Re: Pro BDM II.
*** Pak by platilo to, že opravy a TZ by vstoupily do pořizovací ceny - musela byste je přičíst ke kupní ceně. "U nemovitého majetku, který poplatník uvedený v § 2 pořídil úplatně v době kratší než 5 let před jejich vložením do obchodního majetku nebo v době kratší než 5 let před zahájením pronájmu, se pořizovací cena zvyšuje o náklady prokazatelně vynaložené na jejich opravy a technické zhodnocení..." Máte tedy na zvážení dvě možnosti - buď uvedené výše nebo pronajmout už před opravou (protože nahražení jednoho materiálu druhých se nepovažuje za TZ) - pak je vstupní cenou ta cena kupní (z té počítat odpisy), a začít následně opravovat a pak by ta oprava šla do nákladů ***
Budu vést daňovou evidenci - mohu tedy začít evidenci tím, že nejdříve budu mít několik daň. dokladů výdajových (opravy), a až poté budou následovat příjmy z pronájmu? Odpisy budou tvořit malou částku - ještě chci zvážit, zda budu dům odpisovat. Jeho kupní cena činila 1,5mil.Kč. Co je, prosím, výhodnější? Děkuji Vám
*** Obávám se, že takhle by Vám ty náklady mohl někdo "vyhodit" právě s použitím toho §29, jehož část jsem Vám opsala - záleží na koho byste narazila. A proč byste nechtěla uplatňovat odpisy? Pro Vás by bylo výhodnější uplatňovat výdaje paušálem? To musíte propočítat... ***
Nechtěla bych uplatňovat výdaje paušálem, ale skutečné výdaje. Nechci podnikat na ŽL, chci mít pouze příjmy z pronájmu a chci provést opravy, abych měla minimální, nejlépe nulový základ daně... Odpisy ve výši cca 4.000,-Kč/rok mi příjmy moc nesníží. Očekávám roční příjmy cca 180.000,-Kč. Do oprav před zahájením pronájmu jsem chtěla investovat cca oněch 180.000,-Kč... Proto jsem se ptala, zda by mohly být náklady spojené s "přípravou nemovitosti k pronájmu" daňově uznatelné v daném roce, i když by byla smlouva o nájmu uzavřena až po plánovaných opravách... Děkuji
Dobrý den, děkuji za odpověď. Pokud budu opravy provádět až v době, kdy bude uzavřená nájemní smlouva, tak to dle Vašich slov bude možné dát přímo do nákladů a FÚ by k tomu neměl mít výhrady. Chápu to správně?
Když bude podmínkou nájemce, že nájemní smlouvu uzavře jen v případě, že budou provedeny konkrétní opravy (např. na základě protokolu (zápisu), který podepíše pronajímatel i nájemce se dohodneme na tom, že nájemní vztah nevznikne dříve, než udělám v domě příslušné opravy), bude možné opravy provedené před uzavřením nájem. smlouvy, ale doložené požadavky nájemce (v protokolu) dát přímo do nákladů? Bude se vlastně jednat o podmínku toho, aby bylo možné dům pronajmout a mít z pronájmu příjmy... Děkuji předem za odpověď
*** Já vím, že je to trošku postavené na hlavu - ale s ohledem, že se jedná o tak vysokou částku za opravy, bych uzavřela nejdříve nějaký nájemní vztah - podmínky převzetí, platby vše až po opravách - ale aby se to dalo považovat za počátek pronájmu. Tímto dnem stanovíte vstupní cenu majetku (ta kupní, popř. poplatky atd.) a můžete začít odepisovat a začnete opravovat. Rozlišujte co jsou skutečné opravy = přímo do nákladů, a co technické zhodnocení (k ceně majetku a odpisy) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
27. 2. 2006 13:04
>>>>Dobrý den,
>>>>plánuji v nejbližší době pronajímat rodinný dům. Před
>>>>
>>>>uzavřením nájemní smlouvy bych chtěla dům opravit.
>>>>Bude možné použít doklady za opravy do nákladů ještě
>>>>před
>>>>uzavřením nájemní smlouvy? Nehraje nějakou roli datum
>>>>
>>>>uzavření nájemní smlouvy? Otázka č.2: Jak postupovat
>>>>v
>>>>případě, že dům opravím v roce 2006, tj. doklady budu
>>>>
>>>>mít vystavené v roce 2006, ale nájemce najdu např. až
>>>>
>>>>v roce 2007. Bude možné použít daňové doklady z roku
>>>>2006 jako náklad ve zdaňovacím období 2007? Děkuji za
>>>>
>>>>odpověď.
>>>
>>>*** Pročtěte §29. Bude záležet na stavu v době
>>>zahájení pronájmu ***
>>
>>Promiňte, ale moc tomu §29 nerozumím. Pomůžete mi?
>>Děkuji
>
>*** Při zahájení pronájmu byste měla stanovit vstupní
>cenu majetku. V tom §29 máte uvedeno jak. Záleží jak
>dlouho před zahájením pronájmu jste dům vlastnila a
>jakým způsobem nabyla. Pokud do pěti let od nabytí
>zahájíte pronájem, pak se pořizovací cena zvyšuje o opravy a
>technické zhodnocení. Pokud po pěti letech od nabytí,
>je vstupní cenou cena reprodukční. Třeba v případě, že
>byste pronájem zahájila (nějak ?) už v roce 2006 a pak
>začala opravovat, pak opravy (ne TZ) jsou přímo Vaším
>daňových nákladem. Takže důležité je to datum a způsob
>nabytí ***
Dům jsem koupila v 10/2005 (platba v hotovosti). V březnu a dubnu 2006 bych chtěla v domě udělat drobné opravy (konkrétně výměna kastlíkových oken za plastová /o stejné velikosti/ a výměna interiérových dveří) a od května 2006 bych chtěla dům pronajímat. Kromě příjmů ze zaměstnání nemám jiné příjmy. Děkuji za odpověď, Michaela