Re: kupní smlouva na RD
Pokud máte nemovitost se sourozencem v podílovém spoluvlastnictví, tak správně byste měli udělat Dohodu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, než si podíl "prodávat". Při "prodeji" bude prodávající platit daň z toho, co prodal, kdežto při zrušení a vypořádání podíl. spoluvlastnictví se platí daň jen z toho, co podílník obdrží nad svůj bývalý podíl. Směna je "protisměrný" prodej a koupě, oba zaplatíte daň z převodu a 2 úkony (a 2x poplatek na katastr). To už se podle mého vyplatí investovat do právníka, než se trápit se smlouvami a platit daně...
Re: kupní smlouva na RD
Dělali jsme směnu - výměnu pozemků. Spoluvlastnictví tam nebylo, takže nebyla jiná možnost, ale byla 1 směnná smlouva + 1 návrh na vklad do katastru, platil se z toho jeden poplatek za vklad 500 Kč.
V přiznání k dani z převodu byli uvedeni oba účastníci, ale platil tu daň jen jeden a to z ceny toho pozemku, která byla vyšší. Je to nedávno.
Zajímalo by mě, jestli v případě, že by toto proběhlo mezi spoluvlastníky jako vypořádání, byla ta daň nějak nižší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
27. 2. 2006 13:48
Prosím o pomoc, chci od sestry odkoupit její část rd s pozemkem, který jsme zdědily po otci. Právnička mi řekla, že si můžeme klidně napsat smlouvu samy. Nevíte o nějakých vzorech?
A jek to vypadá když chceme zase s bratrem vyměnit svoje podíly na různých RD (játi dám svůj díl tady a ty mě zase svůj tamhle a jsme vyrovnaný).
Děkuji za pomoc a rady