Re: Pro BDM II.
*** Pak by platilo to, že opravy a TZ by vstoupily do pořizovací ceny - musela byste je přičíst ke kupní ceně. "U nemovitého majetku, který poplatník uvedený v § 2 pořídil úplatně v době kratší než 5 let před jejich vložením do obchodního majetku nebo v době kratší než 5 let před zahájením pronájmu, se pořizovací cena zvyšuje o náklady prokazatelně vynaložené na jejich opravy a technické zhodnocení..." Máte tedy na zvážení dvě možnosti - buď uvedené výše nebo pronajmout už před opravou (protože nahražení jednoho materiálu druhých se nepovažuje za TZ) - pak je vstupní cenou ta cena kupní (z té počítat odpisy), a začít následně opravovat a pak by ta oprava šla do nákladů ***
Budu vést daňovou evidenci - mohu tedy začít evidenci tím, že nejdříve budu mít několik daň. dokladů výdajových (opravy), a až poté budou následovat příjmy z pronájmu? Odpisy budou tvořit malou částku - ještě chci zvážit, zda budu dům odpisovat. Jeho kupní cena činila 1,5mil.Kč. Co je, prosím, výhodnější? Děkuji Vám
*** Obávám se, že takhle by Vám ty náklady mohl někdo "vyhodit" právě s použitím toho §29, jehož část jsem Vám opsala - záleží na koho byste narazila. A proč byste nechtěla uplatňovat odpisy? Pro Vás by bylo výhodnější uplatňovat výdaje paušálem? To musíte propočítat... ***
Nechtěla bych uplatňovat výdaje paušálem, ale skutečné výdaje. Nechci podnikat na ŽL, chci mít pouze příjmy z pronájmu a chci provést opravy, abych měla minimální, nejlépe nulový základ daně... Odpisy ve výši cca 4.000,-Kč/rok mi příjmy moc nesníží. Očekávám roční příjmy cca 180.000,-Kč. Do oprav před zahájením pronájmu jsem chtěla investovat cca oněch 180.000,-Kč... Proto jsem se ptala, zda by mohly být náklady spojené s "přípravou nemovitosti k pronájmu" daňově uznatelné v daném roce, i když by byla smlouva o nájmu uzavřena až po plánovaných opravách... Děkuji
Dobrý den, děkuji za odpověď. Pokud budu opravy provádět až v době, kdy bude uzavřená nájemní smlouva, tak to dle Vašich slov bude možné dát přímo do nákladů a FÚ by k tomu neměl mít výhrady. Chápu to správně?
Když bude podmínkou nájemce, že nájemní smlouvu uzavře jen v případě, že budou provedeny konkrétní opravy (např. na základě protokolu (zápisu), který podepíše pronajímatel i nájemce se dohodneme na tom, že nájemní vztah nevznikne dříve, než udělám v domě příslušné opravy), bude možné opravy provedené před uzavřením nájem. smlouvy, ale doložené požadavky nájemce (v protokolu) dát přímo do nákladů? Bude se vlastně jednat o podmínku toho, aby bylo možné dům pronajmout a mít z pronájmu příjmy... Děkuji předem za odpověď
*** Já vím, že je to trošku postavené na hlavu - ale s ohledem, že se jedná o tak vysokou částku za opravy, bych uzavřela nejdříve nějaký nájemní vztah - podmínky převzetí, platby vše až po opravách - ale aby se to dalo považovat za počátek pronájmu. Tímto dnem stanovíte vstupní cenu majetku (ta kupní, popř. poplatky atd.) a můžete začít odepisovat a začnete opravovat. Rozlišujte co jsou skutečné opravy = přímo do nákladů, a co technické zhodnocení (k ceně majetku a odpisy) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2006 13:04
>>>>Dobrý den,
>>>>plánuji v nejbližší době pronajímat rodinný dům. Před
>>>>
>>>>uzavřením nájemní smlouvy bych chtěla dům opravit.
>>>>Bude možné použít doklady za opravy do nákladů ještě
>>>>před
>>>>uzavřením nájemní smlouvy? Nehraje nějakou roli datum
>>>>
>>>>uzavření nájemní smlouvy? Otázka č.2: Jak postupovat
>>>>v
>>>>případě, že dům opravím v roce 2006, tj. doklady budu
>>>>
>>>>mít vystavené v roce 2006, ale nájemce najdu např. až
>>>>
>>>>v roce 2007. Bude možné použít daňové doklady z roku
>>>>2006 jako náklad ve zdaňovacím období 2007? Děkuji za
>>>>
>>>>odpověď.
>>>
>>>*** Pročtěte §29. Bude záležet na stavu v době
>>>zahájení pronájmu ***
>>
>>Promiňte, ale moc tomu §29 nerozumím. Pomůžete mi?
>>Děkuji
>
>*** Při zahájení pronájmu byste měla stanovit vstupní
>cenu majetku. V tom §29 máte uvedeno jak. Záleží jak
>dlouho před zahájením pronájmu jste dům vlastnila a
>jakým způsobem nabyla. Pokud do pěti let od nabytí
>zahájíte pronájem, pak se pořizovací cena zvyšuje o opravy a
>technické zhodnocení. Pokud po pěti letech od nabytí,
>je vstupní cenou cena reprodukční. Třeba v případě, že
>byste pronájem zahájila (nějak ?) už v roce 2006 a pak
>začala opravovat, pak opravy (ne TZ) jsou přímo Vaším
>daňových nákladem. Takže důležité je to datum a způsob
>nabytí ***
Dům jsem koupila v 10/2005 (platba v hotovosti). V březnu a dubnu 2006 bych chtěla v domě udělat drobné opravy (konkrétně výměna kastlíkových oken za plastová /o stejné velikosti/ a výměna interiérových dveří) a od května 2006 bych chtěla dům pronajímat. Kromě příjmů ze zaměstnání nemám jiné příjmy. Děkuji za odpověď, Michaela