisu za rok 2004, nevím
      jestli je stejný.

• 24. 2. 2006 12:11

N. (neregistrovaný)

jestli jsem to dobře pochopil paní Hano, jde o OSVČ, ne o PO, ty řádky o kterých píšete jsou pro PO, ne ?

• 24. 2. 2006 17:08

Hana (neregistrovaný)

řádky jsou PO / nevšimla jsem si, že jde o OSVČ /

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).