Re: kupní smlouva na RD
Pokud máte nemovitost se sourozencem v podílovém spoluvlastnictví, tak správně byste měli udělat Dohodu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, než si podíl "prodávat". Při "prodeji" bude prodávající platit daň z toho, co prodal, kdežto při zrušení a vypořádání podíl. spoluvlastnictví se platí daň jen z toho, co podílník obdrží nad svůj bývalý podíl. Směna je "protisměrný" prodej a koupě, oba zaplatíte daň z převodu a 2 úkony (a 2x poplatek na katastr). To už se podle mého vyplatí investovat do právníka, než se trápit se smlouvami a platit daně...
Re: kupní smlouva na RD
Dělali jsme směnu - výměnu pozemků. Spoluvlastnictví tam nebylo, takže nebyla jiná možnost, ale byla 1 směnná smlouva + 1 návrh na vklad do katastru, platil se z toho jeden poplatek za vklad 500 Kč.
V přiznání k dani z převodu byli uvedeni oba účastníci, ale platil tu daň jen jeden a to z ceny toho pozemku, která byla vyšší. Je to nedávno.
Zajímalo by mě, jestli v případě, že by toto proběhlo mezi spoluvlastníky jako vypořádání, byla ta daň nějak nižší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2006 13:48
Prosím o pomoc, chci od sestry odkoupit její část rd s pozemkem, který jsme zdědily po otci. Právnička mi řekla, že si můžeme klidně napsat smlouvu samy. Nevíte o nějakých vzorech?
A jek to vypadá když chceme zase s bratrem vyměnit svoje podíly na různých RD (játi dám svůj díl tady a ty mě zase svůj tamhle a jsme vyrovnaný).
Děkuji za pomoc a rady