Srážková daň

• (neregistrovaný)

27. 2. 2006 17:05

Prosím o radu.
    Jsem důchodce a k tomu ještě učím na SOŠ. Moje odměna je nižší než 5000 Kč měsíčně. Podle jakého paragrafu mi byla sražena srážková daň ve výši 15%.
    Můj klega také důchodce má však odměnu vyšší než 5000 Kč. Tomu byla sražena srážková daň ve výši 20%. Zaměstnavatel mu předal potvrzení o příjmech. Dle jakého paragrafu a jak má zpracovat přiznání k dani z příjmu. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2006 17:26

Ivana (neregistrovaný)

Re: srážková daň
      Obdrželi jste příjem dle §6,4 zákona č.586/1992Sb.ve kterém je limit 5000Kč pro zdanění zvláštní sazbou dale dle §36, odst.1a) a d)Vy jste měl příjem do 5000,-Kč tudíž tento příjem podléhal srážkové dani 15%. Kolega přesáhl částku 5000 tudíž mu byla daň sražena ve výši 20%. Škoda, že nepodepsal u zaměstnavatele prohlášení k dani, mohl si požádat o roční zúčtování daně, pokud nemá ještě i jiné příjmy.
      Přiznání k dani z příjmu podává dle §38g. Tyto příjmy uvede do DPFO do úhrnu příjmů od zaměstnavatele,uvede zde zaplacené zálohy na daň. Měl by mu vzniknout přeplatek na dani, který mu FÚ vrátí. Pozor na nezdanitelnou částku ve výši 38040Kč, na tu nemá jako důchodce nárok.

• 28. 2. 2006 13:12

Janovský (neregistrovaný)

Doplňuji svůj dotaz ještě na placení sociálního a zdravotního pojištění v obou případech

• 28. 2. 2006 15:48

Ivana (neregistrovaný)

Tak to jste měli nejspíše uzavřenou dohodu o pracovní činnosti, z té se musí srazit sociální a zdravotní pojištění. U dohody o provedení práce se sráží jen daň, tato je ale omezena limitem 100hodin za rok. Podle mého názoru postupovala účetní správně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).